F1 Kijktip | Geniaal staaltje tactiek Schumacher bezorgt Verstappen eerste podium Formule 1
Formule 1

Door de jaren heen wordt er een hoop beeldmateriaal verzameld van coureurs, teams, teambazen en het hele circus eromheen. In de F1 Kijktip geven we elke vrijdag een bijzonder beeldfragment mee aan de lezers om het weekend alvast goed in te luiden.

Met deze week een fragment uit de oude doos van Jos Verstappen. De vader van Max Verstappen maakte in 1994 als teamgenoot van Michael Schumacher zijn debuut in de Formule 1. Waar Schumacher dat jaar races en uiteindelijk ook de wereldtitel won, moest de Nederlander het doen met de kruimels. Zijn absolute hoogtepunt is ongetwijfeld de Grand Prix van Hongarije van 1994.

Zoals wel vaker dat jaar domineerde Schumacher. Los van rivaal Damon Hill reed hij het hele veld op een rondje. In zijn laatste ronde liet hij Verstappen, die op dat moment vierde lag achter McLaren-coureur Martin Brundle, hem voorbij gaan zodat de toen 22-jarige Nederlander jacht kon maken op Brundle.

Verstappen derde dankzij Schumacher

Schumacher won, Hill werd tweede op twintig seconden en wie werd er derde? Inderdaad, ja, Verstappen. Doordat de Limburger zich van zijn ronde achterstand kon ontdoen, kon hij profiteren van pech bij Brundle. De Brit viel in zijn laatste ronde namelijk stil, waardoor Verstappen hem kon passeren en zodoende als derde over de finish kwam. Dit was niet mogelijk geweest als Schumacher hem niet had laten passeren.

Onder luid gejuich van commentator Olav Mol bestormde Verstappen het podium. Het was het enige fysieke podium van zijn carrière, omdat hij zijn P3 later dat jaar op Spa-Francorchamps pas kreeg na de race nadat Schumacher werd gediskwalificeerd. Nederland moest vervolgens 22 jaar wachten op haar volgende podiumklant: Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Spanje van 2016.

Bekijk de laatste paar ronden van de Grand Prix van Hongarije, inclusief live-commentaar van Olav Mol, hieronder. (foto: Martin Lee)