Marko heeft medelijden met Vettel: 'Het doet me pijn' Formule 1
Formule 1

Marko heeft medelijden met Vettel: 'Het doet me pijn'

Marko heeft medelijden met Vettel: 'Het doet me pijn'

Red Bull Motorsport-chef Helmut Marko zegt dat het een triest aanblik is om viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel momenteel gereduceerd te zien worden tot het achterveld bij Aston Martin. De Duitser won vier kampioenschappen met het Red Bull-team van Marko en dus kijkt de Oostenrijker pijnlijk naar de situatie van zijn voormalige pupil.

Vettel startte zijn 2022-campagne in Melbourne nadat hij de eerste twee races van het seizoen had gemist door corona. Maar het was een rommelig weekend voor de Duitser, hij werd geteisterd door technische problemen met zijn AMR22 en crashte in de kwalificatie en tijdens de race. Je zou kunnen denken dat de motivatie van Vettel langzaam maar zeker afbrokkelt door de tegenvallende prestaties van Aston Martin.

Maar Marko denkt dat zijn voormalige coureur de pijn eerder zal verdragen dan in een opwelling weg te lopen. De Oostenrijker gaf echter toe dat Aston zijn spel zo snel mogelijk moet verbeteren. 'In principe past stoppen midden in het seizoen niet bij het sterke karakter dat Vettel heeft', vertelde Marko aan F1-Insider. 'Maar er moet snel een verbetering komen vanuit het team, anders wordt het steeds moeilijker om gemotiveerd te blijven. Het doet in ieder geval pijn aan mijn ziel om een viervoudig wereldkampioen in zo'n situatie te zien.'

Aston Martin wil kampioenschap in 2025

Aston Martin-teambaas Lawrence Stroll maakte in 2021 vanaf het begin duidelijk dat zijn team wordt geleid volgens een vijfjarenplan dat van Aston Martin in 2025 een kanshebber voor het kampioenschap moet maken. Maar Aston Martins grimmige seizoensstart is een directe weerspiegeling van de slechte prestaties van de nieuwe generatie auto. De achterstand zal het team zeker niet helpen om zich te houden aan Strolls ambitieuze routekaart, die ook de bouw van een nieuwe ultramoderne fabriek omvat. Het complex wordt momenteel gerealiseerd in Engeland.

Van een afstand bekeken, suggereert Marko dat Aston Martin weliswaar op een solide financiële basis rust, maar dat het lijkt te ontbreken aan de 'cohesie en teamgeest' die vitale ingrediënten zijn om een Formule 1-team vooruit te helpen. 'Het is nog steeds een teamsport,' antwoordde Marko op de vraag om commentaar te geven op Aston Martins worstelingen. 'Je hebt teamgeest en cohesie nodig.'

Marko gaat ook verder in op de situatie bij zijn ingenieurs. Velen teams, waaronder Aston Martin proberen Red Bull-personeel weg te plukken. 'We hebben onze belangrijke mensen heel lang aan boord kunnen houden, ondanks vele pogingen tot stroperij, ook al waren sommige van die pogingen van Aston Martin succesvol. Maar het heeft geen zin om alleen individuele mensen te pocheren en dan te geloven dat je succesvol zult zijn.' Marko zinspeelde op de overstap van Dan Fallows, voormalig hoofd aerodynamica van Red Bull naar Aston Martin, die daar technisch directeur wordt van het team.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws