De race van Albon | 'Dit was misschien wel mijn beste race ooit' Formule 1
Formule 1

De race van Albon | 'Dit was misschien wel mijn beste race ooit'

De race van Albon | 'Dit was misschien wel mijn beste race ooit'

In 'De race van' houdt F1Maximaal iedere Grand Prix de bezigheden van een Formule 1-coureur in de gaten. Hiermee brengen we de uitzonderlijke, middelmatige en teleurstellende prestaties van rijders in beeld die je tijdens de wedstrijd misschien wel volledig hebt gemist. Deze week is het de beurt aan Alexander Albon. De Britse Thai presteerde boven verwachting in de Williams en wist een punt te pakken door als tiende te eindigen.

Op de vrijdag schoot Albon gelijk goed uit de startblokken. De Williams-coureur zette de zesde tijd neer in VT1. Een voorbode voor het verrassende weekend dat hij zou kennen. Ook in VT2 presteerde de 26-jarige naar behoren met de elfde tijd in de regen. Op zaterdag was het minder nat en dan valt toch op dat de Williams het lastig kan hebben. Albon moest genoegen nemen met P14 in VT3.

De kwalificatie brak ietwat verlaat aan en het was tijd voor de Britse Thai om de show te stelen. Het overleven van Q1 is vaak al een goede prestatie gezien de auto die Williams heeft, maar Albon deed er met het behalen van Q3 nog een schepje bovenop. Uiteindelijk zette hij de negende tijd neer en door de nodige gridstraffen mocht hij vanaf P6 beginnen.

Chaotisch begin van de race

Albon kende geen goede start en werd gelijk door twee auto's ingehaald. Allebei de Aston Martin-coureurs gingen hem voorbij waardoor hij zakte naar de achtste plaats. Het uitvallen van Lewis Hamilton na de botsing met Fernando Alonso pakte voor Albon goed uit, want daardoor schoof hij weer een plekje op. Doordat hij ook Lance Stroll weer had ingehaald stond Albon op dat moment zevende.

De Williams-coureur had slecht zicht door de rook en je ziet na de crash van Hamilton hem ook gelijk zijn tear-off weggooien. 'Hamilton heeft schade', zo krijgt Albon te horen van zijn ingenieur. Doordat teamgenoot Nicholas Latifi Valtteri Bottas van de baan had getikt kwam er een safety car. 'Safety car wordt ingezet. Zorg dat je genoeg afstand houdt', zei zijn ingenieur.

'Ik heb weinig grip'

Op de rechte stukken in Spa-Franchorchamps liep de Williams enorm hard en dus was het ook op het rechte stuk dat Albon McLaren-coureur Daniel Ricciardo voorbij ging. Eerder was Max Verstappen vlak na de safety car al langs zowel Ricciardo als Albon gegaan. Het volgende doelwit was Sebastian Vettel: 'DRS kan ingeschakeld worden, Vettel is de auto voor je.'

Na elf rondes ging de 26-jarige naar binnen voor een pitstop en kwam hij op de harde band terug de baan op. Albon stond op dat moment veertiende en kreeg al snel Esteban Ocon en Ricciardo achter zich, die in zijn nek aan het hijgen waren. De strijd om de punten was volop geopend. De Britse Thai wist de Fransman niet lang achter zich te houden en klaagde op de radio: 'Ik heb weinig grip.'

Albon weer op jacht naar de punten

De Williams-coureur weet Ricciardo heel lang achter zich te houden en daardoor kunnen andere coureurs aansluiting vinden. Er ontstaat een treintje met Albon vooraan die aan het knokken is voor de punten. Op de rechte stukken, zoals eerder gezegd, gaat de Williams enorm hard. In de bochten mist Albon de snelheid en kunnen Ricciardo en co. steeds de aansluiting vinden. Mede door sterk verdedigend werk weet hij zijn plaats echter goed te verdedigen.

Na een tweede pitstop begint voor Albon de inhaalrace richting de punten weer van voor af aan. Albon komt op P16 terecht en achter zich bevindt Stroll, die ook net een pitstop heeft gemaakt. De voormalig Red Bull Racing-coureur heeft echter veel meer snelheid en rijdt gemakkelijk weg bij de Canadees.

'Dit was misschien wel mijn beste race ooit'

'Laatste ronde, je staat tiende', krijgt de Williams-coureur te horen. Hij is op weg naar een goed resultaat. Vanzelfsprekend is er blijdschap nadat Albon over de finish komt. 'Oef, goed gedaan maat', roept zijn ingenieur over de boordradio. Albon zelf is ook dolblij: 'Yes boys, geweldig resultaat. Dit was misschien wel mijn beste race ooit.'

Heel spectaculair was de race van Albon niet, hij reed een degelijke race en Williams had de strategie goed op orde. Mede dankzij een goede kwalificatie en de snelheid op het rechte stuk kon de Britse Thai verrassen en met P10 een belangrijk punt binnenslepen voor het team. Het toont wel de kwaliteiten aan van Albon om het maximale uit de auto te kunnen halen, iets wat teamgenoot Latifi maar niet voor elkaar lijkt te krijgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws