Zondag GP Bahrein 2022 | Valse start voor Verstappen, droomstart voor Ferrari Formule 1
Formule 1

Zondag GP Bahrein 2022 | Valse start voor Verstappen, droomstart voor Ferrari

Zondag GP Bahrein 2022 | Valse start voor Verstappen, droomstart voor Ferrari

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de zondag van de Grand Prix van Bahrein centraal.

Het was inmiddels de dag van de eerste race van het seizoen. Een dag eerder pakte Charles Leclerc poleposition, voor Max Verstappen en Carlos Sainz. Sergio Pérez werd vierde, wat een goed begin betekende voor zowel Red Bull Racing als Ferrari. Bij Mercedes ging het allemaal minder. Lewis Hamilton werd nog vijfde, maar George Russell kwam niet verder dan de negende plaats in de stuiterende W13.

Russell maakte zich dan ook grote zorgen voor de race van zondag, liet hij blijken bij RaceFans. Nadenken over een zege deed hij dan ook niet. 'Dat willen we dolgraag, maar dat is gewoon niet het geval. Sterker nog, het gat kan zelfs nog groter worden', wees hij naar het al zeer grote gat naar polesitter Leclerc. Dat was namelijk 1,7 seconden voor de Engelsman.

Verstappen werd gevraagd naar het gat met Mercedes en of hij baalde dat zijn oud-concurrent zo ver weg zat. 'Enorm...', reageerde de regerend wereldkampioen sarcastisch. Wel was hij op zijn hoede voor de Zilverpijlen. 'We moeten zelf door blijven werken. Natuurlijk is het mooi om nu voor te liggen, maar we hebben in 2021 gezien hoe snel ze een auto kunnen ontwikkelen.'

Verstappen en Leclerc kennen heuse titanenstrijd in Bahrein

Zondagmiddag was het tijd om te racen. Leclerc kwam het beste weg van zijn plaats en later in de openingsfase ontstond een enerverend duel tussen de Monegask en Verstappen. Het was iedere ronde een beetje stuivertje wisselen wie aan kop lag na de eerste sector, maar meestal was het toch Leclerc. De Ferrari-coureur wist iedere aanval van de Red Bull-ster af te slaan. Na de eerste ronde pitstops wist Leclerc weg te rijden bij Verstappen.

In ronde 42 bedroeg het gat tussen de twee coureurs vijf seconden, waardoor het tijd was voor een bandenwissel. Red Bull zette Verstappen op nieuwe softs, waarna de motor van Pierre Gasly plofte. Het gat naar Leclerc, die ook naar binnenkwam, werd hierdoor gedicht. Uiteindelijk maakte dat niets uit, want in ronde 55, met nog drie ronden te gaan, viel Verstappen uit met technische problemen. In de laatste ronde sloeg ook nog het noodlot toe voor teamgenoot Pérez.

Max Verstappen en Charles Leclerc in gevecht tijdens de Grand Prix van Bahrein.
Max Verstappen en Charles Leclerc in gevecht tijdens de Grand Prix van Bahrein.

Drama voor Red Bull: Verstappen en Pérez vallen allebei uit in slotfase

Een waar drama voor Red Bull, dat zag hoe Ferrari optimaal profiteerde van de malaise bij het team uit Milton Keynes. Leclerc won, terwijl Sainz na een anonieme race toch nog tweede werd. Voor Mercedes was er tevens reden tot blijdschap, omdat Hamilton geheel tegen de verwachtingen in derde werd. Bij Haas was het feest helemaal compleet, wan na het puntloze 2021 werd Kevin Magnussen zeer knap vijfde. Valtteri Bottas en Guanyu Zhou werden namens Alfa Romeo zesde en tiende. Het betekende het eerste punt voor de Chinees – en dat bij zijn debuut.

Verstappen was goed boos na zijn uitvalbeurt. Het bleek te gaan om een probleem met het brandstofsysteem. Pérez overkwam hetzelfde malheur. 'Nu hebben we twee keer nul punten, dat is wel slecht. Dit zijn hele dure punten', oordeelde Verstappen na de race in Sakhir. Ferrari-teambaas Mattia Binotto verbaasde zich over de problemen bij Red Bull. 'Red Bull had ik sneller verwacht, maar wij hadden een hele goede race en we wisten de auto over de finishlijn te krijgen.'

Blijdschap bij Leclerc en Mercedes, Pérez gelooft in Red Bull na dubbele uitvalbeurt

Leclerc was logischerwijs door het dolle heen met zijn overwinning. Het was de eerste overwinning van Ferrari sinds de Grand Prix van Singapore in 2019. 'Ik ben zo blij. De afgelopen twee jaar waren zo lastig. We wisten dat we nu een grote kans zouden hebben. Het team heeft zo'n geweldige auto gebouwd. Om zo te winnen, is wel echt op de best mogelijke manier. Pole, overwinning, snelste ronde. Het kon niet beter gaan, het is geweldig om weer bovenaan te staan.'

Hamilton was tevreden met zijn derde plaats, maar bleef tegelijkertijd realistisch. 'We stuiterden overal op het circuit', merkte de Mercedes-coureur op. 'We zijn ook langzaam in een rechte lijn. We hebben dus nog heel erg veel werk te doen.' Russell zei geduldig te wachten op het werk in de Mercedes-fabriek. 'We gaan het gouden ticket nog niet zo snel vinden, maar dat komt wel. We moeten nu eerst meer snelheid uit de auto halen. Maar het was wel een positief weekend. Het was in de race in ieder geval niet al te slecht.'

Na de Grand Prix van Bahrein had Verstappen een achterstand van 26 punten op kampioenschapsleider Leclerc. Red Bull had door de één-twee van Ferrari een achterstand van 44 punten goed te maken bij de constructeurs. Een zware klus, maar het seizoen was nog lang. Dat wist ook Pérez. 'We zijn een sterk team en ik geloof in hen. Het is een teleurstelling, maar het seizoen duurt nog heel erg lang', aldus de Mexicaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws