Hoe kan Verstappen in Abu Dhabi de wereldtitel pakken? Max Verstappen
Max Verstappen

Hoe kan Verstappen in Abu Dhabi de wereldtitel pakken?

Hoe kan Verstappen in Abu Dhabi de wereldtitel pakken?

Na een bloedstollende en knotsgekke Grand Prix van Saoedi-Arabië staan Max Verstappen en Lewis Hamilton zij aan zij in het kampioenschap. Beide heren komen op het inmiddels magische puntenaantal 369,5, maar wat betekent dit voor de titelkansen voor de Nederlander? F1Maximaal praat je bij over de scenario's waarbij Verstappen komende zondag wereldkampioen kan worden.

Na de race op het Jeddah Corniche Circuit is er sprake van een gelijke stand tussen Verstappen en Hamilton. Met nog één race te gaan in Abu Dhabi lijkt het devies dus helder: De coureur die het hoogst eindigt, wordt wereldkampioen. Toch zit er een extra regel aan de WK-punten vast, waar rekening mee moet worden gehouden: bij een gelijke stand wint de coureur met de meeste overwinningen. Omdat Verstappen (9) meer overwinningen heeft dan Hamilton (8), wordt de Nederlander wereldkampioen als de coureurs allebei geen punten scoren.

Met die wetenschap zijn er drie scenario's mogelijk waarin Verstappen het wereldkampioenschap binnen kan slepen bij de Grand Prix van Abu Dhabi:

Verstappen eindigt boven Hamilton in de race. Verstappen pakt in dit geval het kampioenschap, omdat hij dan meer punten heeft dan Hamilton, ook wanneer de Brit de snelste raceronde weet te pakken in Abu Dhabi.

Verstappen en Hamilton eindigen buiten de top tien. In dit geval halen de coureurs geen punten, ook niet wanneer zij de snelste raceronde neerzetten. Verstappen wordt hier dus kampioen, omdat hij het voordeel heeft van de extra racewinst.

Verstappen en Hamilton crashen. In het geval van een DNF voor Verstappen én Hamilton geldt hetzelfde scenario als hierboven: Verstappen wordt dan wereldkampioen. Dit betekent dat Verstappen dus in theorie 'expres' tegen Hamilton aan kan rijden om zo het kampioenschap veilig te stellen, maar het verleden leert ons dat dit de Red Bull-coureur op een diskwalificatie kan komen te staan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws