Boordradio's GP Groot-Brittannië | Tranen op Silverstone: 'Dank aan alle fans, ik houd van jullie' Formule 1
Formule 1

Boordradio's GP Groot-Brittannië | Tranen op Silverstone: 'Dank aan alle fans, ik houd van jullie'

Boordradio's GP Groot-Brittannië | Tranen op Silverstone: 'Dank aan alle fans, ik houd van jullie'

Met drie Britten vooraan beloofde de Grand Prix van Groot-Brittannië een bijzondere ervaring te worden voor het thuispubliek. Met meerdere verschillende raceleiders en zeer wisselvallig weer, bleef het lang spannend wie er zou winnen. Uiteindelijk wist Lewis Hamilton de zege te pakken, wat reden was voor Bono om zijn iconische uitspraak over de boordradio maar weer eens te doen. Verder waren er op de boordradio's vooral veel weerberichten te horen. F1Maximaal.nl zet de leukste boordradio's van de race op Silverstone op een rijtje.

'We hebben een probleem met de auto', kreegt Pierre Gasly te horen tijdens de formatieronde, waarmee de race voor de Fransman al afgelopen was voordat het echt begon. Voor Alexander Albon begon de race ook niet optimaal. 'Er vloog een groot stuk bodywork van de auto van Alex af', meldde teamgenoot Logan Sargeant aan het begin van de race. gelukkig voor Albon kon hij de race vervolgen en punten pakken.

Na een paar ronden gereden te hebben, werd aan Lando Norris gemeld dat er een kleine regenbui aan zat te komen. Niet veel later werd hetzelfde ook aan Verstappen doorgegeven door Gianpiero Lambiase. Ook de tien ronden die daarop volgden bestonden vooral uit weerberichten aan onder andere Charles Leclerc, Verstappen en Norris.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen silverstone groot brittannie engeland lewis hamilton lando norris 1 carlos sainz
Ferrari en Red Bull gokten met één coureur goed en met de ander fout wat betreft de regen. (Foto: Red Bull Content Pool Getty Images)

Toen ongeveer een derde van de race verreden was, kreeg Verstappen, op dat moment P5, te horen wat het plan voor de komende ronden was. 'Het doel is om deze regenbui te overleven, als dat lukt. Het is natuurlijk jouw call als de omstandigheden te slecht worden', meldde zijn engineer. Ondertussen had Norris zijn handen vol aan zijn twee landgenoten, die van de baan gleden. 'Ze kwamen allebei op gevaarlijke wijze weer terug op de baan', was de Brit van mening.

Hamilton schat het juist in, Pérez loopt over van frustratie

In ronde 21 dacht Peter Bonnington dat het misschien wel tijd was om naar de intermediate banden te wisselen. Hamilton was het niet met zijn engineer eens. 'Nee, het is op veel plekken nog droog', gaf de zevenvoudig wereldkampioen aan. Datzelfde merkte Sergio Pérez, die de banden in kwestie al wel onder zijn bolide had. 'Het is te droog, man. Het is te **** droog', klaagde de Mexicaan.

Zijn teamgenoot bleek wel de juiste bandenkeuze te hebben gemaakt en kreeg hiervoor complimenten vanaf de pitmuur. 'Goede call voor die inters. Kom op, we zitten weer terug in de race', zei Gianpiero Lambiase. Ook de engineer van Hamilton had er weer het volste vertrouwen in. 'Oké, Lewis. Dit is ons moment', klonk het in de oren van de man uit Stevenage. Teamgenoot Russell kreeg een negatief bericht van zijn engineer. Hij moest namelijk naar de pitstraat komen en kwam de rest van de race niet meer uit zijn garage, wat niet veel later ook aan Hamilton gemeld werd.

Mercedes bleef het echter van de zonnige kant bekijken. 'De zon komt weer terug', gaf Hamilton door aan de pitmuur van de Duitse renstal. Verstappen vond het niet erg om nog even in het zonnetje te rijden. 'Wil je nog even buiten blijven?' luidde de vraag van Lambiase. 'Op het moment wel', antwoordde de Nederlander.

Hamilton en Piastri zoeken hun innerlijke Räikkonen

Iets minder gemoedelijk was de communicatie tussen Oscar Piastri en zijn engineer. De McLaren-coureur was een stuk teruggevallen na een slechte strategische zet en reageerde nogal kortaf. 'De andere competitieve auto's hebben geen medium. We denken dat de mediumband de goede keuze is. Nog vijftien ronden', vertelde zijn engineer. 'Ja, ja, dat is het beste', klonk de reactie van Piastri.

'Norris heeft dezelfde band gekozen', hoorde Hamilton toen hij na 41 ronden aan kop lag. Hij kwam met een reactie à la Kimi Räikkonen. 'Laat het maar aan mij over.' Verstappen hoorde ondertussen over schade aan de banden van de auto's voor hem en mocht nog hopen op een kans de zege te pakken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lewis hamilton bono peter bonnington podium 1 sunday silverstone 2024
Hamilton en Bono vieren hun laatste Britse Grand Prix. (Foto: Pirelli)

Uiteindelijk lukte het niet en werd Hamilton voor de negende keer de winnaar van de Britse Grand Prix. 'Jij bent de man! Jij bent de man!' riep een uitzinnige Bonnington, die ook zijn iconische uitspraak 'get in there, Lewis' nog eens deed. 'Man, hier heb ik op gewacht, jemig.' De zevenvoudig wereldkampioen was hoorbaar emotioneel. 'Enorm bedankt, jongens. Het betekent heel veel deze te pakken. Dank aan alle fans hier, ik houd van jullie', zei Hamilton.

'We zullen overwinnen, we geven nooit op', klonk de stem van Toto Wolff tijdens de ereronde van zijn kampioen. 'Wat een afscheid voor ons hier bij de Britse Grand Prix. We hadden ons niets beter kunnen wensen', zei de Oostenrijker.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws