Marko pleit voor regelwijziging: 'Misschien tijd voor verandering' Formule 1
Formule 1

Marko pleit voor regelwijziging: 'Misschien tijd voor verandering'

Marko pleit voor regelwijziging: 'Misschien tijd voor verandering'

De kans lijkt groot dat het puntensysteem in de Formule 1 voor 2025 veranderd zal worden. Momenteel krijgen de tien beste coureurs in de Grand Prix punten, maar met name de teams in de achterhoede hopen dat voortaan de eerste twaalf coureurs beloond worden met punten. Red Bull Racing-teamadviseur Helmut Marko ziet het wel zitten.

Bij het begin van het officiële Formule 1-wereldkampioenschap kregen alleen de eerste vijf coureurs punten. Sinds 1960 werd dat de top zes, maar een dominant seizoen van Michael Schumacher in 2002 zorgde ervoor dat de gehele top acht punten kreeg vanaf 2003. Sinds 2010 krijgen de eerste tien punten, en het lijkt erop dat dit opnieuw zal gaan veranderen. In het voorgestelde puntenstelsel zullen de eerste zeven coureurs hetzelfde aantal punten krijgen. De plekken acht tot en met twaalf veranderen dan van 4-2-1-0-0 naar 5-4-3-2-1.

Marko schrijft namens Speedweek na elk weekend een column, en legde uit waarom de regelwijziging overwogen wordt. 'Er wordt momenteel in de Formule 1 gesproken over een nieuw puntensysteem, met punten voor de top twaalf, en niet alleen voor de top tien. De reden daarvoor is dat we twee verschillende groepen zien nu. Als de coureurs van de beste vijf teams geen technische problemen hebben en de heer Stroll een normale dag heeft, zijn er geen punten voor de andere vijf teams', zo wijst de Oostenrijker erop dat het bijna altijd dezelfde negen namen zijn die de top negen vormen.

Marko denkt mee met RB

'Het budgetplafond heeft het veld dichter bij elkaar gebracht, en dat leidt tot extreem spannende gevechten in het middenveld', vertelt de man uit Graz, die met Visa Cash App RB een tweede team in het middenveld heeft. 'Dit moet op de een of andere manier beloond worden. Als tien coureurs zo hard strijden, maar geen kans op punten hebben, is het misschien tijd voor verandering', zo spreekt de 80-jarige zijn steun uit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Marko pleit voor regelwijziging: 'Misschien tijd voor verandering'
De RB-coureurs vechten vaak rond de plekken tien tot en met twaalf.

De noodzaak voor de regelwijziging heeft vooral ook ermee te maken dat er nauwelijks nog auto's stilvallen. 'Daarnaast zijn de auto's enorm betrouwbaar geworden. In het verleden zagen we een coureur op P15 op twee ronden achterstand eindigen, en dat is nu niet meer het geval. Ik denk daarom dat het een goede keuze is om de top twaalf punten te geven', herhaalt Marko.

Gemengde gevoelens over sprintraces

'We hebben nu het eerste sprintweekend van het jaar gehad, en het tweede weekend volgt alweer in Miami', vervolgde Marko. 'Ik heb twee meningen over het sprintformat. Red Bull organiseert de Oostenrijkse Grand Prix, en daar is het simpelweg een bonus voor de toeschouwers, en dus ook voor de organisator, dat de fans op vrijdag al een kwalificatie zien en op zaterdag een race. Deze twee dagen zijn dus beter te verkopen dan een traditioneel weekendformat. Dat is de commerciële kant van het verhaal.'

'Aan de sportieve kant ben ik er meer fan van om het traditionele format te behouden, want een sprintrace haalt de spanning voor een race enigszins weg', zo bekijkt de teamadviseur het als racer. 'Daarnaast hebben de coureurs nu maar één trainingssessie, en dat kan nadelig zijn, zoals ons twee jaar geleden in Brazilië overkwam. Met de regels destijds was het nauwelijks toegestaan om de afstelling aan te passen, waardoor de race zo goed als verloren ging. Als organisator zeg ik dus ja, maar als racefan nee.'

Vooruitblik op Miami

'De Formule 1 gaat nu naar Florida', sluit Marko af, die het vizier weer op Red Bull richt. 'Ik verwacht dat we in Miami ook weer competitief zijn, maar de omstandigheden zijn totaal anders, aangezien het warm en benauwd zal zijn. We moeten nog zien hoe de banden met die omstandigheden omgaan. We zullen voor de zege vechten, maar het ligt er ook aan wie van onze tegenstanders een goede dag heeft, en dat blijft per circuit verschillen.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws