WK-stand: Verstappen tweevoudig wereldkampioen geworden bij GP Japan Formule 1
Formule 1

WK-stand: Verstappen tweevoudig wereldkampioen geworden bij GP Japan

Max Verstappen wint de Grand Prix van Japan, maar vanwege de ingekorte race kan hij mogelijk niet de optimale punten scoren. Toch heeft hij zijn tweede titel weten te claimen. Door de hevige regenval werd de race meer dan twee uur uitgesteld, waardoor de coureurs pas na 9:00u Nederlandse tijd konden starten. De race duurde niet langer dan een uur, waardoor de zorg bestond dat de punten niet maximaal verdeeld zouden worden. Teamgenoot Sergio Pérez pakte Charles Leclerc net niet, maar vanwege een vijf seconden straf werd de Mexicaan alsnog tweede.

De Grand Prix van Japan kende een chaotische start. De race startte zoals gepland, om 7:00u Nederlandse tijd, maar lag na drie rondes al stil. De crash van Carlos Sainz veroorzaakte een rode vlag, en Alexander Albon was stilgevallen langs de baan. Pierre Gasly kreeg een bord op zijn voorvleugel, waardoor hij in combinatie met de spray van de regen al helemaal niks meer kon zien. Het zicht was voor de coureurs minimaal, dus werd de race stilgelegd.

In eerste instantie zou de race hervatten om 7:50u Nederlandse tijd, maar dat was uiteindelijk ook weer van de baan. De safetycar reed een aantal rondes, al werd al gauw besloten dat de start nog verder uitgesteld moest worden. De weersomstandigheden werden er ondertussen niet beter op, waardoor de coureurs in de pitstraat en en hun garages moesten wachten op bericht van de FIA. Uiteindelijk kon de race nog wel hervatten, maar niet in de maximale lengte.

Het was even rekenen, maar er mag een Nederlands feestje gevierd worden op Suzuka

Na de race was het even behoorlijk rekenen. Was Verstappen wel kampioen, of kwam hij een punt tekort? Toch heeft de regerend wereldkampioen genoeg punten, en is zijn tweede titel in Japan vastgesteld. Verstappen toonde absoluut spierballen. In de regen reed hij ontzettend strakke rondes en was hij behoorlijk aan het stampen. Leclerc kon in zijn Ferrari vrijwel niet dichterbij komen. Hij won met een voorsprong van meer dan 25 seconden. Hiervoor krijgt de Nederlander 25 punten. Perez op P2 krijgt achttien punten, en Leclerc op P3 krijgt vijftien punten.