Mexico genadeloos voor eigen coureur: 'Dit kan Pérez' relatie met de Oostenrijkers schaden' Formule 1
Formule 1

Mexico genadeloos voor eigen coureur: 'Dit kan Pérez' relatie met de Oostenrijkers schaden'

Mexico genadeloos voor eigen coureur: 'Dit kan Pérez' relatie met de Oostenrijkers schaden'

De kranten uit Mexico zien het niet meer zitten na twee rampzalige weekenden van Sergio Pérez achter elkaar. De Mexicaan mocht in Monaco een DNF achter zijn naam schrijven, en in Canada opnieuw. De media uit zijn land zagen hoe het van kwaad tot erger ging en proberen de vraag te beantwoorden of het het slechtste raceweekend uit zijn carrière was.

'Het was al te verwachten dat chaos zou heersen tijdens de Grand Prix van Canada', begint de Mexicaanse krant La Jornada na de race in Montreal. 'De weersomstandigheden, met de regen als de echte tegenstander, stelden de strategieën van de teams op de proef en verstoorden veel plannen.' Voorafgaand aan het weekend was het al op de weersvoorspellingen te zien: er was een heel grote kans dat het kletsnat zou worden. Voor Red Bull Racing was het weekend daarom een beetje een vraagteken. Mocht het droog blijven, of droger worden tijdens de sessies, moesten ze de kerbs meer aanvallen, en dat zou behoorlijk wat performance en tijd kosten.

Zou het nat blijven, dan hoefden de coureurs de kerbs niet zo agressief aan te vallen, en maakten ze kans op de zege. Zo ging het dan ook. Max Verstappen blonk op zaterdag al uit door bijna precies dezelfde tijd te rijden als George Russell, waardoor hij nipt naast de poleposition greep. Hij reed die ronde namelijk later in de sessie, en dus ging de pole naar de Brit. Voor Pérez was de strijd om de pole al vroeg in de sessie gedaan. De Mexicaan pakte de zestiende plek en kon niet uit Q1 komen. Tot overmaat van ramp spinde hij op zondag, reed hij de achterkant van de RB20 kapot, en moest hij de auto parkeren. Tot slot kreeg hij ook nog een gridstraf van drie plekken voor Spanje, omdat hij met een losse achtervleugel over de baan reed.

'Ondanks de weersomstandigheden haalde Verstappen zijn zesde overwinning van het seizoen. Zijn teamgenoot kon de race niet eens uitrijden', gaat La Jornada verder. 'Hij beleefde een van zijn slechtste weekenden van het seizoen en viel uit door een fout in ronde 53. Checo wist op zaterdag al niet door te gaan naar Q2 en belandde op de zestiende startpositie. Het idee om weer naar voren te komen klonk fantastisch, en ondanks deze grote achterstand probeerde hij op alle mogelijke manieren iets te winnen in deze ongunstige omstandigheden. Tijdens deze poging liep hij schade op, bij de start had hij een aanvaring met Pierre Gasly. De Mexicaan kon zijn contractverlenging met Red Bull, voor nog eens twee seizoenen, niet vieren met een goed resultaat.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

pierre gasly sergio perez start canada
De aanvaring van Pérez met Gasly tijdens de start van de Grand Prix van Canada. (Foto: Pro Shots/Zuma Press)

'Checo moest de rest van de race vanuit de garage bekijken'

Zijn weekend in Monaco verliep ongeveer hetzelfde als in Canada, al was zijn race in het prinsdom slechts een paar honderd meter lang. Sommigen vrezen dat Pérez weer in een vormdip terecht is gekomen, zoals vorig jaar ook gebeurde. Het duurde een aantal races voordat hij daar in 2023 uit wist te klimmen. 'Met een DNF, een beschadigde auto en nul punten eindigde het vreselijke Formule 1-weekend van Pérez in Canada', schrijft El Universal. 'De Mexicaanse coureur had vanaf de start veel problemen, veroorzaakt door de regen en de slechte zichtbaarheid, wat resulteerde in een botsing met Gasly. De voorvleugel raakte beschadigd, maar dit werd opgelost tijdens een pitstop', schrijft de krant.

'Vanaf dat moment probeerde de coureur uit Guadalajara uit het achterveld te komen, maar het wisselende weer was een voortdurende tegenstander. Hij bleef strijden om de plaatsen vijftien tot en met achttien, zonder te vermoeden dat al die pogingen om naar voren te komen in ronde 53 tevergeefs zouden zijn. Toen hij spinde werd de achtervleugel vernietigd en hoewel hij weer terug kon rijden naar het team, was zijn lot al bezegeld: zijn race was beëindigd. Terwijl Checo de rest van de race uit de garage bekeek, won Verstappen met zijn strategie de race. Een bitterzoet weekend voor Red Bull.'

'Fataal weekend voor Pérez'

Pérez staat momenteel vijfde in het klassement met 107 punten, aangezien hij twee keer op rij geen enkel punt heeft kunnen behalen. Daardoor moest Verstappen ervoor zorgen dat Red Bull vooraan zou blijven staan in het klassement. Ferrari sloeg in Monaco haar slag, daar pakte ze met twee coureurs behoorlijk wat punten. De Oostenrijkse renstal kon profiteren van de dubbele uitvalbeurt van Ferrari in Canada, de voorsprong is nu weer 49 punten. 'Checo staat op het punt om zijn slechtste seizoen in de Formule 1 mee te maken. Enkele dagen voor de race vierde hij zijn verlenging bij Red Bull, en op zondag zijn tweede opeenvolgende uitvalbeurt', schrijft Esto.

'Volgens de statistieken zou de Mexicaan met dit resultaat op weg kunnen zijn naar zijn slechtste jaar sinds hij in 2021 bij Red Bull kwam, en mogelijk zijn relatie met de Oostenrijkers kunnen schaden, ondanks dat hij tot 2026 heeft getekend. In de negen races die in 2024 zijn verreden heeft Pérez vier podiums gepakt. Buiten deze prestaties heeft was zijn beste resultaat een vierde plek in Miami, en het slechtste resultaat was een achtste plaats in Imola', gaat Esto verder. Deze krant is vooral kritisch op Pérez. 'Het optreden van Checo is tot nu toe het slechtste als je kijkt naar wat hij in andere seizoenen bij Red Bull heeft laten zien na negen races. In 2021 had hij op dit punt helemaal geen uitvalbeurten.'

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL-server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws