Longrun analyse | Machtige tweestrijd tussen Ferrari en Red Bull zonder duidelijke favoriet Formule 1
Formule 1

Longrun analyse | Machtige tweestrijd tussen Ferrari en Red Bull zonder duidelijke favoriet

Longrun analyse | Machtige tweestrijd tussen Ferrari en Red Bull zonder duidelijke favoriet

De Formule 1-teams zijn begonnen aan het Grand Prix-weekend in Azerbeidzjan. Hierdoor rijden de coureurs weer op een stratencircuit, maar de muren van het Baku City Circuit komen niet zo snel op je af als de muren in de straten van Monaco. Hierdoor konden de meeste coureurs ongestoord beginnen aan hun longruns, nadat zij hun kwalificatiesimulatie hadden afgewerkt tijdens de tweede vrije training. Aan de hand van de data van Auto, Motor und Sport kijken we naar de racepace van de coureurs op het circuit in de hoofdstad van Azerbeidzjan.

De longruns van de teams laten duidelijk zien dat de renstallen kijken naar één bepaalde band. Alle coureurs die aan een longrun toekwamen reden deze namelijk op de zachte band. Dat is interessant, want vaak proberen de teams verschillende strategieën uit. In Baku reden de coureurs wel enkele ronde op de mediums, en sommige probeerden het zelfs op de hards, maar dit waren slechts verkenningsronden. Ondanks dat het Baku City Circuit hobbelig is, lijken de banden zich prima te houden op het asfalt van de straten van de hoofdstad in Azerbeidzjan.

Red Bull en Ferrari van een ander niveau

De coureur die de snelste gemiddelde tijd liet noteren was Max Verstappen, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. De rijder van Red Bull Racing reed een gemiddelde tijd van 1:47,457, echter deed hij dat over drie ronden. De andere coureurs van de twee topteams reden ieder zes ronden op de zachte band, waardoor de tijd van de regerend wereldkampioen alles behalve representatief is. Het is niet zo gek dat de Nederlander slechts drie ronden wist te rijden op de softs. Tijdens de eerste vrije training kampte de RB18 van Verstappen opnieuw met DRS-problemen, waardoor het team van Red Bull ook aan het begin van de tweede training nog aan de auto sleutelde.

Verstappen moet daardoor zijn hoop vestigen in de tijd van teamgenoot Sergio Pérez. De Mexicaan heeft de smaak de afgelopen weken goed te pakken en ook in Azerbeidzjan was de coureur goed onderweg met de snelste tijd in de eerste vrije training. Tijdens de longrun reed Pérez, zoals gezegd, zes ronden op de softs en daarmee noteerde hij een 1:47,995. Hiermee is de tijd van Pérez ruim een halve seconde langzamer dan de tijd van zijn teamgenoot, maar de banden van de drievoudig racewinnaar waren na afloop van de stint natuurlijk wel meer versleten dan die van Verstappen.

In vergelijking met beide Ferrari-rijders is de tijd van Pérez niet slecht, maar hij moet wel Charles Leclerc voor zich dulden. De Monegask was gemiddeld gezien twee tienden sneller dan de coureur van Red Bull, aangezien hij een tijd van 1:47,779 liet noteren. Teamgenoot Carlos Sainz was tijdens de longruns net iets langzamer dan Pérez. De Spanjaard kende een rommelige sessie, aangezien hij nooit een kwalificatierun aan elkaar kon knopen vanwege verkeer, en ook in de racesimulatie was de coureur langzamer dan de andere coureurs van de topteams. Sainz reed ook zes ronden op de softs en noteerde een gemiddelde tijd van 1:48,091.

Mercedes zwemt in spannend gevecht in het middenveld

De tijden van de Ferrari- en Red Bull-coureurs zijn ongekend kijkend naar de rest van het veld. De eerst volgende coureur is George Russell, die acht ronden reed op de zachte band en een tijd van 1:49,677 liet noteren. Hiermee is de Mercedes-rijder ruim 1,6 seconde langzamer dan Sainz. De Brit reed weliswaar twee ronden meer dan de Ferrari-coureur, maar de zogeheten drop-off zal niet acht tienden per ronde zijn. Hierdoor zal de Duitse renstal waarschijnlijk moeten concluderen dat ze dit weekend meedoen in het middenveld en dat een podium er niet in zit.

Mercedes moet hopen dat ze boven komen drijven in een uitermate competitief middenveld. Daniel Ricciardo was immers maar drie honderdsten van een seconde langzamer dan Russell, al reed de coureur van McLaren wel maar vier ronden op de softs. Daarachter staan Yuki Tsunoda, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. De tijden van deze rijders zijn wat meer representatief ten opzichte van de tijd Russell, aangezien deze coureurs ieder zeven ronden reden. De coureurs van AlphaTauri, Mercedes en Aston Martin staan met z'n drieën binnen 44 duizendsten van elkaar. Tsunoda, die de snelste was van de drie rijders, stond maar 66 duizendsten achter Russell door een 1:49,743 te laten noteren.

Nog drie andere coureurs reden een gemiddelde tijd onder de 1:50,000. Pierre Gasly en Valtteri Bottas lagen qua tijd heel erg dicht bij elkaar. Gasly noteerde een 1:49,821, terwijl Bottas gemiddeld een 1:49,829 reed. De coureur van AlphaTauri reed zes ronden op de softs, terwijl Bottas vijf ronden reed op de band met de ronde wang. De coureurs voegen zich dus bij het zeer competitieve middenveld. Fernando Alonso bungelt er nog net wat achter, maar de rijder van Alpine wist in acht ronden een gemiddelde tijd te rijden van 1:49,916. Hiermee was de tweevoudig wereldkampioen drie tienden sneller dan de coureurs die wat achterbleven en kan hij redelijk aanhaken bij het middenveld.

Verstappen nog altijd topfavoriet voor eindzege na de eerste vrije trainingen in Azerbeidzjan.

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws