Dit is waarom Verstappen een extra tijdstraf van tien seconden heeft gekregen Formule 1
Formule 1

Dit is waarom Verstappen een extra tijdstraf van tien seconden heeft gekregen

Dit is waarom Verstappen een extra tijdstraf van tien seconden heeft gekregen

In de nasleep van de Grand Prix van Saoedi-Arabië hebben de stewards toch nog een extra straf uitgedeeld aan Max Verstappen. De Red Bull-coureur kwam tijdens de race in botsing met Lewis Hamilton, toen Verstappen zijn rivaal voorbij wilde laten gaan. Na de race keken de stewards van de FIA naar het incident en besloten dat Verstappen schuldig was aan de touché. In dit artikel lees je waarom men op die beslissing is gekomen.

Het begon allemaal in ronde 37, toen Hamilton een inhaalactie inzette ten opzichte van Verstappen. Met een hoop overspeed en DRS ging de Mercedes-coureur voorbij aan Verstappen. De Nederlander kiest vervolgens een verdedigende lijn aan de binnenkant, waardoor beide coureurs buiten de baan worden gedreven. Wedstrijdleider Michael Masi bestempelt de actie als onrechtmatig en geeft Verstappen de gelegenheid om de verdedigde eerste positie aan Hamilton te geven, om zo een mogelijke tijdstraf straf te ontlopen.

Bekijk hier de inhaalpoging van Hamilton op Verstappen in ronde 37:

Enkele momenten later laat Red Bull aan Verstappen weten dat hij inderdaad het beste zijn positie weg kan geven aan Hamilton, maar wel op een 'tactisch' moment. Daarmee bedoelt het team het rechte stuk voor bocht 26, omdat hier de DRS-detectiezone zit voor het DRS-stuk over start-finish. Als Verstappen voor bocht 26 zijn plek terug zou hebben gegeven, kon de Red Bull-coureur zijn plek wellicht weer terugpakken over start-finish, omdat hij dan vlak achter Hamilton zou hebben gezeten op het punt van de DRS-detectiezone. Verstappen geeft gehoor aan de suggestie en schakelt terug voor bocht 26, waarmee hij de auto automatisch afremt. Hamilton rijdt vervolgens tegen de achterkant van de RB16B op: een discutabel moment.

FIA ziet afremmen Verstappen als significante veroorzaker van touché

Achteraf lijkt duidelijk dat Hamilton niet op de plek voor bocht 26 voorbij Verstappen wilde, omdat hij bang was dat hij dan weer ingehaald zou gaan worden over start-finish. De Brit bleef dus achter Verstappen, maar door het afremmen op de motor van Verstappen raakte Hamilton uiteindelijk met zijn voorvleugel de diffuser van de Red Bull-auto. Na afloop moest Verstappen zich melden bij de stewards, omdat die van mening leken te zijn dat de coureur teveel afremde op het rechte stuk en zo een gevaarlijke situatie creëerde waaruit de touché met Hamilton ontstond.

In een officiële verklaring (zie onder de tekst, red.) legt de FIA formeel uit waarom de stewards besloten hebben om een straf uit te delen aan Verstappen. 'Auto nummer 33 (Verstappen) remde op een dergelijke wijze, waardoor een botsing met auto nummer 44 (Hamilton) veroorzaakt werd', luidt het oordeel van het vijfkoppige stewardpanel. De stewards beargumenteren hun beslissing als volgt: 'Het was duidelijk dat beide coureurs niet de leiding wilden hebben voor het DRS-detectiepunt bij bocht 26', schrijft men. 'Uiteindelijk remde de auto van Verstappen significant af (met meer dan 2,4 G, red.), waardoor een gevaarlijke situatie ontstond.'

Desalniettemin was er genoeg ruimte voor Hamilton om langs Verstappen te gaan, zo zien ook de stewards. Toch weegt dat voor het besluit niet op tegen het abrupte afremmen van de RB16B. 'Ondanks dat Hamilton ruimte had om Verstappen in te halen, begrijpen wij waarom hij dat op dat punt niet wilde doen. Omdat het afremmen van Verstappens auto dergelijk fors was, zien wij dat als de voornaamste oorzaak van het incident', zo luidt het oordeel.

De extra straf voor Verstappen heeft verder geen gevolgen voor de race-uitslag: Valtteri Bottas (P3) finishte meer dan tien seconden achter hem, waardoor de Nederlander geen plek terug is gezet. Wel krijgt Verstappen twee extra strafpunten op zijn racelicentie, waardoor het strafpuntenaantal nu op zeven staat in 2021.

Bekijk hier de volledige uitleg, gepubliceerd door de FIA:

Dit is waarom Verstappen een extra tijdstraf van tien seconden heeft gekregen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws