Albon over de regenrace op Zandvoort: 'Het leek Thailand wel, een echte moessonregen!' Formule 1
Formule 1

Albon over de regenrace op Zandvoort: 'Het leek Thailand wel, een echte moessonregen!'

Albon over de regenrace op Zandvoort: 'Het leek Thailand wel, een echte moessonregen!'

Alexander Albon wist in zijn Williams 44 rondes lang op de soft-banden rond te rijden, tijdens kletsnatte Grand Prix van Nederland. Volgens de coureur geeft dat aan hoe sterk de Williams tijdens de race was. Er moet nog wel verbetering komen bij de strategische calls, volgens de coureurs, want Williams was twee keer te laten met het wisselen van de slicks naar de regenbanden.

'Ik denk dat we dit weekend op gelijke hoogte stonden met Aston en Ferrari,' is de 27-jarige Thais-Britse coureur overtuigd. Albon lag op een gegeven moment op koers voor een plek 4 of 5 finishplaats, maar moest genoegen nemen met P8, ondanks de vele goede inhaalacties van de coureur. Toch zat de Williams er qua snelheid goed bij. 'We verloren misschien twee seconden op de Aston en Ferrari gedurende de hele stint. Ook al waren mijn banden tien ronden ouder. We waren echt sterk', analyseert Albon, volgens de Duitse tak van Motorsport.com, daarnaast: 'We haalden een Mercedes in. Toegegeven, op dat moment met een bandenvoorsprong. Maar om in te halen op dit circuit moet je één tot anderhalve seconde sneller zijn dan de auto voor je. En we deden het toch.' Albon wist een inhaalactie op George Russell te plaatsen, om zo voor heel even P6 te pakken.

Dat was niet het enige wat Williams beter had gedaan dan Mercedes, want volgens Albon waren de strategische calls van Williams ook beter dan die bij Mercedes: 'Je kunt erover twisten of we niet eerder hadden moeten stoppen om de Inter te pakken. Maar wat we deden was nog steeds beter dan wat George (Russell, red.) bijvoorbeeld deed.' Albon kijkt verder ook vol trots terug op dat hij 44 rondes lang op de softs heeft weten te rijden, zonder al te veel in het veld terug te zakken. 'Het was een gigantische stint, 44 ronden op soft. Dat kun je alleen doen als de auto goed is. En dat was hij. Het was heel gemakkelijk om de degradatie onder controle te houden en ik kon de balans altijd naar mijn hand zetten', zegt Albon. 'Dit was ons beste weekend tot nu toe. Ik heb nog nooit zo'n goed gevoel gehad in mijn tijd bij Williams.'

Albon over onverwachte regenbui: 'Het was alsof je een lichtknopje aanzette!'

Volgens Albon was de wat te late strategische call van Williams om naar de Inter te gaan ook niet helemaal de schuld van het team, want de regen kwam wel heel onverwacht met bakken uit de lucht zetten. 'We dachten dat de regen niet lang zou duren en niet zo intens zou zijn. Het leek Thailand wel, een echte moessonregen! Maar als je binnenkomt, is het al te laat. Tien seconden en alles stond op zijn kop. Normaal gesproken begint het licht te regenen en dan komt de volle bui. Maar deze keer was het alsof je een lichtknopje aanzette!' Helaas leerde Williams niet helemaal van de fouten tijdens de eerste bandenwissel naar de regenbanden, want tijdens de tweede keer ging het ook niet helemaal goed. 'Daar moeten we naar kijken', zegt Albon daarom ook. 'In de eerste halve ronde dacht ik dat het perfect open zou gaan, nu hebben we ze allemaal voorbij gestoken. Toen was het droog. Maar toen ging het ineens in een paar seconden van slick naar volledig nat. De laatste vier bochten kon ik alleen maar sluipen.' Teambaas Vowles beaamt ook dat het team Albon een ronde te lang op de slicks liet rondrijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws