Doornbos prijst Verstappen: 'Ik vond het van Verstappen nog het knapste' Formule 1
Formule 1

Doornbos prijst Verstappen: 'Ik vond het van Verstappen nog het knapste'

Doornbos prijst Verstappen: 'Ik vond het van Verstappen nog het knapste'

Robert Doornbos vindt het bijzonder knap dat Max Verstappen ondanks het gebrek aan balans in RB20 toch het zelfvertrouwen had om de baanlimieten op te zoeken. Monaco draait om zelfvertrouwen, en in een bolide die niet voorspelbaar was, gebruikte Verstappen toch al het beschikbare asfalt, en soms nog wat meer ook.

Doorgaans is het recept in Monaco: rustig vertrouwen opbouwen, en de limieten steeds meer opzoeken. Op de vrijdag duurde het echter niet lang voordat de limieten opgezocht werden: Verstappen was na zo'n tien minuten de eerste coureur die zijn handtekening, dan wel bandtekening achterliet op de vangrail in zijn woonstad. 'Als je baantijd mist, durf je als coureur minder risico te nemen. Iemand als Pierre Gasly miste aan het begin wat tijd (vanwege motorproblemen, red.), dus die deed het wat rustiger aan, maar de jongens die meteen vanaf de eerste seconde konden rijden, bouwden heel snel zelfvertrouwen op', merkt Doornbos op in het Ziggo Sport Race Café.

Van alle coureurs was Verstappen misschien wel degene die de meeste aanrakingen had met de baanomheiningen van het kortste circuit op de kalender. 'Ze schampten de muren overal, en daar kom je dan nog mee weg. Max zat met name op de limiet, omdat de voorkant niet deed wat hij wilde. Daardoor moest hij de auto draaien op het gas', observeert de voormalige Formule 1-coureur. 'Hij had de balans niet, dus ik vond het van hem nog het knapste dat hij zoveel risico nam, omdat je weet dat je met je hele weekend speelt', zo wijst Doornbos op het gevolg van een crash.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Doornbos prijst Verstappen: 'Ik vond het van Verstappen nog het knapste'
Hier houdt Verstappen enkele millimeters marge.

De coureurs bouwen steeds verder op richting de kwalificatie, en dan wordt alles op alles gezet voor een goed resultaat, met regelmatig crashes tot gevolg. 'Het is Monaco, dus je kan wel een rode vlag in de kwalificatie verwachten. Dat zagen we ook de afgelopen jaren vaak in Q3, als je er niet op zit te wachten', zo wijst Doornbos erop dat de sessie vaak onderbroken wordt in de slotminuten van Q3. In 2022 veroorzaakte Sergio Pérez een rode vlag tijdens de ontknoping, en een jaar eerder was Charles Leclerc de verantwoordelijke.

Hamilton valt op

Doornbos besteedde ook aandacht aan Lewis Hamilton, die de eerste vrije training als snelste afsloot, en in VT2 als tweede eindigde. 'Ik vond Hamilton de verrassing, samen met Fernando Alonso. Het zelfvertrouwen zit goed bij de Brit. Hij smeet met die auto. Toto Wolff zat te kijken bij het tweede deel van de zwembadchicane, en daar kun je gewoon zien wie vertrouwen heeft', weet Doornbos. Jack Plooij gaat niet mee in het optimisme rondom Mercedes. 'Ze zijn het hele jaar al goed op de vrijdag. Ik vraag me af of ze er op zaterdag ook staan, ik geloof het niet. Op de vrijdagen doen ze het goed, en op zaterdag wordt het dan minder.'

Leclerc heerst, Red Bull valt tegen

'Je zou bijna zeggen dat het sinds het nieuws over Adrian Newey wat minder gaat', zegt Doornbos over Red Bull. 'Dat kan niet de oorzaak zijn, want je hebt de data van de vorige weekenden. Red Bull heeft hier de afgelopen drie edities gewonnen, maar het hele team klaagt over dit circuit en zegt: dit is gewoon niet ons weekend met deze auto. Ze hebben toch wat veranderd aan de auto, waardoor hij geen hobbels aankan', meent de Rotterdammer. In 2023 had Verstappen ook al een magische sector nodig om poleposition te pakken.

De grote favoriet kan echter niemand anders zijn dan de thuisheld. 'Het is ook Charles Leclerc die de wind vol in de zeilen heeft momenteel. Hij staat tweede in het kampioenschap, hij heeft goede resultaten, en hier al vijf keer poleposition gepakt (inclusief opstapklassen, red.), maar die nog nooit verzilverd. Hij heeft een beetje die thuisvloek, die Rubens Barrichello in Brazilië had, maar hij zag er nu supersterk uit.'

Pakt Verstappen de overwinning in Monaco? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws