Ecclestone ziet Russische Grand Prix ook zonder Verstappen doorgaan: 'Ja, natuurlijk' Formule 1
Formule 1

Ecclestone ziet Russische Grand Prix ook zonder Verstappen doorgaan: 'Ja, natuurlijk'

Ecclestone ziet Russische Grand Prix ook zonder Verstappen doorgaan: 'Ja, natuurlijk'

Bernie Ecclestone lijkt niet achter het besluit van de Formule 1 te staan om niet te racen in Rusland. De voormalige F1-baas stelt dat Vladimir Poetin zich altijd eervol opgesteld heeft, en denkt dat de spanning in Oekraïne ook door de NATO zelf teweeg is gebracht. Daarnaast denkt hij dat de Grand Prix van Rusland ook verreden zal worden wanneer topcoureurs als Max Verstappen weigeren deel te nemen.

Ecclestone laat zich bij Times Radio uit over de situatie in Oost-Europa, en meldt dat hij er aan twijfelt of de Russische Grand Prix ook werkelijk afgelast gaat worden. 'Het ligt eraan hoe het er dan uitziet tussen Rusland en Oekraïne. Het houden van een race in Rusland gaat geen verschil maken voor wat er verder ook gaande is in de wereld.'

'Sommige mensen vinden het onrechtvaardig, andere mensen kunnen het er mee eens zijn. Hoe kan iemand oordelen over wat er vandaag de dag aan de hand is wanneer je er zelf niet dichtbij staat?', vraagt hij zich hardop af. De 91-jarige kiest in het politieke verhaal dan ook geen kant, maar lijkt meer richting de kant van Poetin te leunen. In zijn periode als baas van de Formule 1 had de Brit geregeld te maken met Poetin.

Poetin schuldig of de NATO?

Dat hij geen kant kiest, wordt in zijn analyse van de internationale situatie duidelijk: 'We moeten zien wat de internationale wet hierover zegt. Ik weet niet precies hoe en wat. Ik heb begrepen dat het allemaal gestart is omdat hij niet wilde dat de NATO invloed uit kon oefenen op het land dat ze schijnbaar ingevallen zijn.' Hij lijkt hier met het woord allegedly dus zelfs te twijfelen aan of er werkelijk sprake van een inval is.

'Als ze dat toegezegd hadden en de NATO was er niet, dan hadden we nu dit probleem niet. Het is een kwestie van wat de wereld over de positie van de NATO vindt', vervolgt hij. De spanning is naar zijn idee dus ook deels afkomstig van het feit dat de NATO haar invloedsgrenzen te agressief aan het uitbreiden is in landen die voorheen deel uitmaakten van de Sovjet-Unie.

Formule 1 verblind door Russisch geld, en doet Verstappen mee?

Bij het radioprogramma wordt de multimiljardair gevraagd of hij denkt dat de Formule 1 verblind is door Russisch geld, en dat dat wellicht de reden is dat Ecclestone niet op één lijn zit met hoe er over het algemeen gedacht wordt over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 'Ik zie niet wat dit te maken heeft met Russisch geld. Als persoon vond ik Poetin altijd erg rechtdoorzee en eervol. Hij deed altijd wat hij zei dat hij deed.'

Ecclestone lijkt zich dus achter Poetin te scharen. Diverse coureurs hebben aangegeven de inval van Oekraïne niet te accepteren. Onder meer Sebastian Vettel en Verstappen lieten zich uit over de oorlog. Kan de F1 ook zonder regerend wereldkampioen Verstappen racen in Rusland? 'Ja, natuurlijk. Hij is één persoon van het evenement. Het is totaal aan de FIA en FOM om te bepalen of zij deel gaan nemen aan de race.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws