De FIA staat nog steeds achter de nieuwe regels omtrent porpoising: 'Het zal verminderen' Formule 1
Formule 1

De FIA staat nog steeds achter de nieuwe regels omtrent porpoising: 'Het zal verminderen'

De FIA staat nog steeds achter de nieuwe regels omtrent porpoising: 'Het zal verminderen'

De FIA laat weten de keuze voor de aanpassingen aan de vloeren van 2023 nog steeds te steunen. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat er voor volgend seizoen nieuwe reglementen komen rondom de vloeren, om op die manier het effect van porpoising te verminderen. Hoewel het stuiteren dit jaar minder is geworden, is het volgens de FIA nog steeds belangrijk om de nieuwe regels door te voeren.

Bij aanvang van het 2022-seizoen bleek dat de nieuwe wagens erg last hadden van stuiteren op de rechte stukken. De prestaties van de auto's werden daardoor minder en coureurs klaagden over het fysieke aspect van de klappen die ze steeds kregen. Daarom introduceerde de FIA nieuwe reglementen voor komend seizoen, waardoor het porpoising minder moet worden. De vloerrand wordt met een paar millimeter verhoogd en ook de onderkant van de diffuser wordt verhoogd.

Toch leek het stuiteren naar mate het jaar vorderde door de teams te worden opgelost, waardoor de maatregelen iets minder nodig leken. In Abu Dhabi was porpoising echter weer een belangrijk thema, wat volgens Nikolas Tombazis, de hoofdtechnicus van de FIA, het belang van de nieuwe technische regels benadrukt. 'We probeerden een pragmatische oplossing op korte termijn en een oplossing voor de middellange termijn te vinden', verklaart de 54-jarige Griek, geciteerd door Motorsport.com. 'Het zou porpoising niet laten verdwijnen, maar wel verminderen', eindigt hij.

Russell: 'Ben blij dat ik volgend jaar verlost ben van het stuiteren'

Het team dat het meest getroffen lijkt door porpoising is Mercedes. Teambaas Toto Wolff laat weten geschrokken te zijn dat de auto op het Yas Marina Circuit weer last had van het stuiteren. 'Eerst kom je tot de conclusie dat het geen probleem meer is en ineens kom je op een baan waar het terug is, terwijl gedacht werd dat dat circuit niet veel problemen zou opleveren. Het is goed dat het weer aangetoond werd', benoemt de Oostenrijker, die blij is dat de nieuwe reglementen daardoor sowieso worden doorgevoerd.

Eén van de coureur die veel last had van het stuiteren is George Russell. Hij is dan ook een groot voorstander van de nieuwe regels, zeker nadat het probleem in Abu Dhabi weer opdook. 'De veranderingen die de FIA gaat doorvoeren zullen in dat opzicht een verbetering zijn', vertelt de Mercedes-coureur. 'Je wordt er een stuk vermoeider door. Ik was alweer vergeten hoe het voelde om in een auto te rijden die door de bochten stuitert. Ik ben blij als ik volgend jaar in Bahrein verlost ben van die problemen', eindigt hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws