Ambitieuze Pérez wilde zich in Spanje meten met de leiders van de Grand Prix Formule 1
Formule 1

Ambitieuze Pérez wilde zich in Spanje meten met de leiders van de Grand Prix

Ambitieuze Pérez wilde zich in Spanje meten met de leiders van de Grand Prix

Dat Sergio Pérez zich nog steeds niet helemaal op de top van zijn kunnen zit in de RB16B van Red Bull Racing is geen nieuws. Waarom dit het geval is, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Uit zijn boordradio's van tijdens de Grand Prix van Spanje springen er echter wel wat opmerkingen uit die wellicht helpen zijn lastige beginfase te verklaren. Ook wordt duidelijk dat Perez zich hard naar de top van het veld probeert te knokken.

Het viel enorm op dat Pérez meermaals vroeg naar de rondetijden van de kopgroep tijdens de Grand Prix van Spanje, zo blijkt uit zijn boordradio's vanaf Circuit de Barcelona-Catalunya. Tweemaal rond het midden van de race en in de slotfase vroeg de enkelvoudig Grand Prix-winnaar naar het tempo van de vier coureurs die op dat moment voor hem lagen: Lewis Hamilton, Max Verstappen, Valtteri Bottas en Charles Leclerc. Dit was tevens niet de enige keer dat hij dit deed. Ook in Imola en Portugal bleef hij zijn man aan de pitmuur met vragen bestoken.

De nieuwsgierigheid van Pérez geeft mooi weer dat hij weet waar hij op moet mikken, namelijk de snelste tijden van het veld. De Mexicaan zoekt als het ware naar een referentiepunt waaraan hij tijdens de wedstrijden vast kan houden en wat hem kan vertellen wat hij uit zijn RB16B zou moeten kunnen halen. De belangrijkste graadmeter is zonder enige twijfel zijn teamgenoot. Hij rijdt uiteraard in dezelfde auto, maar een stuk verderop op de baan dan Pérez.

Verstappen speelt rol in ontwikkeling Pérez

Dat Verstappen een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en acclimatisering van Pérez bij het Oostenrijkse team, blijkt ook uit eerdere uitspraken van de man uit Guadalajara. Zo zei hij voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Barcelona dat hij zijn auto op dezelfde manier afstelt als de Nederlander. Ook voeren de twee regelmatig gesprekken waarin de 23-jarige zijn oudere teamgenoot uitlegt hoe hij het maximale uit de RB16B kan halen.

De vraag is natuurlijk of de nieuwsgierigheid naar de rondetijden van de kopgroep hem ook daadwerkelijk vooruit helpen. Voorbeeld: de rondetijden van Verstappen en Pérez van de laatste ronde in Spanje, één van de momenten waarop Pérez vroeg naar het tempo van de kopgroep. De Limburger, die als tweede zou eindigen, klokte een 1:20,875. De Mexicaan was met een 1:20,971 een kleine tiende van een seconde langzamer. Dit geeft echter een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Waarom geeft het een vertekend beeld? Dit waren allebei niet de snelste ronden van de race. Beiden wisten ze nog een tandje harder te gaan in de voorgaande ronden op het zachte rubber, maar kon Verstappen veel meer tijd vinden dan Pérez. Het verschil is hier niet één tiende, maar ruim één seconde. Verstappen reed zijn snelste tijd in ronde 62 met een 1:18,149. Pérez klokte zijn snelste tijd twee ronden daarvoor, maar in de vorm van een 1:19,483. Een significant verschil in dezelfde auto én op dezelfde banden.

Boordradio's geven inzicht in werkhouding Pérez

De vragen van de Mexicaan geven een goed beeld van dat hij nog steeds zoekende is, maar ambitieus zoekt naar hoe hij zijn Nederlandse collega bij kan houden. Het is niet het enige waar de twee het over hadden tijdens de afgelopen race. Zo deed Pérez ook veelvuldig zijn beklag over de vuile lucht van Daniel Ricciardo waarin hij zich rondenlang bevond. Het gaf hem naar eigen zeggen meer overstuur. Bij Verstappen zagen we in Portimão tevens dat de Red Bull in vuile lucht niet ijzersterk is.

Zoekend naar een referentiepunt probeert Pérez sneller te worden en in de loop van dit seizoen zullen we te zien krijgen of hij zijn nieuwsgierigheid kan vertalen naar betere prestaties en meer snelheid. Je kan in ieder geval niet zeggen dat hij niet zijn best doet. De interesse van de Mexicaan in zijn teamgenoot en de rest van de topcoureurs spreekt voor zich over zijn sublieme werkhouding. Het is een goed teken voor de toekomst waarin Pérez het team moet helpen in de strijd tegen Mercedes.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws