Live F1 22.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico Formule 1
Formule 1

Live F1 22.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico

Live F1 22.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico

De tweede vrije training van de Grand Prix van Mexico staat alweer op de planning. Net zoals twee weken geleden vinden de vrije trainingen plaats in de avonduren vanwege het tijdsverschil. Op Autódromo Hermanos Rodríguez zullen de F1-coureurs de eerste meters maken, om te bepalen wat de stand van zaken is. De opdracht is de gebruikelijke: zo veel mogelijk meters maken in een poging de ware pace van de bolide in kaart te brengen.

De tweede vrije training staat doorgaans in het teken van het verzamelen van data. Er zijn immers twee soorten data die op de vrijdag al wel binnen moeten zijn, wil een team op een succesvol weekend af stevenen. Op vrijdag worden vaak racesimulaties verreden; daarin rijden de coureurs lange afstanden waarin ze de bandenstints van een echte race nabootsen. Dit doen ze om meer te weten voor de strategie van zondag. De tweede vrije training is hier uiterst geschikt voor, omdat deze als enige sessie 's middags (lokale tijd) wordt verreden, net als de race.

De eerste data waar we het over hebben is data van de banden. Er worden zoals gebruikelijk drie verschillende bandensets aangeboden die allen een verschillende degradatiegraad en levensduur hebben. Door ronden te rijden op de vrijdag wordt duidelijk hoe lang de rood, geel en wit omrande rubbersoorten meegaan. Daarnaast worden de vrijdagsessies traditiegetrouw afgesloten met een paar ronden op de zachtste band. Dit noemen we kwalificatiesimulaties, waarin de teams hun kwalificatiepace proberen vast te leggen.

Mexicaans circuit op hoogte

Een van de punten van gesprek van het aankomende Grand Prix-weekend is dat het circuit ver boven zeeniveau ligt. De lucht is er dus ijler, wat motorisch vermogen een kleinere factor in de prestaties maakt. Zodoende nivelleert het Mexicaanse asfalt het veld een beetje, wat betekent dat Red Bull en Mercedes dicht bij elkaar kunnen zitten, maar dat er wellicht voor Ferrari ook kansen liggen om nabij Mexico-Stad punten van de topteams af te snoepen.

Om een lang verhaal kort te maken: de werking van de turbo is anders als de lucht zo ijl is als in Mexico. Zodoende zijn de teams met een relatief grotere turbo wat in het voordeel ten opzichte van de teams met een kleinere turbo. Laat Mercedes nou net een team zijn met een kleinere turbo, terwijl die van Red Bull, en naar geruchten ook die van Ferrari, iets groter zijn. Zodoende zou Mercedes zomaar een loodzwaar weekend tegemoet kunnen gaan.

Hamilton moet Verstappen bijhalen

Slecht nieuws dus voor Lewis Hamilton, die nog steeds om de wereldtitel strijdt met Max Verstappen. De Brit verloor de Grand Prix van Amerika, een race waarvan toch wel verwacht werd dat deze zijn kant op zou vallen. Daarmee groeide het gat tussen Verstappen en Hamilton in het voordeel van de Nederlander. De zevenvoudig wereldkampioen moet dus alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat hij de komende weken die achtste titel niet kwijtraakt, terwijl hij ook nog even vooruitblikte op de titelstrijd van zijn rivaal.

Verstappen, daarentegen, gaat het weekend vol goede moed in. De Limburger doet het in Mexico altijd goed en heeft de Grand Prix al tweemaal gewonnen. Het aankomende weekend lijkt dan ook licht in zijn voordeel te zijn. Als hij dat voordeel om weet te zetten in een overwinning, is die wereldtitel weer een stapje dichterbij. Daarnaast mogen we thuisheld Sergio Pérez beslist niet uitvlakken. De Mexicaan verkeert in topvorm en zou van het juichende thuispubliek nog een boost mee kunnen krijgen.

Wedden op sport vandaag: Eredivisie, vrije trainingen Formule 1 en tennis

Live F1 22.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Mexico

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws