Mercedes verslaat Red Bull na zinderende kwalificatie, Verstappen derde Formule 1
Formule 1

Mercedes verslaat Red Bull na zinderende kwalificatie, Verstappen derde

Mercedes verslaat Red Bull na zinderende kwalificatie, Verstappen derde

Valtteri Bottas heeft op verassende wijze poleposition gepakt voor de Grand Prix van Mexico. Na een sterke eerste run was de Fin niet meer bij te halen door de Red Bulls. Lewis Hamilton verzekert de eerste startrij voor Mercedes. Max Verstappen start de wedstrijd als derde, gevolgd door zijn teamgenoot Sergio Perez.

De kwalificatie ging rustig van start. Terwijl er nog flink gesleuteld werd aan de bolides van Hamilton en Verstappen, trapten de coureurs van de kleinere teams het eerste deel van de kwalificatie af. Met nog tien minuten te gaan was het echter Lance Stroll die voor de eerste rode vlag van het weekend zorgde. Bij opkomen van het rechte stuk verloor de Canadees de controle over zijn Aston Martin en maakte hierdoor een flinke klapper rond de finishlijn. Stroll moest toch al achteraan starten door een gridstraf, maar zal nu naar verwachting vanuit de pitstraat starten.

Tijdens de opruimwerkzaamheden werd er flink gesleuteld en geplakt aan de achtervleugels van de Red Bulls, die te maken hadden met kleine scheurtjes in de vleugel. Na een lange rode vlag stormden alle coureurs de baan op voor een snelle ronde. Pierre Gasly opende met de snelste tijd, maar werd even later nipt voorbijgestreefd door de Mercedessen. Lang mochten ze hier niet van genieten, want kort daarna liet Verstappen de ware snelheid van de Red Bull zien. De Nederlander reed maar een snelle ronde in Q1, maar had hier ruim genoeg aan. Opvallende uitvaller in het eerste deel: Fernando Alonso.

Bijna alle coureurs op de mediumband tijdens Q2

Tijdens het tweede deel van de kwalificatie komen bijna alle coureurs de baan op met de mediumband. Verstappen zette de snelste tijd neer tijdens de eerste run, op de voet gevolgd door Hamilton. Met nog drie minuten op de klok verschijnt ook Verstappen weer op de baan, ditmaal op de zachte banden. Veel van de overige coureurs proberen het nogmaals op de mediumband. In zijn tweede run troeft Hamilton zijn concurrent nipt af met negen duizendsten van een seconde. Verstappen reed inmiddels op de zachte band voor de zekerheid, maar hoefde niet meer aan te zetten voor een snelle ronde. Aan het eind van Q2 verloor Antonio Giovinazzi de controle over zijn auto en raakte de muur, maar kon op eigen kracht terugkeren naar de pitstraat.

Mercedes als een duveltje uit het doosje

Aan het begin van Q3, het spannendste deel van de sessie, kwamen de laatste vijf teams in slagorde naar buiten. Red Bull leek snel onderweg te zijn, maar werd verrast door ultrasnelle tijden van Mercedes. De ronde van Verstappen was nog niet optimaal, zo liet hij ook over de boordradio weten. Perez was net iets langzamer dan zijn teamgenoot. Bij aanvang van de laatste run kwamen de teams wederom in slagvolgorde naar buiten, met Mercedes als allerlaatste.

Voor Perez eindigde de kwalificatie in een teleurstelling met een foutje in de tweede sector. Ook Verstappen kwam niet aan de tijden van Mercedes, na een rommelige derde sector. Bottas kroonde zich tot winnaar van de kwalificatie, voor zijn teamgenoot Hamilton. Voor Mercedes een verassend resultaat, aangezien Red Bull als grote favoriet werd bestempeld vooraf. Verstappen is niet tevreden met de gang van zaken en keert teleurgesteld terug naar de pits.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws