Albers kan weer helemaal niks met Pérez: 'Hier heeft Verstappen ook niets aan' Opinie
Opinie

Albers kan weer helemaal niks met Pérez: 'Hier heeft Verstappen ook niets aan'

Albers kan weer helemaal niks met Pérez: 'Hier heeft Verstappen ook niets aan'

Viaplay-analisten Christijan Albers en Rudy van Buren werden weer niet warm van de prestaties van Sergio Pérez tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje 2024. De Mexicaan werd achtste, en vanwege een gridstraf die hij in Canada kreeg, start hij wederom buiten de top tien. Albers kan het nog steeds niet begrijpen waarom Pérez een nieuw contract heeft gekregen.

Het lukte Pérez in Barcelona wel om in Q3 te komen, maar echt enthousiast werden Albers en Van Buren er niet van. De 34-jarige heeft het de laatste paar raceweekenden lastig op zowel zaterdagen als zondagen. Aangezien hij op kwalificatiedagen geen goede startpositie weet te bemachtigen, staat hem op zondag een inhaalrace te wachten. Zo ook de zondag in Barcelona. Pérez zal de race in Spanje aanvangen vanaf P11, al hoopt hij wel in de punten terecht te komen, en het liefst in de buurt van de top vijf. Of het gaat lukken is een ander verhaal.

'Hij zegt dat hij progressie heeft geboekt gedurende het weekend, maar hij is alleen maar achteruitgegaan', zegt Albers in de nabeschouwing van Viaplay. 'Het is verbazingwekkend. Hij kan in de data direct zien waar Max sneller is, waar hij kan verbeteren. Daar heeft hij niet één sessie voor, maar drie. Hij krijgt het gewoon niet voor elkaar, ook niet met de banden. Dat hij dat nu nog niet op een rijtje heeft... Ik begrijp ook echt niet waarom hij een contract heeft gekregen', vervolgt de oud-coureur. 'Ik denk dat P6 het maximale is, maar dan moet ook echt alles meezitten', neemt Van Buren over.

'Na de eerste bocht is het hier vaak een beetje treintje rijden. Het werkt in zijn voordeel dat Red Bull altijd goed op de banden is', vervolgt de Red Bull-simulatorcoureur. 'Dit is ook waar we het al een tijdje over hebben', vult Albers aan. 'De auto is niet zo sterk meer, dan merk je dat er klappen vallen, en dat zie je nu. En wat ook nog een probleem is, is dat het vaak in het middenveld een puinhoop is.' En Pérez start te vaak vanuit het middenveld, zo vindt de voormalig Formule 1-coureur. Daar gebeuren de meeste dingen, en is de kans op het oplopen van schade ook veel groter.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Albers kan weer helemaal niks met Pérez: 'Hier heeft Verstappen ook niets aan'
Verstappen wist P2 te pakken, Pérez start op zondag vanaf P11. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Data van Pérez nutteloos voor Verstappen

Albers vindt het vooral jammer dat Verstappen op die manier niets aan zijn teamgenoot heeft. Ook betreffende de andere data kan de Mexicaan naar zijn mening niets toevoegen. 'Laten we hopen dat hij de snelheid weer terugvindt. Het seizoen is nog lang, maar dit is niet goed voor het team en ook niet voor Max', zegt Albers. 'Als iemand vijf tienden langzamer rijdt, krijg je heel andere informatie. Je bent dan gewoon te langzaam. Als je elke keer vijf of tien kilometer in de bochten langzamer rijdt, dan hebben je banden een andere temperatuur, de data zijn anders. Max heeft er dan niets aan.'

Van Buren sluit zich aan bij de woorden van zijn Viaplay-collega. 'Beide rijders hebben een andere rijstijl, en dat is ook goed, maar de input is nu dusdanig anders, dan is het niet meer te vergelijken', legt hij uit. 'Dan moet je je rijstijl aanpassen. Zoveel zit er verder niet in qua set-up. Er zijn situaties waarin Pérez het gewoon veel moeilijker heeft.' Daardoor staat Verstappen er wederom alleen voor op zondag in Barcelona. Hij mag de race aanvangen vanaf P2. Lando Norris wist hem met twee honderdsten te verslaan om de poleposition te pakken.

Albers vindt progressie van McLaren wel logisch

Verstappen en teamadviseur Helmut Marko lieten optekenen dat McLaren absoluut de sterkste tegenstander is. De Nederlander spoort Red Bull aan om snel meer performance te brengen, want de Britse renstal doet het duidelijk beter. 'Het is net een Red Bull', zegt Albers over de McLaren-bolide. 'Alleen met andere mechanische onderdelen. Als een chief designer, Rob Marshall, daar weggaat, dan is het logisch dat hij bepaalde informatie meeneemt. Ik vind dat je dat ook wel terug kan zien. Maar ik vind het mooi, ook met Mercedes erbij', is Albers van mening.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws