FIA kreeg sterk tegengeluid van Newey: 'Hij dacht dat alle auto's er hetzelfde uit zouden zien' Formule 1
Formule 1

FIA kreeg sterk tegengeluid van Newey: 'Hij dacht dat alle auto's er hetzelfde uit zouden zien'

FIA kreeg sterk tegengeluid van Newey: 'Hij dacht dat alle auto's er hetzelfde uit zouden zien'

Pat Symonds, Chief Technical Officer van de FIA, is blij dat de huidige auto's qua concept heel erg van elkaar afwijken. Aan het begin van het seizoen waren enkele prominente figuren in de sport bang dat de bolides te veel op elkaar zouden lijken, maar Symonds is blij dat dit niet het geval is. De Brit denkt echter wel dat veel mensen de bolides niet van elkaar zouden kunnen onderscheiden als ze allemaal zwart geverfd zouden zijn.

Toen de reglementswijziging werd aangekondigd door de FIA kon dat niet op unanieme steun rekenen. 'Mensen waren zeker sceptisch', zegt Symonds bij Auto, Motor und Sport. 'Adrian Newey vreesde in eerste instantie dat alle auto's er hetzelfde zouden uitzien omdat de regels zo beperkend zijn.' Symonds had echter al na de eerste schetsen, die werden getoond in 2019, al vertrouwen in het nieuwe concept van de bolides. 'We zijn blij dat we gelijk hadden.'

'Sommige teams kwamen zelfs heel dicht bij onze schetsen', vervolgt de Chief Technical Officer van de FIA. Vooral aan het begin van het jaar merkten meerdere mensen het verschil op tussen de bolides. Symonds verwacht dat het grote verschil nu wel wat minder is geworden. 'Ik zou zeggen dat auto's vandaag de dag diverser zijn dan voorheen, hoewel velen waarschijnlijk nog steeds moeite zouden hebben om alle auto's te herkennen als ze zwart geverfd waren.'

Symonds: 'Concept Mercedes makkelijk te kopiëren'

De verschillen aan het begin van het seizoen riepen natuurlijk ook wat vraagtekens op. De legaliteit van enkele concepten werd dan ook in twijfel getrokken. 'We konden niets op de auto's zien dat ons concept zou schaden. Een paar dingen waren zeker radicaler dan we dachten. Bijvoorbeeld de Mercedes. We hebben het concept later getest en beoordeeld in de CFD (Computational Fluid Dynamics, red.) en ik moet zeggen dat het concept van de Mercedes gemakkelijker te kopiëren is dan de andere auto's', aldus Symonds.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws