Van Kalmthout wil de melkfles der overwinning aan zijn lippen zetten: ‘Ik ben dichterbij dan ooit’ Interviews
Interviews

Van Kalmthout wil de melkfles der overwinning aan zijn lippen zetten: ‘Ik ben dichterbij dan ooit’

Van Kalmthout wil de melkfles der overwinning aan zijn lippen zetten: ‘Ik ben dichterbij dan ooit’

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout wist zich als tweede te kwalificeren voor de Indianapolis 500 en zal aankomende zondag 28 mei voor de vierde keer deelnemen aan the greatest spectacle of racing. De Nederlander miste de poleposition op een haar na, maar kan tevreden terugkijken op zijn kwalificatiedagen. Aankomende vrijdag gaat Van Kalmthout nog één keer trainen voordat hij hét strijdtoneel van Indianapolis opnieuw gaat betreden, waarbij hij het gevoel heeft dichter bij de zege te zijn dan ooit.

In de vorige drie kwalificaties van de Indy 500 bewees VeeKay een kwalificatiebeest te zijn en die titel heeft hij op 21 mei verdedigd. Op de zaterdag 20 mei reed de talentvolle twintiger al een dijk van een ronde die hem toegang gaf tot de Fast Twelve-sessie op zondag. Daarbij was hij direct de enige coureur van het Ed Carpenter Racing-team die zo ver kwam, teamgenoot en tevens teambaas Ed Carpenter pakte P13 en Conor Daly moest genoegen nemen met P16.

De Fast Twelve leek ook geen uitdaging te zijn, want Van Kalmthout reed zo de Fast Six in. In de laatste kwalificatiesessie moest hij het uitvechten met de andere vijf snelste rijders. Hij wist uiteindelijk de tweede plek veilig te stellen, waarbij het verschil met polesitter Alex Palou vier duizendsten van een seconde was. ‘Het gaat goed!’, laat VeeKay vanuit Indianapolis weten aan F1Maximaal. ‘Ik ben toch wel blij met wat we hebben gedaan. Vier geweldige rondjes gedaan, en om zo nipt naast pole te grijpen is toch wel een beetje balen’, zegt de 22-jarige.

Tekst gaat verder onder de foto

Van Kalmthout vocht zijn weg naar de eerste startrij voor de Indy 500 van 2023 (foto: Rinus VeeKay PR)
Van Kalmthout vocht zijn weg naar de eerste startrij voor de Indy 500 van 2023 (foto: Rinus VeeKay PR)

‘Dan ben je zo dichtbij. Maar ik ben wel tevreden. Het was een geweldige kwalificatie met een goede uitgangspositie voor de race’, vervolgt Van Kalmthout. De auto liep als een tierelier in de aanloop naar de kwalificatie, en ook tijdens de kwalificatiesessies, dat was het tegenovergestelde van wat de #21 BitNile Chevrolet eerder in het IndyCar-seizoen liet zien. ‘We kregen de sweetspot in de set-up niet helemaal voor elkaar, tot voor de Indy 500 dit seizoen’, legt VeeKay uit. ‘Dat is wel balen, want je gaat voor goede resultaten en dat zit je er zo ver van af. Maar om bij de Indy 500, de grootste race van het kampioenschap, zo’n kwalificatie neer te zetten, dat is geweldig.’

Van Kalmthout in Luyendyk-stijl naar de melkfles? ‘Dat is heel erg speciaal’

Met de P2 voor de Indy 500 zit de Hoofddorper gebeiteld. Een kans op de overwinning is er dan ook zeker. Mocht hij winnen, dan treedt hij in de voetsporen van Arie Luyendyk, tweevoudig Indy 500-winnaar. In 'the month of May' (de twee tot drie weken training en kwalificatie voorafgaand aan de Indianpolis 500, een begrip in de VS, red.) worden Van Kalmthout en Luyendyk dan ook regelmatig in één zin genoemd, vooral nu beide coureurs in de top drie van de snelste Indy 500-rijders ooit staan. ‘Arie is voor de Amerikanen ook echt een legende. Er is een grote historie rondom de Indy 500 en om dan in de top drie op die lijst te staan met nog een Nederlander is heel erg speciaal’, glundert VeeKay.

Echt een verwachting voor wat er zondag allemaal kan gebeuren heeft Van Kalmthout nog niet. ‘Het is een heel lange race’, erkent de IndyCar-coureur. ‘Ik moet zorgen dat ik erbij blijf, dan zie je wel wat de scenario’s zijn. Mijn doel is om de hele race in die topgroep te blijven en dan de knop echt om te draaien aan het einde van de race.’ De kwalificatieprestatie biedt dan ook genoeg mogelijkheden voor de race, en geeft ook vertrouwen. ‘Ik denk dat ik nu dichterbij ben dan ooit. Mijn beste kwalificatie tot op heden, en ik heb meer ervaring op dit circuit dan ik de afgelopen jaren had’, gaat de 22-jarige verder. De vorige editie van de Indy 500 verliep voor VeeKay niet van een leien dakje, maar daar kon hij waardevolle lessen uit meenemen.

De puntjes moeten nog op de i gezet worden: ‘Maandag hadden we wat problemen’

‘De grootste les is eigenlijk wel in de race blijven, bij die kopgroep, tijdens de eerste 150 rondes. Ik denk dat iedereen wel een redelijk rustige race rijdt, dan wordt alles nog wat opgeschroefd richting de laatste 50 rondes. Dan wordt er geen benzine meer gespaard en wordt het echt knallen, dus daar moet ik erbij zitten en dan moet mijn racershart het overnemen’, stelt Van Kalmthout strijdlustig. Echter is hij niet de enige met een racershart. ‘Ik denk dat Palou wel sterk zal zijn in de race, die was ook sterk in de trainingen’, zegt de Nederlander.

‘Zijn team, Chip Ganassi Racing, is een team dat wel vaker de 500 heeft gewonnen. Ook vorig jaar, dus zij weten wat ervoor nodig is om het te doen. Ik denk dat hij de grootste tegenstander gaat worden’. Hoe dan ook hebben Van Kalmthout en zijn team Ed Carpenter Racing nog even de tijd om het één en het ander te proberen met de auto. Tijdens de training van maandag 22 mei ging niet alles soepel, maar de Amerikaanse renstal kan aankomende vrijdag nog een poging doen om de auto in uitstekende vorm te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Twee dagen voor de Indy 500 van 2023 kan Van Kalmthout nog één keer trainen (foto: Rinus VeeKay PR)
Twee dagen voor de Indy 500 van 2023 kan Van Kalmthout nog één keer trainen (foto: Rinus VeeKay PR)

‘We gaan nog veel rijden op vrijdag, dat is een training van twee uur. Maandag hadden we wat problemen’, legt VeeKay uit. ‘We konden niet veel rijden. De balans bleek toen heel anders te zijn voor iedereen door de omstandigheden. Ik denk dat we de hele training gaan gebruiken om met de auto weer bij die sweetspot te komen op Indianapolis, waar alles toch wel gauw kan veranderen. Het is erg belangrijk om daar bovenop te zitten’, geeft Van Kalmthout aan.

VeeKay gaat met een vleugje Nederlandse nuchterheid de race in

Aankomende vrijdag rijdt de Nederlander dus nog een training, die zal beginnen om 17:00u Nederlandse tijd. Zondag is vanzelfsprekend de allerbelangrijkste dag, de race zal na wat Amerikaanse tradities en het iconische ‘start your engines’ beginnen rond 18:45u Nederlandse tijd. Sommige coureurs hebben een ritueel voordat ze de auto instappen, maar VeeKay heeft dat niet. ‘Niet per se. Ik zeg altijd mijn ouders gedag en dan doe ik bij het voorstellen van de rijders mijn pirouette!’, grinnikt Van Kalmthout. En die cowboylaarzen en de hoed? ‘Nee, die niet, die gebruik ik voor de cowboystaten!’, sluit de IndyCar-coureur af.

Door: Shanna Lutgert (@ShannaLutgert)

Bookmakers zijn niet overtuigd van zege Verstappen in Monaco... Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws