Windsor stipt aan waar Verstappen het verschil maakt: 'Hij manipuleert de auto als het ware' Formule 1
Formule 1

Windsor stipt aan waar Verstappen het verschil maakt: 'Hij manipuleert de auto als het ware'

Windsor stipt aan waar Verstappen het verschil maakt: 'Hij manipuleert de auto als het ware'

Peter Windsor ziet dat de soepele rijstijl van Max Verstappen als het ware de auto manipuleert, en dat kan een groot verschil maken over een raceafstand. De Brit ziet dat Verstappens bewegingen altijd erg zachtaardig en rustig zijn, waardoor hij op elk gedeelte van een circuit uitblinkt. Hij stuurt de bolide als het ware met zijn voeten.

Wat Windsor opvalt bij het bekijken van onboards van de drievoudig wereldkampioen, is dat hij nooit schokkerig beweegt en dat alles heel soepel gaat. 'Zijn bewegingen zijn erg zacht, dus de auto schokt niet', begint Windsor in zijn live chat op zijn YouTube-kanaal. 'En dan heb je ook wat agressievere coureurs, in dat opzicht, en die hebben die soepelheid niet. Over één ronde maakt het niet veel uit, maar over een hele raceafstand maakt het een enorm verschil', gaat de voormalig teammanager verder.

Daarom maakt het niet zoveel uit op wat voor circuit en door welke bochten Verstappen rijdt. 'Als je soepel bent, manipuleer je de auto. Max manipuleert de auto als het ware dus een beetje. Hij controleert de balans dan wat meer met zijn voeten, en dat is niet iets wat je echt meetbaar kunt zien, alleen dat het er heel gecontroleerd en soepel uitziet. Bij Charles en Lewis gaat het net zo', benadrukt Windsor, die probeert uit te leggen dat er ook coureurs zijn die veel aan het stuur trekken en op die manier de controle over de auto proberen te behouden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Windsor stipt aan waar Verstappen het verschil maakt: 'Hij manipuleert de auto als het ware'
Verstappen smelt als het ware samen met de bolide. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Het is de realiteit dat Red Bull alleen maar beter kan worden'

Verstappen en de RB19 leken in het 2023-seizoen helemaal één te zijn. De Nederlander ging er niet vanuit dat het 2024-seizoen weer zo ongelofelijk succesvol zou verlopen, maar Windsor ziet geen reden waarom niet. 'Ze hebben niet alleen een voorsprong, maar ze hebben ook alle bouwstenen die ze nodig hebben. Zelfs als ze niet vroeg in het 2023-seizoen waren begonnen aan de RB20, hebben ze alle bouwstenen die ze nodig hebben. En vooral de juiste', zegt Windsor.

'Red Bull kan in theorie alleen maar beter worden. Het is zelfs niet eens een theorie, het is de realiteit', gaat de Brit verder. Maar hoe zit dat na 2025? Vanaf 2026 gaat Red Bull in zee met Ford en zullen ze gebruik maken van hun kennis over elektrisch vermogen voor de nieuwe motoren. 'Als je kijkt naar de nieuwe motorreglementen, zal Mercedes een zeer goede motor hebben. Red Bull Ford zal daar ook goed aan werken, maar Mercedes heeft waarschijnlijk de beste motor in 2026.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws