Brundle trekt woorden Hamilton in twijfel: 'Ik geloof niks van dat emotionele afscheid' Opinie
Opinie

Brundle trekt woorden Hamilton in twijfel: 'Ik geloof niks van dat emotionele afscheid'

Brundle trekt woorden Hamilton in twijfel: 'Ik geloof niks van dat emotionele afscheid'

Martin Brundle heeft in de podcast van Sky Sports F1 de woorden van Lewis Hamilton in twijfel getrokken. De zevenvoudig wereldkampioen gaf eerder aan dat het een emotioneel afscheid wordt bij Mercedes, waar hij aan het einde van dit seizoen vertrekt na een dienstverband van twaalf jaar. Brundle vermoedt wel dat de situatie van Hamilton bij Mercedes dit seizoen alsmaar uitdagender zal worden.

'Het is een prachtige winterstop geweest', zo vat Brundle de enerverende februari-weken samen. 'Een paar weken geleden maakte ik me nog een beetje zorgen, toen Charles (Leclerc, red.) een nieuw langdurig contract tekende bij Ferrari. We weten dat Lando (Norris, red.) en Oscar (Piastri, red.) bij McLaren zitten voor de lange termijn. Datzelfde geldt voor George Russell bij Mercedes, en Max Verstappen zegt dat hij zijn carrière bij Red Bull Racing wil afsluiten. Het zag er allemaal een beetje statisch uit', zegt Brundle, die vreesde dat er weinig interessante verhalen zouden zijn.

'We gaan voor het eerst een seizoen in met een identiek coureursveld als aan het einde van het jaar ervoor, en ook qua kalender gebeurt er weinig', vervolgt de voormalige Formule 1-coureur. 'Uit het niets kwam Lewis met het grote Ferrari-nieuws', lacht Brundle. Hamilton tekende vijf maanden geleden nog een nieuw contract bij Mercedes, maar nog voordat hij ook maar één race gereden heeft tijdens deze contractperiode, heeft hij al besloten om te verhuizen.'

Grote gevolgen voor silly season

Waar de grote namen grotendeels vast leken te liggen voor 2025, ligt het speelveld weer helemaal open, met onder meer een open stoeltje bij Mercedes en Red Bull Racing. Voor die twee stoeltjes zijn er dan ook genoeg kanshebbers en geïnteresseerden. 'Dit roept de vraag op wat er gaat gebeuren met degenen die nu onder druk staan', stelt verslaggever Simon Lazenby. 'Ten eerste heb ik het dan over Charles Leclerc. Hij was in feite de leider van Ferrari en is daar al jarenlang de golden boy. Nu heeft hij opeens de komst van Lewis in het vooruitzicht. Kan Carlos de situatie omdraaien, en de druk al vroeg op Leclerc zetten? Daarmee zou hij zichzelf wel in de etalage zetten. Misschien overweegt hij wel om terug naar Red Bull te gaan.'

'En wat gaat George doen?' vraagt Lazenby zich hardop af. 'Als hij zich met Lewis kan meten, en ze een gedeelde eerste coureur zijn, durft Mercedes het risico met Andrea Kimi Antonelli misschien wel aan. 'Als George dat niet kan, wordt Fernando Alonso dan een optie? Het ligt allemaal helemaal open.' Naast de 17-jarige Antonelli, die dit jaar debuteert in de Formule 2, en de 42-jarige Alonso, gelden ook Sainz en Alexander Albon als opties, terwijl ook Mercedes-talenten Esteban Ocon en Mick Schumacher theoretisch gezien tot de mogelijkheden behoren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

leclerc russell albon gp las vegas 2023
George Russell ziet Lewis Hamilton naar Ferrari vertrekken. Vervangt Alexander Albon de Brit in 2025?

Hamilton heeft zich in lastige situatie gemanoevreerd

'Het contract van Lewis bevatte ook clausules', zegt Brundle, als hem gevraagd wordt naar de waarde van Formule 1-contracten. 'Teams zijn niet helemaal open over de contracten. Ze vertellen je alleen wat hoogtepunten waar ze zelf baat bij hebben. Ze vergaten duidelijk te vermelden dat Lewis een exit clause had, waar hij wel al heel snel gebruik van maakte. Een Formule 1-contract is meestal zo'n honderd pagina's lang, en daar staan clausules in. Ik denk dat deze situatie voor iedereen kansen bieden. George kan de nummer 1 bij Mercedes worden, en Mercedes kan voor een verse start gaan. Ze hebben meer dan genoeg opties.'

Voor Ferrari ziet Brundle ook alleen maar pluspunten. 'Voor Ferrari en contract zorgt dit ook voor nieuwe motivatie. Ik geloof niks van die uitspraken over een emotioneel afscheid', zegt Brundle over Hamilton. 'Lewis is een winning machine, en hij heeft hier zelf voor gekozen. Dit wordt een van de grootste verhalen voor de sport in 2025. Ik kijk er allemaal alleen maar naar uit', zegt de voormalige teamgenoot van Michael Schumacher.

Voor Hamilton staat er eerst wel nog een uitdagend seizoen voor de deur. 'Je krijgt nu een transitie waarbij Lewis steeds minder vaak uitgenodigd zal worden voor vergaderingen', legt Brundle uit. 'Hij zal niet weten wat er aan de hand is qua ontwikkeling van de auto, en ook in de simulator zal het team hem niet alle informatie geven. Het team zal, bewust of onbewust, de voorkeur aan George geven, ze moeten wel.'

'Ik twijfel er niet aan dat hij tot de laatste ronde van de laatste race, in Abu Dhabi, alles zal geven. Zolang hij die Mercedes-overall draagt, en dat stuur in zijn handen heeft, en het bedrijf vertegenwoordigt, zal hij alles geven', weet de commentator van Sky Sports F1. 'Het is een team met 1.500 werknemers. Ze zijn allemaal slim genoeg, en ze hebben een uitstekende relatie, dus ik denk dat ze het als een afscheidstournee zien. Ze zullen vaarwel zeggen tegen Lewis, en dan hopen dat hij in een Ferrari verliest!' lacht Brundle.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws