Norris trekt aan de alarmbel: 'Dit zie je in 2026 niet meer' Formule 1
Formule 1

Norris trekt aan de alarmbel: 'Dit zie je in 2026 niet meer'

Norris trekt aan de alarmbel: 'Dit zie je in 2026 niet meer'

Voor de neutrale Formule 1-fans is het de laatste weken steeds meer genieten. De verschillen tussen de teams worden steeds kleiner, waardoor het verschil alsmaar meer gemaakt wordt door de coureurs. Lando Norris vreest er alleen voor dat het nog anderhalf jaar genieten is, en dat het daarna voorbij is met de pret.

In Canada was het ongelofelijk spannend in de kwalificatie. George Russell en Max Verstappen reden identieke tijden, terwijl Norris slechts 0,021 seconden tekort kwam. McLaren-teamgenoot Oscar Piastri eindigde ook op minder dan een tiende achterstand van Norris, terwijl Visa Cash App RB-coureur Daniel Ricciardo vijfde werd met 0,178 seconden achterstand op Russell en Verstappen. Vijf coureurs van vier verschillende teams binnen twee tienden dus, en ook daarachter was het erg spannend.

Recept voor dominantie

Norris vreest er echter voor dat de nieuwe reglementen voor 2026, die afgelopen week gepresenteerd werden, een einde aan dit verhaal zullen maken. 'Het is niet aan mij, dus eigenlijk maakt het niet uit wat ik zeg', reageert Norris op een vraag van Motorsport.com. 'Dit soort spannende dagen ga je in 2026, 2027, en 2028 niet meer zien, misschien zelfs niet tot in 2029', voorspelt de Brit, die toch graag zijn mening deelt.

'Elke keer dat het reglement op de schop gaat, zie je weer grote verschillen', weet de 24-jarige, die het verleden als voorbeeld aankaart. 'Aan het einde van het vorige tijdperk, in 2021, was het ook heel spannend. Toen had je Red Bull tegen Mercedes, en kwam het veld steeds dichter bij elkaar te zitten. Daarna is alles weer uit elkaar getrokken, en heeft Red Bull haar dominante periode gehad. Nu lijkt alles net weer bij elkaar te komen, en nu lijkt volgend jaar net interessant te worden voor iedereen, vanaf de eerste tot de laatste plek, en dat zal allemaal weer verdwijnen', vreest Norris.

Sport gaat veranderen

Niet alleen de regels veranderen, ook de manier van racen zal in 2026 heel anders worden, weet Norris. 'Ik vond deze kwalificatie juist heel leuk. Het nieuwe reglement kan ook enkele voordelen opleveren, maar het type racen dat je gaat zien wordt volgens mij heel anders.' Een veel groter deel van het vermogen zal door de elektrische componenten gegenereerd gaan worden, en ook de actieve aerodynamica zal grote gevolgen hebben voor het racen. 'Daardoor is het heel gecompliceerd en bestaat er geen simpel antwoord. Niemand weet hoe dit uit gaat pakken, al zie je aan het einde van een cyclus altijd mooie dagen zoals hier.'

Tot 2026 denkt Norris dat het voor de coureurs én de fans genieten wordt. 'Het is nu gewoon heel close. Met Mercedes er nog bij, hebben we nu vier teams en acht auto's vooraan. Dat levert verschillende winnaars op, en is leuk voor de mensen om naar te kijken. In 2026 ga je dat zeker niet krijgen', vertelt de Engelsman, die eentonigheid verwacht. 'Het ligt er maar net aan of je het zo spannend wilt houden, of dat je weer een paar jaar wilt hebben, waarin alles ver uit elkaar ligt.'

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL-server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws