Tung kijkt uit naar de Grand Prix van Monaco: 'De spannendste zaterdag van het jaar' Opinie
Opinie

Tung kijkt uit naar de Grand Prix van Monaco: 'De spannendste zaterdag van het jaar'

Tung kijkt uit naar de Grand Prix van Monaco: 'De spannendste zaterdag van het jaar'

Nederlandse analist en autocoureur Ho-Pin Tung bestempelt de Grand Prix van Monaco als één van de meest onvoorspelbare Grands Prix van het jaar. De kwalificatie op de straten van Monte-Carlo zorgt namelijk voor de spannendste zaterdag van het Formule 1-seizoen. Veel teams zullen voor de sessie speciale vleugels mee, waardoor de rangorde moeilijker te voorspellen zal zijn.

De F1-analist en Nederlandse autocoureur legt in zijn voorbeschouwing voor Nu.nl uit dat Monaco letterlijk één van de krapste circuits van de F1-kalender is, waardoor het 'nergens zo moeilijk werken is, als tijdens het Grand Prix-weekend in Monaco'. Tung denkt echter zelf dat dat juist de charme is van de race in het stadstaatje, al is niet elke coureur dat met hem eens. 'Veel coureurs hebben daardoor een haat-liefdeverhouding met Monaco. Het is een lastige race om te werken en nergens zijn de verplichtingen rond de race zo groot als hier. Die glitter en glamour kan de coureurs echt gestolen worden. Tegelijkertijd heeft Monaco een rijke geschiedenis en is het de ultieme droom om daar een Grand Prix te winnen. Dat maakt het ook speciaal.'

Niet alleen alle verplichtingen rondom de race maken het weekend zwaarder voor de coureurs, ook de race zelf vereist veel focus en opperste concentratie. Dit komt omdat coureurs dicht langs de vangrail rijden. 'Soms zit er letterlijk millimeters verschil tussen een topronde en een crash. De baan is eigenlijk niet echt veranderd in de afgelopen decennia, maar de F1-auto's zijn door de jaren alsmaar groter geworden. Daardoor is het des te meer van belang geworden om zo strak mogelijk langs de vangrails te gaan, om daarmee de radius van een bocht zo groot mogelijk te maken en snelheid te kunnen behouden', legt Tung uit.

Spannendste zaterdag van het jaar

Omdat het circuit in Monaco zo smal is, zijn er over het algemeen maar weinig mogelijkheden om tijdens de race in te halen, en is de kwalificatie op de zaterdag cruciaal. 'De Grand Prix van Monaco heeft de spannendste zaterdag van het jaar', zegt ook Tung. 'Wat die kwalificatie ook zo lastig en interessant maakt, is dat de ronde erg kort en langzaam is. Coureurs hebben daardoor problemen om energie in de band te krijgen en we zullen zeker zien dat er rijders zijn die niet voor één maar twee opwarmrondes zullen kiezen. Door die bandenpreparatie zie je ook dat coureurs aan het begin van hun ronde heel sterk zijn en tegen het eind van hun ronde minder goed.' Ook hebben de coureurs vaak last van verkeer tijdens de kwalificatie, omdat ze maar weinig ruimte hebben om voor elkaar aan de kant te gaan.

Hoewel de racewinnaar, zodra de kwalificatie verreden is, meestal geen verrassing is, vindt Tung het raceweekend van Monaco als geheel wel altijd een spannend weekend. 'Wie de race wint op zondag is dus vaak voorspelbaar, maar alles daarvoor juist niet. Teams nemen allerlei speciale vleugels mee die ze waarschijnlijk alleen voor dit weekend gebruiken. Daardoor is op voorhand heel lastig te zeggen hoe de verhoudingen gaan zijn. Dit alles maakt het raceweekend in Monte Carlo toch altijd weer bijzonder interessant.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws