FIA wil veiligheid verbeteren met grotere achteruitkijkspiegels: 'Zicht is nu ernstig beperkt' Formule 1
Formule 1

FIA wil veiligheid verbeteren met grotere achteruitkijkspiegels: 'Zicht is nu ernstig beperkt'

FIA wil veiligheid verbeteren met grotere achteruitkijkspiegels: 'Zicht is nu ernstig beperkt'

Het is al langer bekend dat de spiegels op de Formule 1-wagens niet heel erg functioneel zijn. Door het kleine oppervlak en het stuiteren van de auto's, kunnen de coureurs er vrij weinig mee zien. Om toch het zicht achter de bolide te krijgen, is de FIA van plan om in 2023 grotere spiegels op de auto's te verplichten.

Zeker met de nieuwe bolides van dit jaar zijn er veel coureurs die aangaven een heel slecht zicht te hebben door de achteruitkijkspiegels. 'Driekwart van het zicht, schuin achter de coureurs, is ernstig beperkt', meldt FIA technisch directeur Nikolas Tombazis bij Auto, Motor und Sport. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen en heeft zelfs een aantal keer bijna een ongeluk veroorzaakt.

Sinds de Canadese Grand Prix wordt er al gewerkt aan dit nieuwe idee. In Zandvoort zijn er al verschillende teams geweest die met de grotere spiegels reden. De commentaren waren met name gericht op het uiterlijk, omdat de spiegels de wagens er minder mooi uit zouden laten zien. De FIA vindt dit echter een onbelangrijk aspect. Veiligheid gaat volgens de federatie namelijk altijd voor uiterlijk.

'De coureurs zagen vooral lucht'

Het is nog wel een gepuzzel om de spiegels op de juiste manier op de auto's te zetten. De prototypes van de spiegel zijn 220 millimeter lang en zestig millimeter hoog. Dit betekent dat ze wel vijftig procent meer vleugeloppervlak hebben dan voorheen. 'We moeten voorkomen dat de coureurs minder zicht aan de voorkant hebben, omdat de spiegels in de weg zitten', vertelt Tombazis. 'Er is weinig ruimte op de wagens waar ze passen', vervolgt hij.

Aston Martin heeft al te maken gehad met de moeilijkheden die de spiegels meebrengen. De Britse renstal heeft namelijk geprobeerd om de grotere spiegels in het bestaande chassis te proppen. Dit zorgde er echter voor dat de spiegel niet goed kon worden afgesteld. 'De coureurs zagen meer, maar vooral lucht', grapt teammanager Andy Stevenson lachend. Het is voor nu dus nog even passen en meten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws