Brokkenpiloten | Verstappen heeft miljoenenrekening ruimschoots te pakken na nieuwe vloerschade Formule 1
Formule 1

Brokkenpiloten | Verstappen heeft miljoenenrekening ruimschoots te pakken na nieuwe vloerschade

Brokkenpiloten | Verstappen heeft miljoenenrekening ruimschoots te pakken na nieuwe vloerschade

Dat er in de Formule 1 regelmatig een voorvleugel, Pirelli-band of ander stuk materiaal sneuvelt, daar kijkt niemand raar van op. Per wedstrijd verdwijnen er wel enkele stukken Formule 1-auto in de prullenbak door spins, crashes en aanvaringen tussen de coureurs. Wie maakt de meeste schade? Wie is de grootste brokkenpiloot in de sport? F1Maximaal.nl houdt met Brokkenpiloten de stand van zaken bij.

Het afgelopen raceweekend zorgde voor veel blije gezichten op de tribunes. De Grand Prix van Groot-Brittannië was voor de negende keer een prooi voor Lewis Hamilton. Door de wisselende omstandigheden was een goede strategie van cruciaal belang. Uiteindelijk waren het Hamilton en Max Verstappen die op de ideale strategie werden gezet. De zevenvoudig wereldkampioen moest nog even zweten aan het einde van de race, maar Verstappen kwam uiteindelijk niet dichtbij genoeg.

De Grand Prix van Groot-Brittannië kende weinig incidenten gedurende het weekend, ondanks dat de coureurs te maken kregen met wisselende omstandigheden. Enkele rijders kwamen wel in de grindbak terecht, maar ook het aantal beschadigde vloeren bleef op Silverstone beperkt. Met een totale schaderekening van €666.000 was het raceweekend in Northamptonshire een stuk goedkoper dan het Grand Prix-weekend in Oostenrijk van een week eerder.

Piastri valt stil, Tsunoda staat vast

De eerste vrije training verliep nog droog. Enkele Formule 1-coureurs kregen ook de kans niet om de auto te beschadigen, omdat enkele Formule 2-rijders de kans kregen achter het stuur van een Formule 1-bolide. Zo werden Oliver Bearman, Jack Doohan, Franco Colapinto en Isack Hadjar ingezet tijdens de eerste vrije training. Vaak staat één van deze coureurs op de twintigste plek in de tijdenlijst, maar die eer ging ditmaal naar Yuki Tsunoda.

De Japanner moest namelijk al snel zijn eerste training staken. De coureur van Visa Cash App RB kwam namelijk in het grind terecht en mocht geen duwtje krijgen van de marshalls. Even later stond Oscar Piastri stil aan de kant van de weg. De McLaren-bolide viel stil door een probleem met de elektronica. Bij Tsunoda werd nog de rode vlag gezwaaid, maar bij het incident van Piastri mochten de coureurs juist de pitstraat niet in. RB en McLaren kregen respectievelijk een rekening van €210.000 en €46.000.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

coureurs groot brittannie 2024 brokkenpiloten

Verstappen laat opnieuw vloer sneuvelen

De regenachtige omstandigheden van de zaterdag zorgden vooral bij Red Bull Racing voor problemen. Pierre Gasly en Valtteri Bottas spinden nog in de derde vrije training, maar dat leverden de coureurs geen schade op. In de kwalificatie was Sergio Pérez de eerste rijder die van de baan af ging. De coureurs begonnen Q1 nog op de intermediates, maar konden al snel de overstap maken naar de softs. Pérez gleed echter van de baan en kwam vast te zitten in het grind. Het leverde geen schade op, maar de Mexicaan kon niet meer deelnemen aan de kwalificatie.

Even later was het Verstappen die de grindbak opzocht. De drievoudig wereldkampioen had net op tijd weer controle over zijn Red Bull-bolide, waardoor hij zijn banden draaiende kon houden en slechts een kort tripje door het grind had. Dit uitstapje had alleen wel desastreuze gevolgen voor zijn vloer. Na afloop van de kwalificatie gaf het team van Red Bull toe dat de vloer onder de RB20 van Verstappen compleet vernietigd was. Dat leverde de Oostenrijkse renstal een rekening van €210.000.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Brokkenpiloten | Verstappen begint flink bij te dragen aan enorme schaderekening Red Bull
Red Bull Racing en zusterteam Visa Cash App RB hadden het duurste weekend. 

Albon mag van geluk spreken

Het laatste incident van het weekend gebeurde aan het begin van de race. Alexander Albon vond zichzelf in het gedrang tussen bocht 3 en bocht 4. De coureur van Williams moest vol in de ankers toen hij de auto van Fernando Alonso voor hem zag, maar hij was net niet op tijd om contact te voorkomen. Albon beschadigde zijn voorvleugel en mocht van geluk spreken dat het daarbij bleef. De Thais-Britse rijder verloor bijna de controle over zijn bolide, maar kon een ergere crash voorkomen. Toch kreeg Williams een rekening van €200.000 op de deurmat.

Coureursstand F1-brokkenpiloten

coureurs tot en met groot brittannie 2024 brokkenpiloten
Max Verstappen is voor de vierde keer dit seizoen een vloer kwijtgeraakt. 

Constructeursstand F1-brokkenpiloten

Brokkenpiloten | Verstappen begint flink bij te dragen aan enorme schaderekening Red Bull
Red Bull Racing kruipt naar Williams toe in het klassement. 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws