Voormalig FIA-president haalt uit naar Ben Sulayem: 'Alles is op zijn kop gezet' Formule 1
Formule 1

Voormalig FIA-president haalt uit naar Ben Sulayem: 'Alles is op zijn kop gezet'

Voormalig FIA-president haalt uit naar Ben Sulayem: 'Alles is op zijn kop gezet'

In een opmerkelijk conflict tussen huidige FIA-president Mohammed Ben Sulayem en zijn voorganger Jean Todt, zijn er publiekelijk harde woorden gevallen over de financiële gezondheid van de internationale autosportfederatie. De twist begon toen Ben Sulayem in een recent interview openhartig sprak over de financiële problemen waar de FIA mee te maken had, hier heeft Todt nu op gereageerd.

Ben Sulayem beweerde dat de FIA in voorgaande jaren met flinke financiële problemen te maken had. 'We hadden een tekort, zelfs vóór de COVID-19 pandemie, maar ik ben blij dat we dat hebben opgelost. Als we met de uitdagingen willen omgaan die zich voordoen, kan ik niet gaan micromanagen. We weten allemaal dat we een probleem hadden met de financiën. We hadden dit jaar een tekort van meer dan 20 miljoen dollar', zei de FIA-president eerder al tegen Motorsport.com.

Todt reageert fel 

De reactie van voormalig FIA-president Jean Todt liet niet lang op zich wachten. In een uitgebreid interview met de Franse krant L'Équipe verdedigde Todt zijn eigen financiële erfenis. 'Toen ik vertrok, was er zeker meer dan 250 miljoen euro in reserve', zei Todt. Hij benadrukte dat de rekeningen elk jaar grotendeels winstgevend waren, behalve de laatste twee jaar, die werden getekend door de COVID-19-crisis. Todt voegde eraan toe: 'Ik noem het geen tekort. Toen ik in 2009 aankwam, was er nauwelijks 40 miljoen euro, hoewel de FIA enkele jaren eerder de commerciële rechten aan de Formule 1 had overgedragen voor honderd jaar', legt de Fransman uit.

Het Halo-proces

De discussie tussen de twee leiders ging verder over andere kwesties, waaronder een rechtszaak met betrekking tot het Halo-systeem. Ben Sulayem sprak over zijn onaangename verrassing bij het ontdekken van de zaak direct na zijn aantreden als FIA-president. Todt reageerde hierop door te zeggen: 'Het is waar dat we één geschil onopgelost achterlieten toen ik vertrok, het Halo-proces, maar het werd niet onder het tapijt geveegd. Het was juist goed gedocumenteerd. '

'Ik zou mijn voorganger nooit aanvallen'

Todt leek niet onder de indruk van de beschuldigingen van Ben Sulayem. 'Ik was niet verrast, ik wist wie mijn opvolger was, en wist hoe hij was', verklaarde hij. Op de vraag of hij geërgerd was door de opmerkingen van Ben Sulayem, antwoordde Todt vastberaden: 'Nee, het kan me niet schelen.' Hij benadrukte zijn principes en benadering van het presidentschap. 'Ik ga uit van het principe dat, wanneer een hoofdstuk wordt afgesloten, een ander hoofdstuk begint.'

'Ik zou mijn voorganger nooit aanvallen. Toen ik Peugeot, Ferrari, of de FIA verliet, heb ik nooit een verkeerd woord gezegd. Het heeft geen zin om anderen te beschuldigen, vooral als ze niet kloppen', zegt Todt over de woorden van Ben Sulayem. Todt nam ook de gelegenheid om enkele prestaties tijdens zijn presidentschap te benadrukken, met name zijn rol bij het heronderhandelen van de Concorde Agreements tussen de FIA en de Formule 1.

Todt beweerde dat de inkomsten van de FIA aanzienlijk waren gestegen onder zijn leiderschap. Volgens Todt is er echter weinig overgebleven van wat hij in zijn tijd als president heeft bereikt. 'Alles wat tijdens mijn periode is opgezet, is op zijn kop gezet', aldus de voormalige FIA-president.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws