Winters Weekoverzicht | Zandvoort twee jaar langer op F1-kalender, Verstappen viert wereldtitel Formule 1
Formule 1

Winters Weekoverzicht | Zandvoort twee jaar langer op F1-kalender, Verstappen viert wereldtitel

Winters Weekoverzicht | Zandvoort twee jaar langer op F1-kalender, Verstappen viert wereldtitel

In de winterweken kan het soms akelig stil zijn wat betreft het mondiale Formule 1-nieuws. Er wordt niet geracet en misschien keer je wel iets minder vaak terug naar je favoriete Formule 1-website. Maar niet getreurd: in dit weekoverzicht houden we je elke zondag bij over al het nieuws dat de afgelopen week de revue gepasseerd is, om je met een verfrist geheugen een nieuwe winterweek in te laten gaan. Wat gebeurde er deze week allemaal in de F1-wereld? Check het hier in het winters weekoverzicht van F1Maximaal!

Maandag 5 december: Verstappen dankbaar voor winnen ereprijs 

Max Verstappen werd tijdens de Autosport Awards uitgeroepen tot de internationale coureur van het jaar. De coureur van Red Bull Racing kende uiteraard een dominant seizoen en daar werd hij dan ook voor beloond. Verstappen was uiteraard blij dat hij de prijs mocht ontvangen, ondanks dat hij zelf niet bij het het gala aanwezig was. 'Ook al hadden we een stroeve start, denk ik dat we het snel hebben om weten te draaien. Daar moet ik natuurlijk het team voor bedanken. Hun werk dit jaar was beter dan ooit.'

Dinsdag 6 december: FIA-president in de problemen, F1 deelt plannen omtrent klimaatneutraliteit

Mohammed Ben Sulayem is nu bijna een geheel jaar de president van de FIA. Toen hij binnenkwam als vervanger van Jean Todt moest Ben Sulayem voldoende problemen zien weg te werken. Het bestuursorgaan moest natuurlijk omgaan met de controverse van de seizoensfinale van 2021, maar er waren ook financiële problemen. Dan ga je naar kantoor op 18 december en tien uur 's ochtends zijn je juridische mensen de eerste die je ontmoet en zeggen ze dat je een grote rechtszaak hebt rondom de halo', begint hij, geciteerd door Motorsport.com. 'Er was ook een financieel probleem waar we niets van wisten.'

Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, benadrukt dat de sport momenteel hard werkt aan het doel om klimaatneutraal te worden. 'We zijn vastberaden om de Formule 1 duurzamer te maken. We blijven gefocust op deze zeer belangrijke doelstellingen en zijn in 2022 sterke vooruitgang blijven boeken', begint de Italiaan bij de officiële site van de Formule 1. De koningsklasse maakte deze week dan ook bekend welke stappen de Formule 1 heeft gezet. De sport wil dan ook voor het 2030-seizoen klimaatneutraal zijn.

Woensdag 7 december: Lowe blij met titelzege Verstappen, F1 bevestigt zes sprintraces

Bij Mercedes heerste er na de seizoensfinale in Abu Dhabi van 2021 een uiterst slechte sfeer. De oud-sportief directeur van het team vond het echter prima dat Verstappen de titel wist te winnen. 'Ik was eigenlijk best wel blij dat Max vorig jaar al won. ', zei Paddy Lowe bij PlanetF1. Ook de manier waarop maakte de Brit niet uit. 'Dat is de natuur van de sport en dat is wat mensen interesseert. Het is gewoon geen sport waarbij alles volgens plan verloopt. Masi werd heel erg onjuist behandeld. Hij kon op dat moment gewoon geen goede of foute keuze maken. Hij deed zijn baan, want hij was de scheidsrechter.'

De Formule 1 heeft daarnaast bekendgemaakt waar aankomend seizoen de sprintraces gehouden zullen worden. Volgend jaar zullen er meer sprintraces gereden worden dan dat de coureurs gewend zijn, aangezien het aantal van drie naar zes gaat. De Grands Prix van Azerbeidzjan, Oostenrijk, België, Qatar, Verenigde Staten en Brazilië zullen allemaal een sprintrace hebben op de zaterdag. Bij vier van de zes locaties (Azerbeidzjan, België, Qatar en de Verenigde Staten) is nog niet eerder een sprintrace verreden.

Donderdag 8 december: Zandvoort ook in 2024 en 2025 te vinden op F1-kalender

De Grand Prix van Nederland staat ook in 2024 en 2025 op de kalender van de Formule 1, zo werd donderdagochtend bekendgemaakt via de officiële kanalen. De Grand Prix beschikte over een aflopend contract, dat inmiddels is verlengd met twee jaar. Grand Prix-directeur Robert van Overdijk en Jan Lammers, sportief directeur van de Dutch Grand Prix, zijn uiteraard heel erg tevreden met de verlenging van het contract. Wel is er een uitdaging, want er wordt overwogen een vermakelijkheidsbelasting toe te voegen aan de prijzen voor toegangskaarten wegens stijgende beheerkosten en om inwoners van Zandvoort niet op te laten draaien voor de kosten die gastvrijheid voor evenementen en toerisme met zich meebrengen.

Vrijdag 9 december: Verstappen neemt wereldbeker in ontvangst tijdens FIA-gala

Verstappen werd dit seizoen natuurlijk wereldkampioen en dat betekende dat hij vrijdag in Bologna aanwezig moest zijn tijdens het FIA-gala. Daar nam de coureur van Red Bull namelijk de wereldbeker in ontvangst. Het was aan Christian Horner om de trofee voor het constructeurskampioenschap in ontvangst te nemen. Hij droeg de titel op aan Dietrich Mateschitz, die in zijn ogen zoveel betekend heeft voor motorsport in zijn geheel en de talenten in de sport. Het moment leverde ook nog eens een ongemakkelijk gesprek op tussen Horner en FIA-president Ben Sulayem.

Zaterdag 10 december: Red Bull aanwezig in Milton Keynes voor demorun

Het was vast geen lange nacht voor de mensen bij Red Bull. Op zaterdag werden ze namelijk verwacht in Milton Keynes om daar een demorun te doen. Bij de fabriek van de Oostenrijkse renstal werden de wereldtitels nog even gevierd met de fans van het team. Verstappen en Sergio Pérez deden een aantal donuts op de straten van de Britse stad. Dat leverde enkele bijzondere beelden op. De auto van Verstappen vatte namelijk op een gegeven moment vlam.

Zondag 11 december: Pérez voelt geen extra druk na komst Ricciardo, Verstappen maakt kans op titel Sportman van het Jaar

Daniel Ricciardo voegt zich volgend seizoen als derde coureur bij het team van Red Bull. Dat verhoogt niet de druk bij Pérez, aldus de Mexicaan zelf. 'Ik voel me er ontspannen onder', liet de 32-jarige weten aan Sky Sports F1. 'We staan altijd onder hoge druk, dus aan mijn kant verandert dit niks. Ik denk dat het een geweldige toevoeging is aan het team om een coureur als Daniel te hebben. Hij zal veel bijdragen aan het team en is een geweldige gast. Hij is één van de jongens waar ik het goed mee kan vinden in de paddock. We kennen elkaar al heel lang, dus ik kan het zeker goed met hem vinden.'

Verstappen kreeg op zondagavond te horen dat hij voor het tweede jaar op rij kans maakt om Sportman van het Jaar te worden. Eerder werd al bekendgemaakt dat de coureur van Red Bull de kans had om de eretitel in de wacht te slepen, maar nu is de lijst teruggebracht naar drie sporters. Verstappen staat samen met Thomas Krol en Harrie Lavreysen op de shortlist. Als Verstappen daadwerkelijk de titel Sportman van het Jaar weet te winnen, dan zal dit niet zijn eerste onderscheiding van het jaar zijn. De coureur werd tijdens de Autosport Awards al benoemd tot internationale coureur van het jaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws