Blog Frankrijk dag 2 | 'Door jullie journalisten staan we volgend jaar niet op de kalender' Formule 1
Formule 1

Blog Frankrijk dag 2 | 'Door jullie journalisten staan we volgend jaar niet op de kalender'

Blog Frankrijk dag 2 | 'Door jullie journalisten staan we volgend jaar niet op de kalender'

Vroeg op de zaterdagochtend werd het al duidelijk dat dit een dag is waarop belangrijke beslissingen vallen. Waar ik op zaterdag nog als één van de eerste de trein in kon stappen een paar minuten voor vertrek, was het nu zoeken naar een plekje. In een wagon zag ik een leeg plekje, en er zaten ook al meerdere soortgenoten; mensen die willen genieten van twintig coureurs die elke duizendste van een seconde uit hun auto halen. Ik zag echter wel dat deze Franse Formule 1-fans wat verward waren.

Naast Formule 1-liefhebber ben ik ook een groots voetbalfan. Daar heb ik geleerd dat je een team kiest, en daar dan je hele leven aan verbonden blijft. In Frankrijk lijkt dat principe, vooral omtrent de Formule 1, vreemd. Het overgrote deel loopt met een AlphaTauri- of Alpine-pet rond, maar daaronder hebben ze een shirtje aan van Ferrari of McLaren. Anderen hebben misschien het idee dat ze naar een grote voetbalwedstrijd gaan kijken, want elk team uit de Franse Ligue 1 heb ik wel gezien. De enige loyale fans op Circuit Paul Ricard lijken de fans van Max Verstappen en Lewis Hamilton te zijn.

Het was in ieder geval wel mooi om te zien dat Frankrijk het circuit heeft weten te vinden. Toen we eenmaal aan waren gekomen in Le Castellet, zij het na wat vertraging omdat de buschauffeur een verkeerde afslag had genomen, was het ontzettend druk rondom de baan. Er stonden lange rijen voor de fanshops (wat ik wel begrijp als je merchandise moet kiezen van twee verschillende teams), en alle activiteiten rond het circuit waren afgeladen. De tribunes bleven ’s ochtends nog wel grotendeels leeg, maar dat kwam vooral vanwege de uitblijvende actie.

Pers praat

Het mooiste aan het mediacentrum zijn de loslopende journalisten die met elkaar over allerlei dingen spreken. Het weer is gek genoeg geen onderdeel van de gesprekken, maar wel het logistieke drama voor de mensen die vanuit Marseille komen, de kosten van een vlucht naar de Grand Prix van Singapore, en de ijsjes die te halen waren bij het team van Mercedes. De sfeer is zeer gemoedelijk. Behalve als een journalist zijn zin niet krijgt, dan ontstaat er wel even een kleine ruzie.

Het belangrijkste gesprek van de dag, vooral bij het Nederlandse medium Viaplay, is de achterstand van Sergio Pérez op Verstappen na de derde vrije training. De coureur van Red Bull Racing begon in Saoedi-Arabië nog op poleposition, maar in de afgelopen weken is het gat naar zijn teamgenoot flink opgelopen. Heeft de Oostenrijkse renstal te veel geluisterd naar de wensen van Verstappen? Het moet haast wel is de conclusie van Christijan Albers. Ik heb aangegeven de mening te delen. Te midden van het gesprek ging de race in de W-Series van start, en schrok het mediacentrum op na een crash van Abbie Eaton.

W-Series verdient beter

Voordat de race in de W-Series eenmaal van start was gegaan, en ik het gesprek voerde over de negatieve trend van Pérez, liep ik even een rondje door de paddock. De motoren van de auto’s worden al vroeg gestart, en daar ben ik het niet echt mee eens. De tenten waarin aan de bolides gewerkt wordt, staat achter het mediacentrum, en daar vormt ook het treintje dat naar de baan toe gaat. De auto’s worden echter al driekwartier van tevoren uit de tenten gehaald om ze klaar te maken. In deze verschroeiende hitte komt dat een beetje onterend over. Ze hadden tenminste iemand die een paraplu vasthield, dus stonden zij in de volle zon.

Paul Ricard legt de schuld bij journalisten

Na de race bij de W-Series begon iedereen zich langzaamaan klaar te maken voor de belangrijkste sessie van de dag. De tribunes stroomden ook weer vol, ondanks dat een aantal plaatsen toch leeg waren. Toen begon het gevecht om poleposition. Ook al keek je even naar je laptopscherm, je miste werkelijk niks door alle geluiden die de journalisten om je heen maakten. Het gevecht om poleposition was een interessante, aangezien Ferrari Carlos Sainz inzette om Charles Leclerc te helpen. Dat zorgde voor veel gelach binnen het mediacentrum.

Toen alles eenmaal voorbij was, en het tijd werd om in te pakken, kreeg ik nog een mooi gesprek mee. De toekomst van Circuit Paul Ricard in de Formule 1 hangt aan een zijden draadje, misschien nog wel minder dan dat. Iemand die werkzaam is op het circuit geeft de schuld aan ons journalisten. 'Het ligt aan jullie dat we volgend jaar niet meer op de kalender staan. We kunnen het niet meer betalen. We geven te veel uit aan goodybags voor jullie', zei de man lachend.

Wint Verstappen ook in 2022 de GP van Frankrijk? Zet in en krijg minstens 1,90 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws