Hoe Verstappen en de andere kampioenen in Formuleklassen op ongewone wijze de titel wonnen Formule 1
Formule 1

Hoe Verstappen en de andere kampioenen in Formuleklassen op ongewone wijze de titel wonnen

Hoe Verstappen en de andere kampioenen in Formuleklassen op ongewone wijze de titel wonnen

Het jaar 2022 blijkt een bijzondere wat betreft de beslissingen van kampioenschappen. Zowel de titel van de Formule 1, 2, 3 als de W series werd niet op het circuit veiliggesteld. Alle vier de raceklassen hadden een unieke manier waarop de titel uiteindelijk werd bepaald.

W series: Chadwick wint thuis op de bank

Het seizoen van de W series werd met nog twee raceweekenden te gaan geëindigd. De klasse speciaal voor vrouwen had al een tijd moeite om financieel rond te komen en daardoor werd de stekker er voor de resterende races eruit getrokken. De coureur die op dat moment bovenaan stond in het klassement, Jamie Chadwick, wist daardoor kampioen te worden. Zij noemt het zelf een ‘anticlimax’, en had liever gezien dat het kampioenschap op de baan beslist werd.

Chadwick heeft uiteindelijk een grote voorsprong op de nummer twee, de Nederlandse Beitske Visser. De Brit eindigt op een aantal van 143 punten, terwijl Visser op een aantal van 93 strandt. De dominantie van 24-jarige coureur is niet nieuw, want ze heeft vooralsnog alle kampioenschappen van de W series gewonnen. Toch was dit wel een erg bijzonder einde. Terwijl zij thuiszat werd bekend dat ze ook dit jaar de titel had bemachtigd. Iets wat ‘gemengde gevoelens’ opleverde.

Formule 3: Martins ondanks straf alsnog kampioen

Ook in de Formule 3 werd het kampioenschap op een bijzondere manier bepaald. Victor Martins wist de titel met vijf punten verschil vanuit de pitstraat in Monza te winnen. Tijdens de hoofdrace crashten Kush Maini en Brad Benavides, waarvoor uiteindelijk de sessie met een rode vlag werd stilgelegd. Deze werd uiteindelijk niet meer hervat.

Echter was niet gelijk duidelijk wie de kampioen was. Martins kreeg namelijk nog een straf van vijf seconden. Hij lag in eerste instantie derde, maar werd daardoor gedegradeerd naar de vierde plek. Alle coureurs stonden nog in spanning te wachten in de pitstraat, toen duidelijk werd dat dit genoeg was voor de Fransman om het kampioenschap te winnen. Zane Maloney kon tweede worden en Oliver Bearman eindigde uiteindelijk daarachter op de derde plaats.

Formule 2: Drugovich kijkt vanuit pitstraat falende Pourchaire

Felipe Drugovich wist op een andere bijzondere manier zijn titel veilig te stellen in de Formule 2. Tijdens de sprintrace in Monza kwam de Braziliaan in contact met Amaury Cordeel en moest met een kapotte wagen terug naar de pitstraat. Vanaf daar bekeek hij hoe de rest van de race verliep, want ook al was er nog een race te gaan, zijn kans om de titel te bemachtigen was toen al aanwezig. De man op de tweede plek in het kampioenschap, Théo Pourchaire, moest minimaal als zesde eindigen.

Dat gebeurde uiteindelijk niet, want de Fransman kwam als zeventiende over de streep. Drugovich zag het vanuit de pitstraat gebeuren en wist dat hij met nog maar één raceweekend te gaan en een voorsprong van zeventig punten genoeg had, het kampioenschap binnen had. Ook hij won zijn titel dit jaar dus niet op het circuit, maar vanuit de pitstraat.

Felipe Drugovich, de kampioen van de Formule 2, zal volgend seizoen de test- en reservecoureur zijn van het team van Aston Martin.
Felipe Drugovich, de kampioen van de Formule 2, zal volgend seizoen de test- en reservecoureur zijn van het team van Aston Martin.

Formule 1: Verstappen hoort heugelijk nieuws van Herbert

Als laatste won Max Verstappen zijn kampioenschap niet op normale wijze. Waar vorig jaar zijn titel erg controversieel was, door de laatste race in Abu Dhabi, was de beslissing dit keer weer bijzonder. De Nederlander eindigde de race met een grote voorsprong als eerste. Charles Leclerc kwam als tweede over de streep en daarmee leek Verstappen niet genoeg punten te hebben om de titel veilig te stellen. Echter werd tijdens de interviews na afloop van de race duidelijk dat de Monegask een straf van vijf seconden kreeg en werd daarmee als derde geclassificeerd.

Nog steeds was het voor de Nederlander niet duidelijk dat hij de titel al binnen had. Er was flinke verwarring over het aantal punten dat werd uitgereikt, omdat de coureurs niet de volledige raceafstand hadden verreden. Toen duidelijk werd dat de race wel voor de volle punten was, werd bekend dat Verstappen toch echt kampioen was. Dus ook dat was een ongewone manier om een kampioenschap veilig te stellen.

Geen enkele coureur in de Formuleklassen en de W Series heeft uiteindelijk de titel weten te winnen in de auto. Chadwick zat rustig thuis op de bank, Martins stond met een rekenmachine bij de pitmuur, Drugovich wist zelf de eindstreep niet te halen en Verstappen hoorde na alle verwarring van Johnny Herbert dat hij kampioen was. De meeste titelgevechten waren dit seizoen niet echt spannend, maar de manier waarop de kampioenschappen werden gewonnen, gaat dus wel de geschiedenisboeken in.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws