Bottas is een open boek over tijd bij Mercedes: 'Het waren vijf lastige jaren' Formule 1
Formule 1

Bottas is een open boek over tijd bij Mercedes: 'Het waren vijf lastige jaren'

Bottas is een open boek over tijd bij Mercedes: 'Het waren vijf lastige jaren'

Valtteri Bottas heeft zich kwetsbaar opgesteld tijdens een aflevering van de Finse tv-serie Maria Veitola, waarbij hij zijn tijd bij Mercedes bespreekt. Hij legt op tafel dat het vijf seizoenen geduurd heeft totdat hij kon accepteren dat hij de tweede coureur was bij de Duitse renstal. Ook bespreekt hij hoe hij om is gegaan met het feit dat zijn toenmalige teamgenoot Lewis Hamilton prijs na prijs won, terwijl hij er vaak naast greep.

In 2017 heeft Bottas zijn startteam Williams ingeruild voor topteam Mercedes, waarbij hij naast Lewis Hamilton ging plaatsnemen in een Silver Arrow. Hij was de opvolger van Nico Rosberg, die een punt achter zijn carrière als coureur had gezet nadat hij in 2016 de wereldtitel won. Ondanks dat Bottas een goede start bij Mercedes had, waarbij hij in zijn vierde race al een Grand Prix won, mocht het niet baten en sleepte zijn Britse teamgenoot zorgeloos de wereldtitel binnen door bij elf van de 21 races als eerste over de eindstreep te rijden.

Bottas had een stroeve tijd bij Mercedes: 'Het waren vijf lastige jaren'

Dat de Finse coureur achterbleef ten opzichte van Hamilton was een trend die de rest van zijn Mercedes-carrière aanhield. Het duurde vijf seizoenen totdat het echt tot hem doordrong dat hij niet boven zijn teamgenoot uit zou stijgen. Bottas had al eerder aangegeven dat hij wel eens op het punt had gestaan om de stekker eruit te trekken, mentaal was het erg zwaar voor hem. 'Ik vroeg me constant af hoe ik hem kon verslaan en wereldkampioen kon worden. Het waren vijf lastige jaren', geeft hij toe. Achteraf kan hij er positiever naar kijken en vindt hij dat hij liever voor zichzelf had moeten zijn.

Volgens de 33-jarige is er geen schaamte in hulp vragen, en dat is dan ook zeker wat hij heeft gedaan. 'Ik heb lang gedacht dat ik stoer genoeg was en het zelf wel kon oplossen, maar uiteindelijk heb je daar niks aan', vertelt hij, waarna hij aangeeft dat een professional veel goeds kan brengen. 'Een professional kan vaak de duim precies op de zere plek leggen. Ik ben waarschijnlijk ook niet de enige in de paddock die het soms moeilijk heeft. Hulp vragen is geen schande', benadrukt de Fin.

Bottas slaat nieuwe weg in bij Alfa Romeo

In 2021 maakte Mercedes bekend dat de van Williams afkomstige George Russell zijn entree zal maken in 2022 als de nieuwe teamgenoot van Hamilton. Het werd toen een lastige zoektocht voor Bottas om een nieuw team te vinden, maar hij is uiteindelijk gelukkig geëindigd bij de Italiaanse renstal Alfa Romeo, waar hij samen rijdt met Zhou Guanyu. Beiden zullen zij in 2023 voor een tweede jaar op rij de baan opgaan als teamgenoten.

Formule 1 live kijken komend seizoen? Bestel Viaplay of F1TV of neem een kijkje op onze Formule 1 tv-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws