Albers ziet Pérez onderdoen aan Verstappen: 'Op competitieve circuits komt hij tekort' Formule 1
Formule 1

Albers ziet Pérez onderdoen aan Verstappen: 'Op competitieve circuits komt hij tekort'

Albers ziet Pérez onderdoen aan Verstappen: 'Op competitieve circuits komt hij tekort'

Viaplay-analist Christijan Albers deelde via Viaplay Shakedown zijn inzicht over de vrijdag die Red Bull Racing had op het circuit van Zandvoort. Het verliep voor de Oostenrijkse renstal niet van een leien dakje, ook niet voor Red Bull-coureur Sergio Pérez, die wel beide trainingen heeft kunnen rijden. Volgens Albers doet Pérez op circuits as Zandvoort onder voor Max Verstappen, iets wat het topteam niet kan gebruiken in een weekend als dit. Analist Ernest Knoors deelde ook zijn expertise.

Door een probleem met de versnellingsbak eindigde de vrije training voor Verstappen vroeg. Gelukkig was het een versnellingsbak die alleen op de vrijdag gebruikt zou worden, dus kon Red Bull na toestemming van de FIA een andere versnellingsbak in de RB18 monteren. De coureurs van het team gevestigd in Milton Keynes hadden moeite om de top vijf bij te blijven. Albers vindt het zorgelijk dat Pérez in weekenden als deze niet meer steun kan bieden aan Verstappen en het team.

'Op een competitiever circuit, zoals Zandvoort, komt Pérez tekort. Hij is zover van de limiet en niet op snelheid', vertelt de voormalig Formule 1-coureur. 'Dat is eigenlijk een penalty voor Max, want wat kan je met die data?' De Nederlander verloor veel baan-tijd op de vrijdag, waardoor de data van de bolide van Pérez belangrijk is. 'Zo zit hij ook weer vijf tienden van Max af', vervolgt Albers over de tweede vrije training. 'Met de data van de auto kan je gaan finetunen. Als je dat pas kan doen in de tweede vrije trainingen, dan is dat echt balen.'

Dat finetunen is wel nodig op het circuit in de duinen. Meerdere coureurs hebben aangegeven dat Zandvoort uitdagend is. De afstelling van de auto moet optimaal zijn, omdat er weinig inhaalmogelijkheden lijken te zijn op de zondag. Daarnaast zullen de coureurs nu met DRS door de befaamde Arie Luyendykbocht gaan. Knoors sluit zich erbij aan dat dit een uitdaging is: 'In de Arie Luyendykbocht zijn meerdere lijnen mogelijk. Heel laag de bocht door wil niet, maar heel hoog ook niet. Je ziet dat ook de topcoureurs moeten zoeken naar de juiste lijn.'

Ondanks de matige vrijdag van de Oostenrijkse renstal heeft Knoors er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen met Red Bull, maar erkent de druk die op Verstappen zijn schouders rust op zijn thuiscircuit. 'Als er een team is dat de meeste progressie van de ene dag op de andere kan maken, dan is dat Red Bull wel. Maar, dit is Max zijn publiek, hij moet presteren. Het legt hem wel druk op. Al is de sfeer fantastisch hier, 110.000 man vandaag, iedereen heeft feest. Het is ongekend.'

Albers over Alpine-zitje: 'Ik denk dat Ocon - Schumacher de meest stabiele keuze is'

Naast de vrijdag van de Red Bulls op Zandvoort kwam ook het nieuws naar buiten dat McLaren regerend Formule 2-kampioen Oscar Piastri binnen heeft gehaald. Het Contract Recognition Board heeft het contract bij McLaren als geldig verklaard, dat van Alpine met Piastri ongeldig. Beide analisten zijn nieuwsgierig hoe het duo van Lando Norris en Piastri uit gaat pakken volgend jaar. McLaren heeft met Norris al een gewaagde zet gedaan door hem te laten tekenen als rookie, en lijkt erop te vertrouwen dat dezelfde situatie met Piastri goed uit zal pakken.

Nu is nog de vraag wie zich dan aansluit bij de Franse renstal. Esteban Ocon heeft eerder een voorkeur gegeven aan Mick Schumacher. 'Ik denk dat Ocon - Schumacher een stabiele keuze is. Ik zie Gasly en Ocon niet zo positief in.' Pierre Gasly is ook in beeld voor een zitje bij Alpine, en het lijkt erop dat hij binnenkort aangekondigd wordt als directe collega van de andere Fransman. Maar, de twee coureurs schijnen elkaar niet zo te mogen. Het kan dan chaos worden met twee van dezelfde nationaliteit bij Alpine.

'Ik zie niet de upside van Ocon en Gasly die elkaar niet liggen, twee Fransmannen bij elkaar', legt Albers uit. Daarentegen denkt Knoors niet dat Schumacher zijn zitje in de Formule 1 kan behouden dit jaar. 'Ocon kiest voor iemand die hem comfortabel ligt', start Knoors. 'Mick zal hem niet het vuur aan de schenen gaan leggen. Ik denk niet dat hij genoeg heeft gedaan om zijn zitje te behouden. Het gaat lastig worden voor Mick om een zitje te vinden volgend jaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws