Nederlandse F1-analisten eensgezind: 'Dit seizoen zijn er meer kanshebbers' Opinie
Opinie

Nederlandse F1-analisten eensgezind: 'Dit seizoen zijn er meer kanshebbers'

Nederlandse F1-analisten eensgezind: 'Dit seizoen zijn er meer kanshebbers'

Aankomend weekend gaat het nieuwe seizoen van de Formule 1 van start. Door de nieuwe technische reglementen is de sport dit jaar redelijk onvoorspelbaar geworden, waardoor de meeste mensen niet kunnen wachten tot de eerste vrije training van start gaat. De kaarten in de Formule 1 worden opnieuw geschud. Hierdoor verwachten Jan Lammers, Robert Doornbos en Giedo van der Garde dat er vaker een gevarieerd podium zal zijn.

De testdagen gaven al een inkijkje in de verhoudingen van het veld. Alhoewel nog niet alles volledig opgeschud is, lijkt het veld wel dichter bij elkaar gekropen te zijn. 'Het wordt een heel verfrissend seizoen', zegt Lammers in het AD. 'Er is onvoorspelbaarheid', merkt de oud-coureur op. Lammers wijst dan vooral naar de veranderende reglementen, de budgetlimieten en het feit dat de nieuwe wedstrijdleiding gebruik kan maken van technologische back-up.

'Dat zal betekenen dat we best wel eens een ander podium kunnen zien dan vorig jaar bij de meeste races het geval was', vervolgt Lammers. 'Ferrari gaat er vaker op staan.' Doornbos sluit zich aan bij de uitspraken van Lammers, maar hij noemt nog een team. 'McLaren en Ferrari zijn kanshebbers. Tijdens de test waren zij direct competitief. Afgelopen seizoen behoorden zij nog tot het middenveld, maar zeker Ferrari hoort gewoon weer vooraan mee te doen.'

Van der Garde verwacht weinig effect budgetlimiet

De budgetlimiet in de Formule 1 ligt op het moment op 140 miljoen dollar. Van der Garde denkt dat het veld wel naar elkaar toe zal schuiven, maar dat de grote effecten uit zullen blijven. 'Topteams blijven topteams', begint de analist van Viaplay. 'Als de grote teams creatief met het budgetplafond omgaan dan kunnen ze veel van hun kapitaalkracht gebruiken. Het is goed dat hun financiën in de gaten worden gehouden, maar ze hebben al zoveel kennis. Ze lopen al een aantal stappen voor op de rest en dat gaan we ook zien tijdens de eerste races.'

Doornbos denkt ook niet dat kleine teams opeens vooraan te vinden zullen zijn. 'Je hoopt gewoon dat er vooraan net wat meer kanshebbers zullen zijn.' Het uiteindelijke doel van de FIA was dan ook om het veld wat dichter bij elkaar te brengen. Van der Garde denkt dat er inderdaad meer kanshebbers zullen zijn. 'De strijd gaat echt aankomen op meer dan twee teams. Ik was in Barcelona en daar hadden sommige teams het echt goed voor elkaar', aldus Van der Garde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws