Dekker laat bijzondere benaming voor Verstappen achterwege: 'Zou diefstal zijn' Opinie
Opinie

Dekker laat bijzondere benaming voor Verstappen achterwege: 'Zou diefstal zijn'

Dekker laat bijzondere benaming voor Verstappen achterwege: 'Zou diefstal zijn'

Max Verstappen werd afgelopen weekend in Qatar op 26-jarige leeftijd al voor de derde maal op rij wereldkampioen in de Formule 1. Meerdere kenners lieten zich de afgelopen maanden al uiterst positief uit over de coureur van Red Bull Racing en ook de analisten van de Formule 1-podcast van de NOS komen superlatieven tekort.

Verstappen zette zaterdag in Qatar de kroon op het werk. De tweede plaats in de sprintrace was meer dan voldoende om zijn derde wereldtitel in de Formule 1 veilig te stellen. Een dag later gaf hij de titel nog wat extra glans door de hoofdrace op het Lusail International Circuit te winnen. Met veertien overwinningen uit zeventien wedstrijden kan er gerust van een dominant seizoen gesproken worden. Dit is dan ook precies hoe Jeroen Bleekemolen het jaar van Verstappen zou omschrijven. 'Het is niet normaal. Hij heeft dit seizoen, op één race na, volledig gedomineerd', zegt hij in Formule 1-podcast van de NOS.

Oud-coureur Jan Lammers denkt dat Verstappen in 2023 vooral weer zijn vakmanschap heeft laten zien. 'Hij doet wat hij moet doen, maar dan net even een stukje beter en vaker. Dit weekend begon helemaal niet goed, maar hij heeft het toch naar zijn hand weten te zetten. Ik vind het indrukwekkend.' Formule 1-verslaggever Louis Dekker zou Verstappen eigenlijk 'De Kannibaal' willen noemen, maar besluit dit toch maar niet te doen. Het is namelijk ook de bijnaam van de Belgische wielerheld Eddy Merckx. 'Dat zou diefstal zijn. Ik zou hem een veelvraat kunnen noemen, maar daar hebben mensen ook weer een nare associatie mee. Het is ongekend hoe scherp hij is en we weten sinds afgelopen weekend ook dat het zelfs niet uitmaakt dat hij 's nachts eerst nog drie gin-tonics achterover slaat. Er is geen enkele coureur die zo weinig fouten maakt.'

Al vroeg duidelijk dat Verstappen één van de 'allergrootsten' kon worden

Verstappen vierde vorige week pas zijn 26ste levensjaar, maar heeft inmiddels al drie wereldtitels achter zijn naam staan in de koningsklasse van de autosport. Lammers is niet verrast door het succes van de Nederlander. Hij zag het talent van Verstappen al op jonge leeftijd. 'In de karting zag je de dominantie al. Je zag het aan het gemak waarmee hij van de ene naar de andere kartklasse overstapte en vervolgens zag je het aan zijn eerste tests en races in de Formule 3. Dat was allemaal zo overtuigend. En als iemand snel is in de F3, dan weet je dat hij niet ineens langzaam zal zijn in de Formule 2. Dan weet je dat zich dat ook in de F1 gaat vertalen. Dat is het stadium waarin ik dacht: hier zit iets bijzonders aan te komen.'

Volgens Lammers is Verstappen zelfs zo goed dat hij in zijn debuutjaar al wereldkampioen had kunnen worden. 'Als hij in zijn eerste jaar bij Mercedes, dat toen het dominante team was, had gezeten, dan was hij ontegenzeggelijk in zijn eerste jaar in de F1 al wereldkampioen geweest. Max heeft ongetwijfeld wel wat geleerd in de Formule 1, maar ik denk dat de Formule 1 meer van Max heeft geleerd dan andersom', aldus Lammers.

Dekker moest werkgever overtuigen van grootsheid Verstappen

Ook Dekker zag al redelijk snel dat Verstappen over flink wat talent beschikte. 'Ik werd pas heel erg wakker toen hij Formule 3-coureur werd. In Zandvoort veegde hij de vloer aan met het hele veld, maar dat was nog niet zijn meest opvallende race. Ik weet nog dat ik minstens vijf keer in mijn arm heb geknepen toen ik hoorde dat hij zijn debuut zou maken in een vrije training. Dat is zo onthutsend snel gegaan.'

Ik was toen nog de Economie-verslaggever, die af en toe eens naar Zandvoort of Spa ging', herinnert Dekker zich. 'Ik heb toen heel hard moeten knokken om intern duidelijk te maken dat er iets heel groots aan zat te komen. Dan ben je in eerste instantie de wijsneus die het ook nog niet weet. Maar nee, ik had ook niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik zag wel dat het bijzonder was', stelt de verslaggever tot slot.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws