Mogelijk geen Italiaanse Grand Prix op kalender in 2026: 'Beslissing wordt op korte termijn gemaakt' Formule 1
Formule 1

Mogelijk geen Italiaanse Grand Prix op kalender in 2026: 'Beslissing wordt op korte termijn gemaakt'

Mogelijk geen Italiaanse Grand Prix op kalender in 2026: 'Beslissing wordt op korte termijn gemaakt'

Binnenkort wordt er een beslissing gemaakt of de beide Grands Prix in Italië, dus Monza en Imola, de komende seizoenen hun plek op de kalender zullen behouden. Inmiddels zijn steeds meer landen geïnteresseerd in een Grand Prix op de kalender, maar dat betekent automatisch dat er andere circuits zullen zijn die plaats moeten maken voor de nieuwkomers. De Formule 1-top gaat binnenkort gesprekken voeren en een besluit nemen of beide Grands Prix op de kalender zullen blijven verschijnen, of dat een of zelfs beide races plaats moeten maken voor een ander circuit.

De afgelopen jaren komen er steeds meer races bij op de Formule 1-kalender. De Grands Prix van Miami en Las Vegas zijn maar een paar voorbeelden van de grote stroom aan landen die ook graag een vleugje van de Formule 1-gekte willen proeven. Inmiddels bestaat de kalender van 2024 uit maar liefst 24 races, en eerder spraken de coureurs zich daar al over uit. Zo vindt Max Verstappen bijvoorbeeld dat 24 races vooral een groot impact zal hebben op het team, waar iedereen tijd opoffert om zich voor de volle 110% in te zetten voor de beste prestaties.

Om te voorkomen dat de kalender overvol raakt, is het dus cruciaal om ook beslissingen te nemen over welke races er vroeg of laat van de kalender zullen verdwijnen. Nog niet zo heel lang geleden stond Spa-Francorchamps bijvoorbeeld op het punt een plekje op de kalender te verliezen, en nu is de kans groot dat één van de twee races in Italië de komende jaren ook niet meer op de kalender zal verschijnen. Eerder dit seizoen ging de Grand Prix van Emilia-Romanga in Imola al niet door wegens overstromingen, maar zowel in Imola als in Monza is er maar tot 2025 garantie op een plek op de kalender.

Er wordt door sommigen gesuggereerd dat circuits als Zandvoort en Spa om en om op de kalender kunnen verschijnen, als een soort roulatie dus. Zo ontstaat er voor andere circuits een mogelijkheid om ook een plekje op de kalender te bemachtigen, terwijl de circuits toch nog betrokken blijven. Toch bestaat er, ondanks de aangeboden ideeën en alternatieven, alsnog een kans dat er vanaf 2026 helemaal geen Grand Prix meer verreden zal worden in Italië, ondanks de rijke autosportgeschiedenis die het land kent.

Monza bereidt zich voor op verbeteringen, maar nog altijd niet verzekerd van plek op kalender

Formule 1-baas Stefano Domenicali gaat daarom binnenkort beslissen of Italië de twee Grands Prix kan behouden, of dat er eentje komt te vervallen. Tegenover Motorsport.com benadrukt de Italiaan dat de toekomst van de sport in Italië al op korte termijn een onderwerp van gesprek zal moeten worden. ‘Één kwestie zal op korte termijn aan bod komen, en dat is of de Formule 1 de komende jaren terug zal blijven keren in Italië.’ Volgens Domenicali ligt de focus dan vooral op de kwestie of ze zich op één of twee races zullen richten. ‘We moeten dan bespreken of er voldoende middelen zijn om beide Grands Prix op de kalender te behouden.’

De Grand Prix van Emilia-Romanga was in eerste instantie een soort tweede optie, toen het coronavirus roet in het eten gooide voor het verloop van de officiële kalender. ‘Ik wil de organisatie van de Grand Prix van Imola wel echt bedanken, omdat zij de kans aan durfden te grijpen om bij te springen toen corona bijna het seizoen dreigde te verpesten. Zij zijn hun belofte dubbel en dwars nagekomen.’ Aan de andere kant is Monza van plan om rond de herfstmaanden te beginnen met het verbeteren van de faciliteiten op het circuit, om zo te voldoen aan de wensen van de F1-top. Die gaven al eerder aan dat historie niet langer genoeg is om een plek op de kalender te behouden, dus moet er het één en ander veranderen.

Onder andere een aanpassing van de grotere tunnels onder het circuit en de hospitality-faciliteiten staan op de planning. Ook komt er een verbetering van de tribunes. Domenicali is groot voorstander van de verbeteringen die de organisatie door wilt voeren, want hij ziet Monza immers graag terugkeren op het niveau waar de andere circuits nu op zitten. ‘De aanpassingen zijn inmiddels ook aan mij bevestigd, en deze zullen na de Grand Prix van start gaan. Het is een belangrijke stap, want het circuit moet verbeteren als het volgend jaar een plek op de kalender wilt behouden. De historie daar is zeker van belang, maar ook Monza moet met de tijd mee op het gebied van service en andere diensten. De prijs-kwaliteit verhouding moet kloppen, ook voor de fans.’

Eerder werden er al de nodige aanpassingen gedaan aan het circuit van Zandvoort, en de verbeteringen werpen inmiddels hun vruchten af, benadrukt ook Domenicali. ‘Er zijn landen die enorm veel hebben geïnvesteerd om de infrastructuur op en rondom het circuit in lijn te krijgen met de financiële mogelijkheden.’ Toch benadrukt ook de Formule 1-baas dat andere aspecten net zo zwaar meewegen in de keuze om een Grand Prix op de kalender te behouden. ‘Ook andere aspecten spelen daar een rol in, en ik denk dat Zandvoort bijvoorbeeld een goed idee geeft van goed entertainment dat een Grand Prix kan bieden. Het vermaken van het publiek was indrukwekkend, daar werd van alles voor uit de kast gehaald.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws