Capito: 'Williams hoeft geen verantwoording af te leggen aan Mercedes na keuze voor Albon' Formule 1
Formule 1

Capito: 'Williams hoeft geen verantwoording af te leggen aan Mercedes na keuze voor Albon'

Capito: 'Williams hoeft geen verantwoording af te leggen aan Mercedes na keuze voor Albon'

Er was in 2021 veel te doen om de overstap van Alexander Albon naar Williams. Afgelopen seizoen werd duidelijk dat de Thai, die voor Red Bull Racing en AlphaTauri uitgekomen is in de F1, zich bij de Britse renstal zou voegen. Dit is geen ideaalscenario voor Mercedes, zij zagen namelijk een stoeltje waar zij potentieel een eigen junior in kunnen plaatsen naar een oud-coureur van de directe concurrent gaan. Williams-teambaas Jost Capito zegt dat geen van de betrokken partijen een probleem hebben met de gesloten deal.

Toen duidelijk werd dat George Russell zou vertrekken naar Mercedes wist Williams dat ze op zoek moesten naar een vervanger. Russell, die al jaren de renstal uit Grove draagt, werd gevraagd naar wie hij als perfecte opvolger zag. Capito in gesprek met Formel1: 'Ik heb het met George gehad over zijn vervanger. Dat is ook logisch, want Russells rol binnen het team was zeer prominent. Daarnaast kunnen we het erg goed met elkaar vinden.'

'Ik heb bij hem gepolst wat hij van diverse rijders vond. Hij was heel stellig over dat Albon de juiste keuze voor Williams was', vervolgt de Duitser. Russell en Albon kennen elkaar al lang en zijn goede vrienden. De Brit kwam zeer regelmatig bij Albon over de vloer en Albon meldde recentelijk in een podcast dan ook dat hij enkele keren per week in huize Albon at. 'Hij voelde als een onderdeel van de familie', herinnerde Albon zich. Logischerwijs was Russell bereid zijn hand in het vuur te steken voor zijn jeugdvriend.

Williams in gesprek met Red Bull

Omdat Albon nog onder contract stond bij Red Bull toen Williams hem benaderde, moesten de gesprekken via het topmanagement van Red Bull. Dit bevestigt Capito dan ook bij het Duitse autosportmedium: 'De meeste punten heb ik direct met Christian Horner besproken. Red Bull wilde heel graag een zitje regelen voor Albon. De onderhandelingen verliepen dan ook vrij soepel.' Na een jaar als reservecoureur wilden Horner en Helmut Marko Albon graag nogmaals een kans bieden in de koningsklasse.

Mercedes accepteert Red Bull-lijntje

Mercedes gebruikte Williams tot en met 2021 om haar junioren te stallen, maar dit zal vanaf 2022 niet meer mogelijk zijn nu Albon het stoeltje van Russell vult. Capito zegt dat Mercedes verder geen problemen had met het Red Bull-lijntje van Albon: 'Wolff vindt het prima dat Albon afstand neemt van Red Bull en bij ons aan de slag gaat. Wij hoeven verder ook geen verantwoordelijkheid af te leggen aan Mercedes.'

'Mercedes weet ook dat de keuze welke rijders er bij ons instappen bij ons ligt. Wij willen de coureurs aantrekken die ons verder helpen. Daar heeft Mercedes ook baat bij, hun klantenteam doet het dan immers beter', benadrukt Capito. In essentie heeft Mercedes er dus niets over te zeggen, al is het niet ondenkbaar dat ze afgedwongen hebben dat Albon zijn banden met Red Bull definitief doorsneed toen hij zijn handtekening onder een Williams-contract zette. Met diverse deals voor het leveren van onderdelen heeft Mercedes namelijk wel politieke invloed bij het team.

Rondom de aankondiging van Albon was het onrustig op de paddock. Zo werd er gesuggereerd dat Wolff ontevreden was met de gang van zaken en liever een Mercedes-coureur in het Williams-stoeltje zag. Dat ze uiteindelijk voor een samenwerking met een Red Bull-man gingen, leek de relatie tussen Mercedes en Williams niet te bevorderen. Capito zegt dat er van een breuk tussen de twee teams absoluut geen sprake is: 'Ik heb al vele jaren een goede relatie met Toto en zo'n afspraak met Albon brengt daar beslist geen verandering in.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws