Honda: 'Feedback Verstappen heeft onze ontwikkeling versneld' Formule 1
Formule 1

Honda: 'Feedback Verstappen heeft onze ontwikkeling versneld'

Honda: 'Feedback Verstappen heeft onze ontwikkeling versneld'

Masashi Yamamoto zegt gedurende het seizoen heeft veel gehad te hebben aan Max Verstappen. Tijdens het ontwikkelen van de motoren rekende Honda op assistentie van haar coureurs en vooral de Nederlander lijkt voldaan te hebben aan de verwachtingen. Ook blikt Yamamoto trots terug op de laatste wedstrijd van het 2021-seizoen, waarin Verstappen de wereldtitel veroverde en Honda kampioen maakte.

Dat Verstappen in 2021 uitstekend werk geleverd heeft met het binnenslepen van de wereldtitel mag geen verrassing zijn. Dat is ook niet waar de technische directeur van Honda de nadruk op legt als hij het over het 2021 van de rijder heeft. 'Het is onnodig om nog iets over de sportieve prestaties van Verstappen te zeggen, die zijn voor ons ongekend', stelt Yamamoto. 'Maar het gaat niet alleen om die sportieve prestaties, zijn feedback is ook heel belangrijk geweest voor ons.'

'Hij is een extreem snelle coureur en de gedetailleerde feedback van iemand van dat kaliber heeft onze ontwikkeling versneld', geeft de Japanner bij Motorsport.com aan. 'Alle vier de coureurs hebben waardevolle feedback geleverd, maar vooral Verstappen.' Het feit dat de Honda-motor nu op vermogen min of meer op het niveau van Mercedes zit, is dus deels de Limburger toe te schrijven.

Honda geniet van Abu Dhabi

Als Yamamoto gevraagd wordt wat het mooiste moment was van 2021 dan móét hij wel voor de Grand Prix van Abu Dhabi kiezen. 'Sterker nog, dat was zelfs de mooiste dag van mijn werkende leven.' Voor de Honda-topman is het vooral een beloning voor drie jaar werk. De motorleverancier die werkzaam is vanuit Sakura heeft namelijk volgehouden dat een kampioenschap in drie jaar met Red Bull het doel was, en dat doel is nu dus bereikt.

Honda stapt na 2021 wel formeel uit de sport. Een vertrek dat volgens Yamamoto zelf te vroeg komt. 'Ja, natuurlijk is het triest, maar aan de andere kant wisten we vanaf oktober 2020 al dat deze dag zou komen', beargumenteert hij. Voor Yamamoto zal het overigens geen enorme flater zijn dat Honda haar F1-activiteiten staakt, want volgens recente berichtgeving verhuist hij mee met diverse ingenieurs naar de motorafdeling van Red Bull.

Het feit dat dit de allerlaatste kans was voor Honda om als merk samen met Red Bull in het hybridetijdperk voor de titel te vechten, bood ook enige motivatie, blijkt uit de woorden van Yamamoto: 'Daarom hebben we alles gedaan en heel hard gepusht voor 2021. We hebben het qua mindset juist proberen om te draaien.' Dit deed Honda dan ook met succes want door 2021 is het de enige motorleverancier geworden die Mercedes af heeft kunnen troeven in het hybride-tijdperk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws