Marko over vertrek Newey: 'Moet niet vergeten dat hij er al niet meer elke dag bij was' Formule 1
Formule 1

Marko over vertrek Newey: 'Moet niet vergeten dat hij er al niet meer elke dag bij was'

Marko over vertrek Newey: 'Moet niet vergeten dat hij er al niet meer elke dag bij was'

Zo'n drie maanden na de eerste berichten over de crisis binnen het team van Red Bull Racing, lijkt de Oostenrijkse renstal nog altijd onderwerp van gesprek te zijn. Op 1 mei maakte ontwerper Adrian Newey bekend het team na negentien jaar te gaan verlaten. Al snel draaide de geruchtenmolen overuren en werd er flink gespeculeerd over wat het vertrek voor het team van Red Bull betekent. In zijn column voor Speedweek spreekt team-adviseur Helmut Marko zich uit over het vertrek van de Brit.

Het vertrek van Newey overschaduwde het raceweekend in Miami. Voorafgaand aan de race werd er al weken lang gespeculeerd over het vertrek van de Brit. Bij de officiële aankondiging maakte de ontwerper bekend het team begin 2025 te verlaten. Tijdens het raceweekend in Florida was Newey er dan ook gewoon bij. Al heeft Newey niet officieel laten weten de Formule 1 geheel te verlaten, schrijft Marko dat de ontwerper 'zijn vuur is verloren'.

Domino-effect komt er niet

Marko zegt het te betreuren dat Newey het plezier is verloren om voor het team te werken. 'Ik heb al aangegeven dat hij een buitengewoon ontwerper is die op een of andere manier zijn vuur is verloren. Dat spijt mij zeer', schrijft Marko. Ondanks dat hij teleurgesteld is dat Newey het team gaat verlaten, is Marko er absoluut van overtuigd dat de Oostenrijkse renstal het ook zonder haar topontwerper redt. 'We hebben een heel breed en goed gepositioneerd team gehad de afgelopen jaren met ervaren mensen als Pierre Waché en jongere mensen als Enrico Balbo en Ben Waterhouse.'

Van Waché, technisch directeur bij Red Bull Racing, werd al vaker gezegd dat hij inmiddels een grotere rol zou spelen binnen het team dan Newey dat inmiddels deed. Ook Marko zelf kiest er in zijn column voor om de invloed van Newey binnen het team enigszins af te zwakken. 'Je moet niet vergeten dat hij al niet meer elke dag in het bedrijf te vinden was. Hij was meer degene die alles overzag', schrijft hij.

Volgens Marko zal er dan ook absoluut geen domino-effect optreden binnen het team als gevolg van Newey's vertrek. 'We staan er op alle fronten goed voor en ik zie het optreden van een domino-effect als wensdenken door onze concurrenten. Op dit moment wijst niets erop dat dat gaat gebeuren.' Desalniettemin ontkent Marko niet dat het vertrek van Newey een dreun is voor het team. 'Natuurlijk worden de veranderingen in de reglementen vanaf 2026 een uitdaging voor ons en om iemand als Newey te verliezen is altijd pijnlijk', schrijft hij. 'Het feit blijft dat hij weggaat en daar moeten wij mee leren leven.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws