Doornbos beseft: 'Iemand van het kaliber Verstappen zegt dan: dankjewel!' Opinie
Opinie

Doornbos beseft: 'Iemand van het kaliber Verstappen zegt dan: dankjewel!'

Doornbos beseft: 'Iemand van het kaliber Verstappen zegt dan: dankjewel!'

Robert Doornbos zag Max Verstappen zijn sterkste kant aan de wereld tonen in de 23 ronden lange sprintrace in Oostenrijk. De Red Bull Racing-coureur had het niet makkelijk tegenover beide mannen van McLaren in de openingsfase van de korte race, maar sloeg de aanval van Lando Norris met verve af, waarbij hij profiteerde van een klein foutje van de Brit.

Verstappen kwam uitstekend weg vanaf poleposition, terwijl Norris juist in de verdediging moest tegen teamgenoot Oscar Piastri. Na de eerste ronde werd de McLaren-coureur via de DRS echter naar de achtervleugel van de RB20 gezogen, waarna hij enkele ronden later een inhaalactie inzette. 'Het is een kwestie van aanvallen. Je zag ook dat Lando Norris eigenlijk meer pace had. Hij deed het op een waanzinnige manier, maar hij maakt het alleen niet af. Daardoor kon Max voor de tiende keer winnen', zegt Doornbos. Verstappen heeft nu tien van de vijftien sprintraces sinds het begin van 2021 gewonnen.

Talent van Verstappen kent geen grenzen

'Als je het gat ziet, rijdt hij Oscar Piastri op vier seconden achterstand', vervolgt de voormalige Formule 1-coureur bij de nabeschouwing van Ziggo Sport. 'Wat nog indrukwekkender is voor Max, is dat hij zijn teamgenoot, Sergio Pérez, met dezelfde auto op zeventien seconden achterstand zet in 22 ronden. Ongekend', weet Doornbos. Pérez had daarbij overigens ook geen last van verkeer en kwam als achtste over de streep, als laatste van de coureurs van de topteams.

Verstappen zette volgens Doornbos dus een waanzinnige prestatie neer, maar de Limburger bleef er zelf koeltjes onder. 'Je hebt bij hem het idee dat hij er niet warm of koud van wordt. Hij stapt uit, en juicht, maar hij ziet het niet als de echte race, en dat is het ook niet', geeft de analist toe. Het is een onwijs leuke feature van de Formule 1, om de zaterdag interessanter te maken. Dat heeft wel gewerkt. Ik ben wel voorstander, hoor.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen kwalificatie oostenrijk pole 2024
Max Verstappen op 'zijn' Red Bull Ring.

'Hij weet wanneer hij moet aanvallen, en hoe hij moet aanvallen. Het leek erop dat het een Max Verstappen-show zou worden, totdat die McLarens in ronde vijf kwamen. De DRS ging snel open, en daardoor kwam hij niet los', aldus Doornbos. Sinds 2024 krijgen coureurs vanaf de tweede ronde DRS, en gezien de korte omloop in Oostenrijk is dat al vrij snel. 'Norris bleef in DRS zitten, en je hebt drie DRS-zones op dit circuit. Als je kan inhalen, kan je dus ook zomaar weer terug ingehaald worden.'

Foutje van Norris

Doornbos ziet hoe Norris in die vijfde ronde veel goed deed. 'Norris kwam van ver, en stuurde pas op het laatste moment in. Hij had ook nog het voordeel van de DRS, die hij daar had opgepikt. Hij moet daarna aan de binnenkant blijven. Je moet Max geen kans geven, en hij laat de deur openstaan. Iemand van het kaliber Verstappen zegt dan: dankjewel! Max staat er ook wel om bekend dat als er een gaatje is, dat hij er altijd voor gaat. Dan wacht hij niet af', vertelt Doornbos. Het begint een vast patroon te worden, dat Norris het dankzij kleine schoonheidsfoutjes moet afleggen tegen de Nederlander.

Waar het bij Norris om kleine foutjes gaat, is het probleem bij Sergio Pérez veel groter. De Mexicaan kon de rest van de coureurs van de topteams niet eens bijhouden. 'Dit is lastig uit te leggen. Ik zat via de boordradio mee te luisteren, en zijn engineer vroeg: wat is het probleem eigenlijk? Waarom kan je niet sneller gaan. Max rijdt vooraan een 1:09,0, en jij zit er een seconde boven. Dit is de sprintrace. Ga gewoon, en laat zien wat je kan. Het is pijnlijk om te zien. Sinds hij zijn contract heeft getekend, is het van kwaad tot erger gegaan. Dit is een kwestie van zelfvertrouwen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws