Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi? Formule 1
Formule 1

Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi?

Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi?

De kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi wordt misschien wel de spannendste van het jaar. Op de flink aangepaste baan moeten Max Verstappen en Lewis Hamilton tot het uiterste gaan voor de belangrijkste pole van het jaar. Wie vooraan start, heeft namelijk goeie papieren om zondag voor de ander te eindigen en het kampioenschap mee naar huis te nemen. Om 14:00u Nederlandse tijd rijden de auto's naar buiten voor Q1, en gaat de laatste pole van het jaar beslist worden.

Abu Dhabi heeft, net als Qatar en Saoedi-Arabië, een tijdsverschil van twee uur met Nederland. De vorige twee races werden echter 's avonds verreden, waardoor de kwalificatie ook in Nederlandse tijd pas laat begon. In Abu Dhabi werkt het echter altijd anders dan de andere nachtraces: men begint in de schemering met rijden, en de zon gaat onder tijdens de Grand Prix, wat overigens prachtige beelden oplevert. De kwalificatie (en de race) beginnen daardoor eerder dan in Qatar en Jeddah. De starttijd van de kwalificatie is dit weekend dus vergelijkbaar met die van een Europese race.

Goede voortekenen voor kwalificatie Mercedes

Afgaand op de de eerste en tweede vrije training, ligt het voordeel in de kwalificatie voorlopig bij Mercedes. In de korte kwalificatieruns was Hamilton zowel op de zachte als de mediumband flink sneller dan Verstappen. Zijn deze cijfers echter representatief? Volgens journalist Peter Windsor had de Nederlander tijdens zijn snelle rondes te maken met verkeer. Zelf denkt Verstappen dat Mercedes met een hogere motorstand reed dan Red Bull, maar hij steekt ook de hand in eigen boezem: de balans was bij het eigen team gewoon niet goed, met veel onderstuur.

Natuurlijk kan dit alles morgenochtend tijdens de derde vrije training weer helemaal anders zijn. Je kunt erop rekenen dat zowel Mercedes als Red Bull ook in de fabriek tot diep in de nacht door zullen werken om het maximale uit de auto's en setups te halen. Al op vrijdag zocht Red Bull de limieten van de setup op. Dit Formule 1-seizoen blijft immers onvoorspelbaar. De tijd zal leren wie er met de laatste en belangrijkste pole naar huis zal gaan: Lewis Hamilton of Max Verstappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws