Hamilton perfecte tien in Power Rankings, Verstappen buiten top tien Formule 1
Formule 1

Hamilton perfecte tien in Power Rankings, Verstappen buiten top tien

Lewis Hamilton heeft een perfecte tien gekregen in de Power Rankings voor zijn overwinning in de Grand Prix van Turkije. De Brit startte de race als zesde, maar wist door een enkele pitstop als eerste over de finish te komen. Daarmee won hij zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 en evenaart hij het record van Formule 1-legende Michael Schumacher.

Hamilton kwalificeerde zich op zaterdag maar liefst 4.795 seconden achter de eerste tijd van Lance Stroll, maar draaide dat in de race perfect om. De Brit wist de race te winnen met een voorsprong van dertig seconden op Sergio Perez, en kreeg daarvoor een tien van de vijfkoppige jury. 'De rit zal zeker als een van zijn besten ooit worden gezien', luidt het oordeel. Net als in de race staat de Mexicaanse Perez één plek achter Hamilton. De Racing Point-coureur krijgt voor zijn tweede plaats een 9,2.

Op de derde plaats staat McLaren-coureur Carlos Sainz. De Spanjaard begon de race op de vijftiende plek, maar werd knap vijfde. 'Sainz sprong zes plaatsen omhoog bij de start en daarna nog eens vier, om als vijfde te eindigen bij de vlag', aldus de jury, die een 9,0 uitdeelde aan de Spanjaard. Op de vierde en vijfde plaats staan de beide Ferrari-coureurs. Sebastian Vettel wist in de laatste bocht nog de derde podiumplek van Charles Leclerc af te pakken en behaalde daarmee zijn eerste podium van het siezoen. De Duitser kreeg een 8,6, terwijl zijn teamgenoot het moet doen met een 8,2.

Magnussen de verassing in de top tien

Misschien wel de grootste verassing in de top tien is de zevende plek van Haas-coureur Kevin Magnussen. 'De Deen was briljant in Istanbul en bracht een groot gedeelte van de race in de punten door', aldus de jury. 'Alleen maakte een mislukte pitstop al zijn harde werk ongedaan.' Magnussen kon de race niet hervatten en werd daardoor zeventiende. Toch ontvangt hij een 7,8 voor zijn prestaties op Istanbul Park. Dat is 1,4 punten hoger dan Alexander Albon, die het rijtje afsluit op de tiende plek.

De Thaise Red Bull Racing-coureur reed even aan de leiding en leek zijn beste plek van dit seizoen, derde in Mugello, te gaan verbeteren. Albon wist zijn auto echter niet op het circuit te houden en werd slechts zevende, nadat hij gespind was. Het stoeltje van de Thai bij de Oostenrijkers wordt volgend jaar misschien door iemand anders ingevuld, dus hij kon een goed resultaat goed gebruiken. Albon krijgt een 6,4 van de jury.

Verstappen buiten de top tien

En dat is nog altijd beter dan zijn teamgenoot Max Verstappen, die helemaal niet in de top tien van de Power Rankings voorkomt. De Nederlander was in alle sessies het snelst, op Q3 en de race na. Verstappen begon de race als tweede, maar kende een zeer dramatische start. Toen hij probeerde Perez in te halen, kwam hij buiten de baan en draaide hij twee keer in de rondte. Verder dan een zesde plek kwam de Limburger niet.

Ondanks het teleurstellende resultaat is hij wel ingelopen op Mercedes-coureur Valtteri Bottas in het kampioenschap. Terwijl de eerste plaats al door Hamilton is verzekerd, is Verstappen nog wel in de race voor plek twee. Met nog drie races te gaan staat hij 27 punten achter op de Fin, die in Turkije niet verder wist te komen dan een veertiende plaats.