Bottas kreeg onaangekondigd een nieuwe race engineer: 'Een plotselinge wijziging' Formule 1
Formule 1

Bottas kreeg onaangekondigd een nieuwe race engineer: 'Een plotselinge wijziging'

Bottas kreeg onaangekondigd een nieuwe race engineer: 'Een plotselinge wijziging'

Valtteri Bottas heeft in Miami opeens onaangekondigd een nieuwe race engineer, en dat betekent dat alles nogal onwennig aanvoelt voor de voormalige Mercedes-coureur. Bottas wilde niet aangeven waarom zijn team besloten had om zijn rechterhand binnen het team te vervangen, maar probeert er het beste van te maken.

Voor een Formule 1-coureur is de race engineer misschien wel de belangrijkste man binnen het team. Bij wereldkampioen Max Verstappen is duidelijk dat de hechte band met Gianpiero Lambiase belangrijk is bij de vele geboekte successen. Zo gaf Verstappen na zijn eerste titel in 2021 al aan dat hij zou stoppen als Lambiase stopt, en Lambiase gaf ook zijn beurt ook aan dat hij niet verwacht dat hij ooit nog met een andere coureur wil samenwerken als race engineer. De race engineer vormt het directe aanspreekpunt voor de coureur, en is cruciaal bij het afstellen van de auto.

Het is dan ook behoorlijk zeldzaam dat een coureur tijdens een seizoen een nieuwe engineer krijgt. Het overkwam Valtteri Bottas in Miami, en nog extremer is het feit dat de Fin zelf niet bij die keuze betrokken was. Bottas kreeg vlak voor het weekend te horen dat Alex Chan vervangen is, en hij vanaf nu met Steve Petrik moet samenwerken. Bottas kreeg in Miami dan ook de onvermijdelijke vraag tijdens de persconferentie: 'Waarom?'

Bottas zelf niet bij besluit betrokken

De Stake-coureur wilde die vraag zelf niet beantwoorden. 'Dat is meer een vraag voor het team. Het was een nogal plotselinge wijziging. Het is natuurlijk een sprintweekend, dus het wordt niet makkelijk om met een nieuwe jongen te werken.' In de kwalificatie viel Bottas dan ook in Q1 al af, al was hij met zijn zestiende tijd wel weer teamgenoot Zhou Guanyu de baas, waardoor het kwalificatieduel nu op 6-0 staat. Het gaat zeker beter, maar het is natuurlijk geen gemakkelijk weekend', vertelde Bottas na de sessie tegen Motorsport.com.

'Het is zijn eerste keer als race engineer en we hebben vooraf ook niet veel tijd samen doorgebracht', baalt de tienvoudig Grand Prix-winnaar, die tijdens de persconferentie ook al aangaf dat hij baalde. 'De race engineer is altijd heel belangrijk voor de coureurs, dus dit is een behoorlijk grote verandering.' Het weekend in Miami is dus vooral een leerrijke ervaring geweest. 'Communicatie is heel belangrijk, dus we hebben nog werk te doen, maar het gaat steeds beter. We hebben uiteindelijk de afstelling nog kunnen verbeteren. Na de sprintrace hebben we de afstelling flink veranderd, en ik zit nu in een beter window.'

Dat leverde dus nog geen plekje op in Q2. 'Het is jammer dat we er niet doorheen zijn gekomen, want het was maar een honderdste van een seconde. Ik had wat verkeer in mijn snelle ronde, dus dat verklaart het een beetje.' Bottas verwacht dus in de race wel sneller te zijn. 'Strategie zal een belangrijke rol spelen, en hopelijk hebben we een goede start.'

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws