F1-teams kunnen niet sjoemelen met budgetplafond: 'FIA zit er bovenop' Formule 1
Formule 1

F1-teams kunnen niet sjoemelen met budgetplafond: 'FIA zit er bovenop'

F1-teams kunnen niet sjoemelen met budgetplafond: 'FIA zit er bovenop'

Haas-teambaas Günther Steiner heeft er bij F1 Reader erop aangedrongen dat geen van de tien F1-teams probeert 'iemand zand in de ogen te strooien' met betrekking tot de mazen in het budgetplafond. Volgens de teambaas zit de FIA er bovenop en is geen ruimte om te sjoemelen.

De sport heeft vorig jaar voor het eerst een kostenplafond van 145 miljoen dollar ingevoerd om een gelijker speelveld op de grid te bevorderen. Alleen bepaalde aspecten van elke organisatie vallen buiten de richtlijnen, zoals de salarissen van de coureurs en de drie daarop volgende topverdieners en de hospitality-kosten.

De limiet werd voor dit seizoen met 5 miljoen dollar verlaagd, maar aangezien de regeling nog in de kinderschoenen staat, is de kans op misbruik van een grijs gebied relatief groot in vergelijking met meer gevestigde beperkingen. Volgens Steiner zijn er geen teams die misbruik maken van de nieuwe regels.

Grijze gebieden blijven altijd bestaan

'Ik denk dat er altijd grijze gebieden zijn, maar ik denk dat de FIA er veel moeite in steekt en goed werk verricht om er zoveel mogelijk bovenop te zitten', zegt Steiner toen hem gevraagd werd naar de controle op de budgetbeperking. 'Er zijn altijd grijze gebieden, maar normaal gesproken zijn de grijze gebieden die ze hebben besproken tussen de financiële mensen.'

Volgens de teambaas zijn er geen valsspelers: 'Niemand probeert iemand een rad voor de ogen te draaien. Het is een van die dingen; als je een grijs gebied vindt, maak er dan gebruik van, maar ik denk dat er niet veel mazen zijn om iets te doen wat niet zou eindigen in grote straffen.'

Williams ziet goede samenwerking tussen teams en FIA

Zoals altijd met een nieuw reglement werken de teams en F1's bestuursorgaan, de FIA, samen om de losse eindjes aan elkaar te knopen om de implementatie van de regels zo soepel mogelijk te laten verlopen. Jost Capito, teambaas en CEO van Williams, legde uit hoeveel werk er aan beide kanten van het reglement wordt verzet: 'Ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat het bij iedereen de regels volgt omdat het toezicht immens is.'

"Ik denk dat er veel discussies zijn met de financiële jongens van het team met de FIA, hoe we de regels nog kunnen verbeteren. Als een team een grijs gebied signaleert, dan denk ik dat er in die groep wel discussie is. Het is gewoon zo'n complex systeem, het moet verder worden ontwikkeld. Ik denk dat er een goede samenwerking is binnen alle financieel directeuren van de teams om het verder te ontwikkelen', aldus Capito.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws