Vrijdag GP Australië 2022 | Ferrari zet Red Bull op afstand na eerste trainingen Formule 1
Formule 1

Vrijdag GP Australië 2022 | Ferrari zet Red Bull op afstand na eerste trainingen

Vrijdag GP Australië 2022 | Ferrari zet Red Bull op afstand na eerste trainingen

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de vrijdag van de Grand Prix van Australië centraal.

Twee weken na een spectaculaire Grand Prix van Saoedi-Arabië was de Formule 1 weer terug in Australië, nadat er in 2020 en 2021 niet werd geracet in verband met de coronacrisis. Er waren wat wijzigingen doorgevoerd aan het circuit die de baan sneller en vooral vloeiender maakten. In Jeddah zagen we dat zo'n baan gunstig is voor de RB18 van Red Bull Racing.

Sainz en Leclerc voeren boventoon namens Ferrari

De vrijdag begon met de eerste vrije training. Daarin was Carlos Sainz de snelste man. De Spanjaard stond daarmee voor het eerst dit seizoen boven teamgenoot Charles Leclerc, die maar liefst zes tienden moest toegeven op zijn collega. Sergio Pérez en Max Verstappen werden respectievelijk derde en vierde, op zes en acht tienden achterstand van Sainz. Was het vernieuwde Albert Park Street Circuit dan toch niet zo goed voor de RB18 als gedacht?

Ook in de tweede vrije training was het Ferrari dat de boventoon voerde. Ditmaal was het Leclerc die bovenaan eindigde, op twee tienden voorsprong ten opzichte van Verstappen. Sainz werd derde, wat een licht voordeel voor Ferrari wel bevestigde. Na afloop van de vrijdag wekte het verbazing op bij Christian Horner. 'Ik heb geen idee met wat voor onderdelen ze gekomen zijn', grapt de Red Bull-teambaas over de snelheid van Ferrari.

Red Bull Racing had het niet makkelijk op de eerste dag in Australië.
Red Bull Racing had het niet makkelijk op de eerste dag in Australië.

Pérez en Verstappen zien potentie voor Red Bull

Pérez dacht dat er nog wel tijd te winnen was voor Red Bull down under. 'We hebben het over een paar tienden, maar die gaan wel veel veranderen', verzekerde hij. 'We moeten begrijpen wat er aan de hand is met de auto, want momenteel weten we dat nog niet. Het was lastig om alles uit de softs te halen. We hebben 's middags wijzigingen doorgevoerd, maar niet alles werkt zoals verwacht.'

Verstappen was daarentegen wel optimistisch gestemd na zijn eerste dag in Australië. 'In de eerste vrije training en aan het begin van de tweede vrije training kwamen we balans tekort. Voor die laatste run hebben we de auto aangepast, en toen was ik tevreden. We kunnen nog wel spreken van een gat naar Ferrari, zij zijn weer snel', aldus de Nederlander op 8 april.

Mercedes valt buiten de top tien in Melbourne Park

Terwijl Ferrari de kaken stijf op elkaar hield op de vrijdag, sprak men bij Mercedes wel. Net als in Bahrein en Saoedi-Arabië kwam de W13 er niet aan te pas. Lewis Hamilton en George Russell sloten de dag af als elfde en dertiende. 'Het was een moeilijke sessie, ik weet niet wat we kunnen doen om meer snelheid te genereren, ik zal het met het team moeten bespreken', aldus de zevenvoudig wereldkampioen.

Hoofdingenieur Andrew Shovlin reageerde na afloop met zelfspot. 'Over het algemeen kunnen we dus niet spreken van een makkelijke dag, maar daar raken we langzaamaan aan gewend. We weten al waar we met de afstelling heen willen en zullen in Brackley blijven werken om de problemen onder de knie te krijgen. Hopelijk kunnen we stappen zetten.' Of Mercedes stappen kan zetten, wordt duidelijk op zaterdag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws