Miljoenenschade ook aan Pérez te danken: 'Hij knijpt Magnussen af' Formule 1
Formule 1

Miljoenenschade ook aan Pérez te danken: 'Hij knijpt Magnussen af'

Miljoenenschade ook aan Pérez te danken: 'Hij knijpt Magnussen af'

Sergio Pérez heeft drie dramatische weekenden achter de rug. In Miami ging het met een vijfde plek al niet heel goed, maar sindsdien ging het in Imola met een achtste plek en een DNF in Monaco alleen maar slechter. Als klapper op de vuurpijl eindigde Red Bull Racing het weekend ook nog met vermoedelijk de grootste schadepost van het seizoen.

Over een groot deel van de Grand Prix viel weinig te zeggen, maar de openingsronde zat vol met actie en incidenten. 'Carlos Sainz was heel goed weg, en Oscar Piastri liet wel echt zijn ballen zien. Hij liet hem daar buitenom staan, dat was wel verrassend. Ik vraag me af of het van Sainz nou zo nodig was om de banden tegen de vloer van Piastri aan te laten leunen, want hij snijdt gewoon zijn band kapot', zegt Christijan Albers in de Formule 1-podcast van De Telegraaf.

De Spanjaard liep een lekke band op, en miste de bocht bij Casino Square. Sainz leek kansloos te zijn voor een goede eindklassering, maar werd gered door een rodevlagsituatie, waarna hij zijn derde plek weer mocht innemen bij de herstart. 'Het werd echt een zooitje met Pérez. Dit is een typisch geval dat je, als je slecht kwalificeert, dat je in de puinhoop terechtkomt, met Magnussen er ook bij', zo vindt Albers Pérez al schuldig omdat hij op zaterdag zo dramatisch kwalificeerde.

Pérez gaat niet vrijuit

'De vraag is natuurlijk wie daar fout zat', zegt Albers over het incident zelf. 'Het ligt er net een beetje aan hoe je het bekijkt en voor wie je bent. Als je voor Red Bull Racing en Pérez bent, zit natuurlijk Magnussen fout, maar als je voor Magnussen bent, zit Pérez fout, want die ging knijpen, wat niet nodig is. Het ligt er maar aan vanuit welke hoek je dit bekijkt', vindt de analist. 'Op een gegeven moment zit Magnussen op een plek waar een opening is, en hij heeft het momentum met veel snelheid, en zit vol op het gas. Dan wordt gezegd dat hij had moeten liften, maar hij was ook in gevecht met Hülkenberg, die naast of achter hem zat. Je wil dus ook het momentum niet weggeven op die heuvel.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Miljoenenschade ook aan Pérez te danken: 'Hij knijpt Magnussen af'
Een bouwpakketje voor een RB20.

Pérez had een slechte start, maar gaf Magnussen vervolgens ook geen enkele ruimte, vindt Albers. 'Als je de onboardcamera ziet van Zhou Guanyu, die erachter zat, kun je de lijn van Pérez vergelijken met de lijn van Valtteri Bottas, die ervoor zat. De helft van de auto van Bottas steekt veel verder naar links uit, dus dat betekent dat Pérez ook meer naar links kon gaan. Dan had Magnussen alsnog moeten liften omdat je op de vieze lijn komt. Er valt dus voor allebei wat te zeggen.'

Alpine

Later in de ronde was er ook nog een incident tussen de Alpine-coureurs, Esteban Ocon en Pierre Gasly. Ocon werd door de wedstrijdleiding als schuldige aangewezen, en mag in Canada een gridstraf van vijf plekken inlossen. De Fransman lag eerder in zijn carrière ook al met andere teamgenoten overhoop, waaronder Pérez en daarna Fernando Alonso. 'De schuld ligt niet bij de twee coureurs, maar bij het team', vindt Albers.

Gasly en Ocon in één team: volgens Albers is dat een recept voor problemen. 'Je neemt twee coureurs die al niet met elkaar door een deur kunnen. Je gaat het dan toch forceren, en denkt als heilig team dat je het wel voor elkaar krijgt dat die twee coureurs wel met elkaar door een deur kunnen. Dat werkt natuurlijk niet', aldus de analist, die er dus op lijkt te wijzen dat een van de twee mannen zou moeten vertrekken. Beide coureurs hebben een aflopend contract, en teambaas Bruno Famin zei achteraf dat er gevolgen voor Ocon zouden komen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws