Viaplay-analist kritisch op instelling Horner: 'Dit moet je niet verbloemen, er is meer aan de hand' Opinie
Opinie

Viaplay-analist kritisch op instelling Horner: 'Dit moet je niet verbloemen, er is meer aan de hand'

Viaplay-analist kritisch op instelling Horner: 'Dit moet je niet verbloemen, er is meer aan de hand'

Ernest Knoors denkt dat de omstandigheden in het voordeel van Max Verstappen werkten op de Red Bull Ring, en dat dit verklaart waarom de Nederlander in de kwalificatie op het thuiscircuit van zijn werkgever zo'n gigantische voorsprong had op de rest. Extra pijnlijk is het dan ook dat Sergio Pérez met de achtste tijd de hekkensluiter van de coureurs van de topteams was. De Viaplay-analist vindt het media-optreden van teambaas Christian Horner dan ook teleurstellend.

Red Bull Racing werd vooral aan het begin van 2023 geroemd vanwege de efficiëntie van het DRS-systeem. Inmiddels hebben de voornaamste uitdagers het DRS-nadeel redelijk weten te dichten, maar op een circuit waar DRS belangrijk is, blijkt toch dat Red Bull dit nog het beste voor elkaar heeft. 'Het is een circuit waar je op drie punten DRS hebt, dus je hebt bijna de hele ronde DRS', vertelt Knoors in de nabeschouwing van Viaplay. 'Een slipstream is dan wat minder krachtig.'

Pérez in bescherming genomen

Waar Verstappen de concurrentie op grote achterstand zette, had Pérez al zijn bandensetjes nodig om het laatste kwalificatiedeel te halen. Daarin wist hij dan ook alleen middenmotors en voormalige teamgenoten Nico Hülkenberg en Esteban Ocon achter zich te houden. Het verschil met Verstappen bedroeg uiteindelijk 0,888 seconden. 'Er is hier meer aan de hand. Horner zegt altijd dat het team goed bezig is, maar je moet dit aanspreken', meent Knoors.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

sergio perez red bull racing rb20 oostenrijk 1 max verstappen
Sergio Pérez op grote achterstand van Max Verstappen.

Ook als Horner dit achter de schermen wel doet, vindt Knoors alsnog dat de 50-jarige Brit de media niet voor de gek moet houden. 'Twee tienden kan je accepteren, maar wat Pérez dit weekend gebeurt, is gewoon slecht. Dat moet je ook niet verbloemen of onder de tafel schuiven. Dat moet je gewoon aanpakken. Als je op deze baan er negen tienden achter staat, dan mag je toch wel eens zeggen dat ze hier iets aan moeten doen.'

Vorm van Red Bull

Verstappen zette dus zijn sterkste kwalificatieprestatie in lange tijd neer, maar Knoors waarschuwt dat het niet op alle circuits zo zal gaan. 'Ik heb wel een kleine kanttekening. We weten dat ze het lastig hadden op circuits waar de kerbstones hoog waren. Dat is hier niet het geval. Het andere rare van deze baan is dat je op een hogere hoogte bent, dus je bent niet zo gevoelig voor luchtweerstand, en er is een enorm gedeelte van het circuit waar je met DRS rijdt. Dat is nou net het punt waar die Red Bull sterk is: een vlakke baan met hogesnelheidsbochten en aerodynamische efficiëntie. Dat speelt hem wel in de kaart, maar Pérez wint niet', zo wordt het contrast tussen beide coureurs nog maar eens aangehaald.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws