Chinchero werpt kritische blik op Red Bull: 'Dan blijft er een lege huls achter' Formule 1
Formule 1

Chinchero werpt kritische blik op Red Bull: 'Dan blijft er een lege huls achter'

Chinchero werpt kritische blik op Red Bull: 'Dan blijft er een lege huls achter'

Red Bull Racing verbaasde vriend en vijand toen het in de eerste week van juni aankondigde dat Sergio 'Checo' Pérez een contractverlenging had getekend. De Mexicaan zal in ieder geval in 2025 en naar alle waarschijnlijkheid ook in 2026 naast regerend wereldkampioen Max Verstappen blijven rijden. De Italiaanse F1-journalist Roberto Chinchero werpt in zijn column voor Motorsport.com een kritische blik op het besluit van de Oostenrijkse renstal. Hij maakt zich zorgen om de strategie die het team, met name onder druk van Helmut Marko, aanhoudt.

Waar Pérez aan het begin van het 2024-seizoen nog ijzersterke resultaten behaalde, is daar inmiddels weinig van over. Tijdens de Grand Prix van Monaco kwam de Mexicaan in botsing met de twee Haas-coureurs en in Canada raakte hij in de 53e ronde van de baan waarbij hij zijn achtervleugel beschadigde. In beide gevallen kwam de race van Pérez tot een vroegtijdig einde. Menigeen vraagt zich daarom af wat het Oostenrijkse team bezielde om Checo aan te houden. 'Is het mogelijk dat de kwekerij van Red Bull in de loop van drie en een half jaar niet minstens één kandidaat heeft kunnen voordragen die een kans waard is?', vraagt Chinchero zich af.

Een lege kweekvijver 

Enige tijd werd er gedacht dat het team van Red Bull wellicht voor Carlos Sainz zou gaan kiezen. De Spanjaard zal per 2025 zijn stoeltje bij Ferrari moeten afgeven aan Lewis Hamilton. Sainz behaalde aan het begin van het seizoen fantastische resultaten met als hoogtepunt een raceoverwinning in Australië. Toch bleek de Madrileen geen optie voor Red Bull. Volgens Chinchero is Sainz daarmee het meest recente slachtoffer van een strategie bij het team van Red Bull die niet rijmt met het beleid dat Marko jarenlang voerde.

'In het verleden werd Helmut Marko bekritiseerd vanwege zijn zeer harde, soms cynische keuzes, een werkwijze die nooit een tweede kans bood', schrijft Chinchero. 'Het belang van het team heeft altijd boven alles gestaan, ten koste van de carrières van coureurs die op dat moment niet in staat waren het team te garanderen wat het nodig had.' Met de recente resultaten van Pérez was het dus aannemelijk om te denken dat Marko ook hier het belang van het team voorop zou stellen.

'Veel coureurs die nog in de Formule 1 zitten, hebben de prijs betaald, van Carlos Sainz tot Pierre Gasly en Alexander Albon. Met de komst van Pérez is er veel veranderd door een aanpak die sterk botst met wat we in het verleden hebben gezien en die alleen maar andere vragen kan oproepen', schrijft de Italiaan. Red Bull heeft zichzelf altijd geprezen voor het talent dat het wist voort te brengen, maar in de afgelopen tijd heeft noch het team van Red Bull noch het VCARB-team een nieuw gezicht geïntroduceerd. 'Is het mogelijk dat de kwekerij van Red Bull in de loop van drie en een half jaar niet minstens één kandidaat heeft kunnen voordragen die een kans waard is?', vraagt Chinchero zich af.

Een verandering in mentaliteit

Chinchero vermoedt dat de Oostenrijkse renstal zich onomkeerbaar afhankelijk heeft gemaakt van Verstappen. De Nederlander heeft inmiddels drie wereldkampioenschappen behaald onder leiding van het team, maar sinds de saga rondom Christian Horner en het aangekondigde vertrek van topontwerper Adrian Newey wordt ook de loyaliteit van Verstappen aan het team soms in twijfel getrokken. 'Het team greep meteen Verstappens potentieel en het besef een steeds minder ruwe diamant in handen te hebben zorgde voor een mentaliteitsverandering', stelt de Italiaan.

Aan de ene kant lijkt de nieuwe mentaliteit het team vooruit te hebben geholpen. Zoals gezegd, Verstappen heeft drie achtereenvolgende wereldtitels behaald samen met het team. 'Maar tegelijkertijd is het team steeds meer Verstappen-afhankelijk geworden. In het verleden had Marko altijd de volgende zet in handen', schrijft Chinchero. 'Tegenwoordig is er geen plan B, en toen Max de afgelopen maanden liet doorschemeren dat het niet het contract (dat eind 2028 afloopt) zou zijn dat hem in het team zou houden, beefden velen in Milton Keynes. De kweekvijver is leeg.'

Onder het huidige beleid is het voor veel coureurs ook minder aantrekkelijk om zich aan Red Bull te binden, vermoedt Chinchero. 'Het idee om deel te nemen aan een Verstappen-centrisch systeem, waarin het risico op brandwonden een reële mogelijkheid was, overtuigde jongeren met meer voorstellen op tafel (meestal de beste) om ergens anders te gaan zoeken.'

Het gevaar dat Red Bull hierdoor loopt is volgens Chinchero dat het team niet voorbereid is op een situatie waarin Verstappen zijn banden met het team verbreekt. Daarbij deelt hij nog een kleine sneer aan Marko uit. 'Alles wordt gedaan in de naam van Max. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat op de dag dat Max besluit verder te rijden er een lege huls zal achterblijven qua coureurs. Maar dit interesseert Verstappen weinig en Marko nog minder. Hij is zich ervan bewust dat hij geen enkele dag bij Red Bull zal doorbrengen zodra 'zijn' Max afscheid moet nemen van iedereen en ergens anders heen gaat.'

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL-server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws