Lawson hoopt met uitgebreid CV kans te maken op F1-zitje bij AlphaTauri in 2024 Formule 1
Formule 1

Lawson hoopt met uitgebreid CV kans te maken op F1-zitje bij AlphaTauri in 2024

Lawson hoopt met uitgebreid CV kans te maken op F1-zitje bij AlphaTauri in 2024

Red Bull Racing-test- en reservecoureur Liam Lawson heeft tijdens het 2022-seizoen een aantal keren mogen rijden in de RB18 en de AlphaTauri-bolide. De Nieuw-Zeelander vertrekt na twee moeizame Formule 2-seizoenen naar Japan voor de Super Formula, waar hij hoopt zich te bewijzen voor een Formule 1-zitje bij AlphaTauri vanaf 2024. De Super Formula is dan de vijfde raceklasse waarin Lawson meerijdt.

Ondanks dat Lawson in het afgelopen seizoen voornamelijk actief was in de Formule 2, was hij ook geen onbekende bij wat vrije trainingen van de Formule 1 hier en daar. Aangezien de Nieuw-Zeelander aan Red Bull is verbonden, mocht hij voor de Oostenrijkse renstal een training rijden in Abu Dhabi, en kwam hij voor AlphaTauri in actie in België en in Mexico. Dit leverde positieve feedback op, de jonge coureur deed het namelijk erg goed. In de Formule 2 sloot hij zijn seizoen af als derde in het klassement.

Naast de Formule 2 heeft Lawson ervaring opgedaan in de DTM, waar hij in 2021 meereed en bijna kampioen werd. Ook heeft hij een aantal seizoenen in andere raceklassen op zijn CV staan, en dat op zijn leeftijd van 20 jaar. Dat moet hem ook helpen bij een F1-zitje, denkt de Nieuw-Zeelander. 'Ik heb mijn leeftijd zeker mee', begint Lawson bij Motorsport.com, waar hij eerder al aangaf voormalig AlphaTauri-coureur Pierre Gasly te willen evenaren in de Super Formula. 'In Nieuw-Zeeland mag je al racen als je dertien jaar oud bent. Op mijn twintigste heb ik dus al twee seizoenen in de Formule 4, twee seizoenen in de Formule 3 en ook twee seizoenen in de Formule 2 gereden', kaart Lawson aan.

'En dan rijd ik nu mee met de Super Formula', vervolgt de 20-jarige. 'Het wordt zeker wel een belangrijk jaar voor mijn carrière.' In de Super Formula gaan ze het aankomende seizoen voor het eerst sinds 2019 met een nieuwe bolide aan de slag. Hierbij komen dus wat veranderingen op het gebied van de aerodynamica aan te pas, maar ook wat andere veranderingen. 'Daar kijk wel positief naar, want ik heb in de F1 getest en daar gaan ze dezelfde kant op met de aerodynamica betreffende de vloer', legt Lawson uit. 'Ik pas me ook best snel aan aan nieuwe bolides.' Dat komt doordat Lawson in meerdere klassen ervaring heeft. 'Ik hoop ook dat ik me gauw thuis kan voelen op de circuits. Die zijn old-school.'

Lawson stelt als doel indruk maken op AlphaTauri voor 2024

Omdat de Super Formula-reglementen het niet toelaten om op circuits te rijden buiten officiële testdagen om, gaat vooral simulatorwerk heel belangrijk worden. Als Lawson dus goed voor de dag komt in zijn eerst seizoen in de Japanse raceklasse, dan kan hij een goede indruk maken op AlphaTauri, het Formule 1-team waar hij in 2024 graag wil rijden. Dat geeft hem extra motivatie om het in de Super Formula goed te doen. 'Als het aan mij ligt, wil ik sowieso winnen', laat de Nieuw-Zeelander weten, die de kansen met beide handen zal aangrijpen om zichzelf volledig op de radar van de Italiaanse renstal te zetten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws