'FIA dicht mogelijk maas in de wet na trucje met Pérez van Red Bull' Formule 1
Formule 1

'FIA dicht mogelijk maas in de wet na trucje met Pérez van Red Bull'

'FIA dicht mogelijk maas in de wet na trucje met Pérez van Red Bull'

De FIA is volgens Ted Kravitz niet helemaal blij met de actie van Red Bull Racing tijdens de Grand Prix van Japan. Sergio Pérez viel uit gedurende de race, maar kwam enkele ronden later toch weer de baan op om een gegeven straf uit te zitten. Het bestuursorgaan ging er tijdens de Grand Prix mee akkoord, maar Red Bull vond duidelijk een maas in de wet. De FIA gaat naar alle waarschijnlijkheid kijken om deze te dichten, maar het is de vraag hoe lang dit zal duren.

Na een incident met Kevin Magnussen, waarbij Pérez in een gat dook die niet bestond, besloot Red Bull de Mexicaan naar binnen te halen en hem te laten parkeren in de garage. De Red Bull-coureur kende hoe dan ook al een ongelukkige race, aangezien Pérez bij de start al in aanraking kwam met Lewis Hamilton. Hierdoor moest Pérez naar binnen duiken om zijn voorvleugel te laten vervangen. Nadat de Red Bull-rijder zich had neergelegd bij zijn eerste uitvalbeurt van het jaar, moest hij toch weer zijn helm opzetten.

In de veertigste ronde van de race stapte Pérez weer in zijn auto en reed hij de garage weer uit. Er was wat verwarring over de reden waarom de meervoudig racewinnaar weer de baan op ging, maar later bleek het dat hij zijn straf voor het incident met Magnussen wilde uitdienen. Bij Red Bull wist men namelijk zeker dat deze straf er zou komen en als de straf niet in de race werd uitgediend, zou Pérez voor de volgende race, de Grand Prix van Qatar, een gridstraf krijgen.

Jonathan Wheatley, de sportief directeur van het Red Bull, is na de uitvalbeurt van Pérez gaan kijken naar de reglementen en de mogelijkheden binnen deze regels. De Oostenrijkse renstal begon aan de herstelwerkzaamheden en Pérez trok zijn racepak weer aan. 'Ze zagen die maas in de wet. Ze vroegen aan de FIA of ze het ermee eens waren dat, als ze de race weer zouden betreden en de straf zouden uitzitten, het dan opgelost zou zijn. De FIA zei ja, dus deden ze het, en het werkte', zegt Kravitz in Ted's Notebook.

Kravitz: 'Als ik teammanager was, had ik het ook gedaan'

Mazen in de wet vinden is al sinds het begin van de Formule 1 onderdeel van de sport. Echter kan niet iedereen dat waarderen. 'Ik kan je vertellen dat de FIA, na het zien van deze maas in de wet, van plan is om deze snel te sluiten voor de volgende race. Ze zullen Red Bull niet laten wegkomen met het misbruiken van de regels. Het was slim, begrijp me niet verkeerd. Echt slim. Als ik de teammanager was, zou ik zeggen: zeker doen! Het was geweldig, maar de FIA is er blijkbaar niet al te blij mee.'

'Geen haast bij de FIA'

Mirror Sport meldt op zijn beurt dat de FIA geen haast heeft met het dichten van deze maas in de wet. Het valt volgens het medium zeker niet uit sluiten dat het in de toekomst wel gebeurt. 'De FIA analyseert altijd dergelijke incidenten en beslissingen na elke race, en die overweging speelt een rol bij het bepalen van eventuele aanpassingen aan de sportreglementen. En het zal een nauwere blik werpen op de acties van Red Bull en de bewoording van de regels die de maas in de wet mogelijk maakten die het team heeft gebruikt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws